Székelykáposzta

Székelykáposzta recept sertéshúsból, hagymával, fokhagymával, köménymaggal, babérlevéllel, az elkészítés részletes leírásával.

Egy finom káposztás-húsos egytálétel, melynek jellegzetes ízét a savanyú káposzta, a zsíros sertéshús és a köménymag találkozása adja meg egy finom pörkölt alapon.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a székelykáposztát, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

székelykáposzta

Székelykáposzta recept

Hagymát zsíron megpirítunk, majd hozzáadjuk a fokhagymát, a pirospaprikát. Amikor ezek is megpirultak, jön bele az apóra vágott lapocka, a paprika, a paradicsom, s annyi víz, ami az egészet elfedi.
Amikor a pörkölt kezd megfőni, hozzáadjuk a kicsavart és esetlegesen átmosott savanyú káposzta. Jól átkeverjük a pörkölttel, és tovább főzzük, míg a hús rendesen meg nem puhul.
A végén tejföllel és liszttel behabarjuk. Kenyérrel és tejföllel tálaljuk.
A székelykáposzta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 1 óra 30 perc
Összes idő 1 óra 40 perc
Fogás Főétel, pörkölt
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 3 literes lábos
  • fokhagymanyomó

A recept hozzávalói
  

  • 1 fej vöröshagyma (lehet nagyobb is)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 70 dkg sertéshús
  • 4 evőkanál sertészsír (lehet olaj is)
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 teáskanál őrölt köménymag
  • 3-4 babérlevél
  • 1 kg savanyú káposzta
  • 7 dl víz

A habarás elkészítéséhez:

  • 2 dl tejföl
  • 2 evőkanál finomliszt (púpozott)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • A paradicsomot és a paprikát megmossuk, és apró darabokra felaprítjuk.
  • A sertéshúst is apróra felvágjuk.
  • A hagymát a zsíron megpirítjuk, míg üveges nem lesz.
  • Majd a tűzről lehúzzuk, s hozzáadjuk a megzúzott fokhagymát, s jól átkeverjük.
  • Ezután jön hozzá a pirospaprika, amit átkeverve ugyancsak kicsit megpirítunk.
  • Ezután a lábost visszatesszük a tűzre, hozzáadjuk a felaprított paprikát, paradicsomot és a sertéshúst, valamint annyi vizet, ami ellepi.
  • Sózzuk, borsozzuk, őrölt köménymagot és babérlevelet adunk hozzá, majd alaposan átkeverjük, s fedő alatt 35-40 percig hagyjuk a pörköltalapot főni (időnként megkeverve).

A káposzta megfőzése

  • Míg a pörköltalap fő, a gyalult savanyú káposztát a átmossuk, hogy ne legyen annyira savanyú, majd késsel kisebb darabokra vágjuk, ha szükséges.
    Aki nem szereti a túl savanykás ízeket, az a savanyú káposztát az átmosás után 5-10 percre be is áztathatja, hogy a savanyúsága tovább csökkenjen.
  • Amikor a pörköltalap már kezd megfőni, hozzáadjuk a savanyú káposztát is. Jól összekeverjük, s annyi vizet adunk hozzá, hogy a káposztát is ellepje.
  • Addig főzzük a székelykáposztát, amíg a hús rendesen meg nem puhul.
  • Amikor a hús megpuhult, tejfölben csomómentesen elkeverjünk lisztet.
  • Majd hozzáadunk a káposzta levéből egy merőkanállal, s felhígítjuk vele a habarást.
  • Az egészet hozzáadjuk a káposztához, s alaposan elkeverjük benne.
  • Pár percig forraljuk a lét, hogy kicsit besűrűsödjön.
  • Amikor elkészült a székelykáposzta, kenyeret és tejfölt mellétéve tálaljuk.
A recept jellemzői ebéd receptek, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a székelykáposzta elkészítéséhez

A székelykáposzta az ízletes pörkölt alapon és a finom fűszerezésen múlik.

A sertéshús kiválasztásakor érdemesebb kicsit zsírosabb húst, lapockát vagy combot vásárolni, mert a zsíros pörkölt ízletesebbé teszi a káposztát. Éppen ezért, aki szereti az oldalast, azzal is megfőzheti, azzal is finom lesz.

Ha lehetőségünk van rá, érdemes kétféle hússal elkészíteni a székelykáposztát. Mondjuk 40 dkg sertéscomb mellé vegyünk 30 dkg füstölt csülköt. A füstölt íz is sokat fog hozzáadni a székelykáposzta élvezetéshez.

A füstölt ízt úgy is belecsempészhetjük a székelykáposztába, ha a zsír helyett 20-25 dkg füstölt szalonnát pirítunk le a pörköltalap elkészítéséhez.

A káposzta hozzátételekor nyugodtan adhatunk mellé 8-10 szem feketeborsot is, meg akár pár szem szegfűborsot is ízesítésnek (kiemelik a káposzta ízét).

Tipp: Aki nem szereti a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

Ha szeretjük a csípőset, beletehetünk a pörkölt alapba egy kisebb csípős paprikát. Vagy tehetünk hozzá egy kevés erős Pistát, chilit vagy Cayenne borsot.

Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt a habaráshoz, avval is könnyedén be fog sűrűsödni.

Az elkészítés során az régi receptekben mindenhol zsírt találni, csak a modern konyha cseréli ahol csak lehet a zsírt olajra. Ha az eredeti ízekre vágyunk, érdemes az eredeti recepteket követni.

Habár  a székelykáposztánál a végeredmény nem lesz annyira borzalmas, mint amikor a paprikás krumplit próbáljuk megcsinálni olajjal vagy kókuszzsírral..

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a székelykáposztát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a székelykáposztához!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése