A becsinált leves receptje sárgarépával, fehérrépával, zöldborsóval, kevés citromlével és tejföllel, az elkészítés részletes leírásával.
Aminek elkészítése során az arányaira érdemes odafigyelni, mert ha a leves túl savanyú lesz, nagyon beindíthatja a gyomorsavtermelést..
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a becsináltlevest. S azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.
Becsinált leves recept
Eszközök
- 2 literes fazék
A recept hozzávalói
- 25 dkg csirkeaprólék
- 3 evőkanál zsír
- 3 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 1 evőkanál liszt
- 1 liter víz
- 1 teáskanál só (ízlés szerint)
- 1 kiskanál bors (ízlés szerint)
- 15 dkg zöldborsó
- 1 dl tejföl
- 1 csokor petrezselyem
- 1 kiskanál citromlé
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A sárgarépát és a fehérrépát is megpucoljuk, s kisebb kockákra vagy fél karikákra vágjuk fel.
- A húst is feldaraboljuk kicsi darabokra, a csontokról leválasztva a húst.
- A petrezselyemzöldet is vágjuk fel apróra.
- A feldarabolt csirkehúst a felmelegített zsíron megpirítani.
- Majd öntsünk hozzá fél deciliter vizet, és fedő alatt pároljuk meg a húst, míg a levét elfövi.
- Majd adjuk hozzá a megpucolt és feldarabolt sárgarépát és fehérrépát, és azt is pirítsuk meg picit.
- Amikor a répák megpirultak, hintsük meg az egészet kevés liszttel, s keverjük át jól az egészet, hogy a liszt is egy picit megpiruljon.
- Majd engedjük fel az egészet a vízzel. Sóval, borssal és a felaprított petrezselyem felét hozzátéve ízesítsük.Fedő alatt főzzük az egészet puhára (minimum 20-25 perc, függően attól, mennyire volt öreg a csirke).
- Amikor a hús kezd megpuhulni, adjuk hozzá a zöldborsót is, és főzzük még legalább 5 percig.
- Ezután a tejfölhöz adjunk egy merőkanál levest, és keverjük össze alaposan, hogy a tejföl könnyen folyóssá váljon.Folyamatos kevergetés közben öntsük hozzá a leveshez a tejfölt, hogy egyenletesen elkeveredjen benne.
- Majd a savanykás íz kedvéért adjuk hozzá a citromlevet is.
- Pár percig forraljunk még a levesen, hogy a savanykás ízt egy picit magukba szívják a zöldségek és a hús.
Tippek és tanácsok a becsinált leves elkészítéséhez
A becsináltlevesnek sokféle változata létezik. Ami állandó benne, az a csirkehús és a savanykás ízvilág.
Van, aki a csirkeaprólékot egészbe teszi bele a levesbe. Olyankor a leves elkészítése a zöldségek majd a liszt megpirításával kezdődik. S a hús csak a főzőlével együtt kerül a lábosba.
A másik lehetőség, hogy a becsinált levest gazdagabbá tesszük némi gombával, ami lehet csiperke, esetleg valami erdei gomba, vagy akár shimejii gomba.
További lehetőség, ha egy pohár rizst vagy egy-két szem krumplit teszünk a levesbe. Természetesen a gombát, a rizst és a krumplit a répákkal együtt picit megpirítjuk.
Szokás egyes vidékeken grízgaluskát, nokedlit, krumpligombócot vagy májgaluskát is belefőzni a becsináltlevesbe.
Sokfele nem tejföllel sűrítik be, hanem tejszínnel. Illetve a savanyításhoz használt citromlé helyett egy fél citrom levét teszik bele a levesbe.
Máshol pedig a tejföl és a citromlé helyett ecettel, esetleg balzsamecettel savanyítják meg a becsináltlevest. De az ecetes savanyítással óvatosan bánjunk, mert az ecet sokkal jobban savanyít, mint a tejföl vagy a citromlé.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a becsinált leves, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.