Székelykáposzta recept sertéshúsból, hagymával, fokhagymával, köménymaggal, babérlevéllel, az elkészítés részletes leírásával.
Egy finom káposztás-húsos egytálétel, melynek jellegzetes ízét a savanyú káposzta, a zsíros sertéshús és a köménymag találkozása adja meg egy finom pörkölt alapon.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a székelykáposztát, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Székelykáposzta recept
Eszközök
- 3 literes lábos
- fokhagymanyomó
A recept hozzávalói
- 1 fej vöröshagyma (lehet nagyobb is)
- 2 gerezd fokhagyma
- 70 dkg sertéshús
- 4 evőkanál sertészsír (lehet olaj is)
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál őrölt köménymag
- 3-4 babérlevél
- 1 kg savanyú káposzta
- 7 dl víz
A habarás elkészítéséhez:
- 2 dl tejföl
- 2 evőkanál finomliszt (púpozott)
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
- A paradicsomot és a paprikát megmossuk, és apró darabokra felaprítjuk.
- A sertéshúst is apróra felvágjuk.
- A hagymát a zsíron megpirítjuk, míg üveges nem lesz.
- Majd a tűzről lehúzzuk, s hozzáadjuk a megzúzott fokhagymát, s jól átkeverjük.
- Ezután jön hozzá a pirospaprika, amit átkeverve ugyancsak kicsit megpirítunk.
- Ezután a lábost visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a felaprított paprikát, paradicsomot és a sertéshúst, valamint annyi vizet, ami ellepi.
- Sózzuk, borsozzuk, őrölt köménymagot és babérlevelet adunk hozzá, majd alaposan átkeverjük, s fedő alatt 35-40 percig hagyjuk a pörköltalapot főni (időnként megkeverve).
A káposzta megfőzése
- Míg a pörköltalap fő, a gyalult savanyú káposztát a átmossuk, hogy ne legyen annyira savanyú, majd késsel kisebb darabokra vágjuk, ha szükséges.Aki nem szereti a túl savanykás ízeket, az a savanyú káposztát az átmosás után 5-10 percre be is áztathatja, hogy a savanyúsága tovább csökkenjen.
- Amikor a pörköltalap már kezd megfőni, hozzáadjuk a savanyú káposztát is. Jól összekeverjük, s annyi vizet adunk hozzá, hogy a káposztát is ellepje.
- Addig főzzük a székelykáposztát, amíg a hús rendesen meg nem puhul.
- Amikor a hús megpuhult, tejfölben csomómentesen elkeverjünk lisztet.
- Majd hozzáadunk a káposzta levéből egy merőkanállal, s felhígítjuk vele a habarást.
- Az egészet hozzáadjuk a káposztához, s alaposan elkeverjük benne.
- Pár percig forraljuk a lét, hogy kicsit besűrűsödjön.
- Amikor elkészült a székelykáposzta, kenyeret és tejfölt mellétéve tálaljuk.
Tippek és tanácsok a székelykáposzta elkészítéséhez
A székelykáposzta az ízletes pörkölt alapon és a finom fűszerezésen múlik.
A sertéshús kiválasztásakor érdemesebb kicsit zsírosabb húst, lapockát vagy combot vásárolni, mert a zsíros pörkölt ízletesebbé teszi a káposztát. Éppen ezért, aki szereti az oldalast, azzal is megfőzheti, azzal is finom lesz.
Ha lehetőségünk van rá, érdemes kétféle hússal elkészíteni a székelykáposztát. Mondjuk 40 dkg sertéscomb mellé vegyünk 30 dkg füstölt csülköt. A füstölt íz is sokat fog hozzáadni a székelykáposzta élvezetéshez.
A füstölt ízt úgy is belecsempészhetjük a székelykáposztába, ha a zsír helyett 20-25 dkg füstölt szalonnát pirítunk le a pörköltalap elkészítéséhez.
A káposzta hozzátételekor nyugodtan adhatunk mellé 8-10 szem feketeborsot is, meg akár pár szem szegfűborsot is ízesítésnek (kiemelik a káposzta ízét).
Tipp: Aki nem szereti a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.
Ha szeretjük a csípőset, beletehetünk a pörkölt alapba egy kisebb csípős paprikát. Vagy tehetünk hozzá egy kevés erős Pistát, chilit vagy Cayenne borsot.
Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt a habaráshoz, avval is könnyedén be fog sűrűsödni.
Az elkészítés során az régi receptekben mindenhol zsírt találni, csak a modern konyha cseréli ahol csak lehet a zsírt olajra. Ha az eredeti ízekre vágyunk, érdemes az eredeti recepteket követni.
Habár a székelykáposztánál a végeredmény nem lesz annyira borzalmas, mint amikor a paprikás krumplit próbáljuk megcsinálni olajjal vagy kókuszzsírral..
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a székelykáposztát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.