Csőben sült brokkolis csirke recept finom vajjal, tejjel, sajttal, sóval, borssal, szerecsendióval, az elkészítés részletes leírásával.
Egy könnyed s mégis laktató étel mely gyorsan elkészül, tele van tápanyagokkal és ízekkel vacsorára vagy egy könnyed ebédre.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a csőben sült brokkolis csirkét. S közben azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.
Brokkolis csirke recept
Eszközök
- fogó
- nagyobb méretű serpenyő (a besamel elkészítése)
- Nagyobb méretű, magas falú tepsi vagy jénai
- Alufólia
A recept hozzávalói
- 1 fej brokkoli
- 1 liter víz (a brokkoli előfőzéséhez)
- 1 kiskanál só (a brokkoli előfőzéséhez)
- 1 darab csirkemell (filézett)
- 1 dl olívaolaj (a csirkemell elősütéséhez)
- 1 kiskanál só (a csirkemell fűszerezéséhez)
- 1 csipet őrölt fekete bors (a csirkemell fűszerezéséhez)
A besamel mártáshoz
- 20 dkg vaj
- 2 dkg finomliszt
- 5-6 dl tej
- 20 dkg sajt (Cheddar, Edami, Karaván, Parmezán, Trappista)
- 1 darab tojás sárgája
- 1 kiskanál só
- 1 csipet őrölt fekete bors
- 1 csipet szerecsendió
- 1 dl tejföl
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A brokkoli blansírozásához felteszünk a lábosba bő 1 liter vizet forrni.
- Közben a brokkolit megmossuk, szétszedjük rózsáira, s ha a szára nem túl kemény, azt is megpucolhatjuk s kisebb darabokra vághatjuk.
- Amikor a víz felforrt, hozzáadunk egy kanál sót, s beletesszük a felaprított brokkolit.Maximum 3-5 percig főzzük a brokkolit. (Ha tovább fő, könnyedén szétesik.)
- A megfőtt brokkolit szűrőkanállal kivesszük a forró vízből, s egy tál hideg vízbe beletesszük, hogy minél hamarabb kihűljön.
- 1-2 perc után, amikor a brokkoli kihűlt a vízben, kiszedjük egy rácsra a rózsákat, s hagyjuk lecsepegni.
A csirkemell előkészítése
- A csirkemellet felszeljük vékony csíkokra, majd sózzuk-borsozzuk.
- Ezután a csirkemell csíkokat kevés olívaolajjal serpenyőbe tesszük, s fehéredésig sütjük.
- Hogy rendesen átsüljenek a csirkemell csíkok, párszor sütés közben megforgatjuk egy fogóval, hogy a hő mindegyik oldalát érje a húsnak.
- Amikor már látszanak a csíkokon, hogy kezdenek megpirulni, egy tálba kiszedjük őket, s hagyjuk kihűlni
A besamelmártás elkészítése
- Első lépésben a sajto(ka)t lereszeljük.
- Ezután a hús kisütésére használt olívaolajhoz hozzáadjuk a vajat. Közepes lánkon összemelegítjük őket.
- Amikor a vaj is teljesen elolvadt, az olívaolajjal pár keveréssel elkeverjük.Majd rászórjuk a lisztet, s folyamatos keverés közben világosra pirítjuk.
- Amikor a liszt világosra pirult, hozzáöntjük a tejet, és kb. 5 percig kevergetve híg besamel mártást készítünk.
- Amikor a besamel kezd besűrűsödni, a lereszelt sajt felét hozzákeverjük a tojássárgájával együtt.
- A besamelmártás ízét a legvégén sóval, borssal, szerecsendióval és kevés tejföllel tesszük teljessé.
A brokkolis csirke összeállítása
- Bekapcsoljuk a sütőt, hogy mire összeállítottuk a csőben sült brokkolis csirkemellet, már 200 fokos legyen.
- Ezután egy magas falú jénait vagy tepsit kiolajozunk, s kevés besamelmártást eloszlatunk az alján.
- Ezután a jénai alján az elősütött csirkemell csíkokat egymás mellé helyezzük.
- Erre rárétegezzük a blansírozott brokkolit, egyenletesen szétosztva a jénaiban.
- Majd az egészet leöntjük a besamelmártás maradékával, majd a tetején szétosztjuk a reszelt sajt második felét.
- Ezután a 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük alufóliával lefedve.
- Durván fél óra után levesszük az alufóliát, s megpirítjuk a tetejét további 10 perc sütéssel.
Tippek és tanácsok a csőben sült brokkolis csirke elkészítéséhez
A csőben sült brokkolis csirke elkészítése nagyon egyszerű, két-három apró pontra kell csak odafigyelni, s akkor az eredmény biztosan jó lesz.
Az elkészítés kritikus pontja a csirkemell elősütése. Ha nem sütjük rendesen át a csirkemell szeleteket, akkor az elkészült csőben sült brokkolis csirke rágós, kemény lesz.
Ugyan a besamelmártásban még fog némileg puhulni a csirkemell, de ne bízzunk csak ebben. Ezért is szerepel a receptben, hogy süssük át a csirkemell csíkokat alaposan.
A másik sarkalatos pont a besamel mártás ízesítése, ami többféle ízvilágú csőben sült brokkolis csirkét eredményezhet.
Sokan szeretik a besamelt egy kisebb fej hagyma megpirításával kezdeni, ami ugyancsak kesernyés jelleget fog adni a mártásnak, de nem lesz csípős, mint a mustártól (lásd később).
Sokan szeretik a csőben sült brokkolis csirkét fokhagymásan. Ekkor egy gerezd fokhagymát fokhagymanyomón áttörve bele tehetünk a finomliszt megpirítása után a besamelmártásba.
Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
A receptben szereplő tejfölt van aki mustárra cseréli vagy azzal egészíti ki. Amitől a besamel mártás eredetileg savanykás íze egy kesernyés-csípős jelleget vesz fel.
A besamelmártás elkészítéséhez nyugodtan használhatunk egyfajta sajtot. Mondjuk trappistát, edamit vagy gaudát.
Ha viszont ínyencebb ételre vágyunk, többféle sajtot is használhatunk. Például Cheddart vagy karavánt is hozzá keverve az alap sajthoz.
A parmezán sajttal viszont bánjunk óvatosan, mert túl intenzív az íze ahhoz, hogy önmagában használjuk fel.