Csőben sült brokkolis csirkemell

Csőben sült brokkolis csirke recept finom vajjal, tejjel, sajttal, sóval, borssal, szerecsendióval,  az elkészítés részletes leírásával.

Egy könnyed s mégis laktató étel mely gyorsan elkészül, tele van tápanyagokkal és ízekkel vacsorára vagy egy könnyed ebédre.

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a csőben sült brokkolis csirkét. S közben azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.

Csőben sült brokkolis csirke

Brokkolis csirke recept

A brokkolit megmossuk, szétszedjük rózsáira, majd forró sós vízben roppanósra főzzük körülbelül 5 perc alatt (nem tovább), hogy szép zöld és ropogós maradjon. Majd leszűrjük, s hagyjuk lecsepegni, kihűlni.
Ezután a csirkemellet felszeljük vékony csíkokra, majd sózzuk, borsozzuk. Kevés olívaolajon fehéredésig sütjük.
Hogy rendesen átsüljön, a csíkokat párszor sütés közben megforgatjuk egy fogóval, hogy a hő több oldalról is érje a húst.
Ezután a vajat egy lábasban megmelegítjük, rászórjuk a lisztet, majd világosra pirítjuk. Ezután hozzáöntjük a tejet, és kb. 5 percig kevergetve híg besamel mártást készítünk.
A híg besamelhez a lereszelt sajt felét hozzákeverjük a tojássárgájával együtt. Sóval, borssal, szerecsendióval és egy kevés tejföllel ízesítjük.
A kihűlt brokkolikat kivajazott és prézlivel meghintett sütőedénybe tesszük, és elosztjuk rajta a mártást.
A tetejére rátesszük a reszelt sajt második felét, majd előmelegített sütőben 25-30 percig pirulásig sütjük.
A csőben sült brokkoli hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 30 perc
Sütési idő 35 perc
Összes idő 1 óra 5 perc
Fogás rakott ételek, sültek, Zöldséges ételek
Konyha Francia, Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • fogó
  • nagyobb méretű serpenyő (a besamel elkészítése)
  • Nagyobb méretű, magas falú tepsi vagy jénai
  • Alufólia

A recept hozzávalói
  

  • 1 fej brokkoli
  • 1 liter víz (a brokkoli előfőzéséhez)
  • 1 kiskanál (a brokkoli előfőzéséhez)
  • 1 darab csirkemell (filézett)
  • 1 dl olívaolaj (a csirkemell elősütéséhez)
  • 1 kiskanál (a csirkemell fűszerezéséhez)
  • 1 csipet őrölt fekete bors (a csirkemell fűszerezéséhez)

A besamel mártáshoz

  • 20 dkg vaj
  • 2 dkg finomliszt
  • 5-6 dl tej
  • 20 dkg sajt (Cheddar, Edami, Karaván, Parmezán, Trappista)
  • 1 darab tojás sárgája
  • 1 kiskanál
  • 1 csipet őrölt fekete bors
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 dl tejföl

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A brokkoli blansírozásához felteszünk a lábosba bő 1 liter vizet forrni.
  • Közben a brokkolit megmossuk, szétszedjük rózsáira, s ha a szára nem túl kemény, azt is megpucolhatjuk s kisebb darabokra vághatjuk.
  • Amikor a víz felforrt, hozzáadunk egy kanál sót, s beletesszük a felaprított brokkolit.
    Maximum 3-5 percig főzzük a brokkolit. (Ha tovább fő, könnyedén szétesik.)
  • A megfőtt brokkolit szűrőkanállal kivesszük a forró vízből, s egy tál hideg vízbe beletesszük, hogy minél hamarabb kihűljön.
  • 1-2 perc után, amikor a brokkoli kihűlt a vízben, kiszedjük egy rácsra a rózsákat, s hagyjuk lecsepegni.

A csirkemell előkészítése

  • A csirkemellet felszeljük vékony csíkokra, majd sózzuk-borsozzuk.
  • Ezután a csirkemell csíkokat kevés olívaolajjal serpenyőbe tesszük, s fehéredésig sütjük.
  • Hogy rendesen átsüljenek a csirkemell csíkok, párszor sütés közben megforgatjuk egy fogóval, hogy a hő mindegyik oldalát érje a húsnak.
  • Amikor már látszanak a csíkokon, hogy kezdenek megpirulni, egy tálba kiszedjük őket, s hagyjuk kihűlni

A besamelmártás elkészítése

  • Első lépésben a sajto(ka)t lereszeljük.
  • Ezután a hús kisütésére használt olívaolajhoz hozzáadjuk a vajat.
    Közepes lánkon összemelegítjük őket.
  • Amikor a vaj is teljesen elolvadt, az olívaolajjal pár keveréssel elkeverjük.
    Majd rászórjuk a lisztet, s folyamatos keverés közben világosra pirítjuk.
  • Amikor a liszt világosra pirult, hozzáöntjük a tejet, és kb. 5 percig kevergetve híg besamel mártást készítünk.
  • Amikor a besamel kezd besűrűsödni, a lereszelt sajt felét hozzákeverjük a tojássárgájával együtt.
  • A besamelmártás ízét a legvégén sóval, borssal, szerecsendióval és kevés tejföllel tesszük teljessé.

A brokkolis csirke összeállítása

  • Bekapcsoljuk a sütőt, hogy mire összeállítottuk a csőben sült brokkolis csirkemellet, már 200 fokos legyen.
  • Ezután egy magas falú jénait vagy tepsit kiolajozunk, s kevés besamelmártást eloszlatunk az alján.
  • Ezután a jénai alján az elősütött csirkemell csíkokat egymás mellé helyezzük.
  • Erre rárétegezzük a blansírozott brokkolit, egyenletesen szétosztva a jénaiban.
  • Majd az egészet leöntjük a besamelmártás maradékával, majd a tetején szétosztjuk a reszelt sajt második felét.
  • Ezután a 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük alufóliával lefedve.
  • Durván fél óra után levesszük az alufóliát, s megpirítjuk a tetejét további 10 perc sütéssel.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a csőben sült brokkolis csirke elkészítéséhez

A csőben sült brokkolis csirke elkészítése nagyon egyszerű, két-három apró pontra kell csak odafigyelni, s akkor az eredmény biztosan jó lesz.

Az elkészítés kritikus pontja a csirkemell elősütése. Ha nem sütjük rendesen át a csirkemell szeleteket, akkor az elkészült csőben sült brokkolis csirke rágós, kemény lesz.

Ugyan a besamelmártásban még fog némileg puhulni a csirkemell, de ne bízzunk csak ebben. Ezért is szerepel a receptben, hogy süssük át a csirkemell csíkokat alaposan.

A másik sarkalatos pont a besamel mártás ízesítése, ami többféle ízvilágú csőben sült brokkolis csirkét eredményezhet.

Sokan szeretik a besamelt egy kisebb fej hagyma megpirításával kezdeni, ami ugyancsak kesernyés jelleget fog adni a mártásnak, de nem lesz csípős, mint a mustártól (lásd később).

Sokan szeretik a csőben sült brokkolis csirkét fokhagymásan. Ekkor egy gerezd fokhagymát fokhagymanyomón áttörve bele tehetünk a finomliszt megpirítása után a besamelmártásba.

Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

A receptben szereplő tejfölt van aki mustárra cseréli vagy azzal egészíti ki. Amitől a besamel mártás eredetileg savanykás íze egy kesernyés-csípős jelleget vesz fel.

A besamelmártás elkészítéséhez nyugodtan használhatunk egyfajta sajtot. Mondjuk trappistát, edamit vagy gaudát.

Ha viszont ínyencebb ételre vágyunk, többféle sajtot is használhatunk. Például Cheddart vagy karavánt is hozzá keverve az alap sajthoz.

A parmezán sajttal viszont bánjunk óvatosan, mert túl intenzív az íze ahhoz, hogy önmagában használjuk fel.

Jó étvágyat a csőben sült brokkolis csirkéhez!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése