Zöldborsós tokány recept sertéshúsból, hagymával, fokhagymával, petrezselyemmel és babérlevéllel, az elkészítés részletes leírásával.
Melynek kesernyés és édeskés ízét a zöldfűszerek egészítik ki. Épp ezért nem készítünk hozzá egy karakteres hagymás-fűszerpaprikás pörkölt alapot sem. Hanem hagyjuk a fő összetevők ízét érvényesülni.
Ennek mentén megnézzük először, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a zöldborsós tokányt, majd megnézzük azt is, hogyan lehet még ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Zöldborsós tokány recept
Eszközök
- 2 literes lábos
A recept hozzávalói
- ½ kg sertéshús (lapocka vagy comb)
- 30 dkg zöldborsó (kifejtve
- 2 közepes TV paprika
- 1 közepes paradicsom
- 2 evőkanál zsír
- só (ízlés szerint)
- bors (ízlés szerint)
- petrezselyem (ízlés szerint)
- babérlevél (ízlés szerint)
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A húst ujjnyi csíkokra vágjuk fel a rostjaira merőlegesen (ezt nevezik tokányra vágásnak)
- A paradicsomot és a paprikát megmossuk, és apró darabokra felaprítjuk.
- A csíkokra felvágott sertéshúst zsíron megpirítjuk.
- Amikor a külső része picit megpirult a húsnak, hozzáadjuk a felaprított paradicsomot és a paprikát.
- Amikor a paradicsom és a paprika is megfonnyadt, felöntjük az egészet annyi vízzel, hogy ellepje.Hozzáadjuk a petrezselymet és a babérlevelet, s bő ¾ órán át főzzük, hogy a sertéshús megpuhuljon.
- Amikor a hús már majdnem megpuhul, akkor hozzáadjuk a zöldborsót is, hogy megfőjön (10-15 perc kell, hogy az ízek összeérjenek és a borsó is megpuhuljon).
- Nokedlivel, kifőtt tésztával, esetleg főtt krumplival vagy rizzsel tálaljuk.
Tippek és tanácsok a zöldborsós tokány elkészítéséhez
A tokány eredetileg egy török étel volt (még a népvándorlás idején került a magyar konyhába). Alapja a jól megfőtt és megborsozott tokányra vágott sertéshús.
Épp ezért a tokányban eredetileg nem igazán volt őrölt fűszerpaprika vagy lepirított hagyma (azok csak valamikor a 17. század környékén jelentek meg a magyar konyhába).
Épp ezért a fenti receptből tudatosan kimaradt a hagyma és a fokhagyma, a pirospaprikával együtt.
Maga a borsós tokány is valószínűleg csak később alakult ki, amikor a borsos tokányba borsót tettek. S elkészül a zöldborsós verzió.
Ha karakteresebbé szeretnénk tenni a borsós tokányt, a hús kisütése előtt 6-8 dkg füstölt szalonnát lepiríthatunk (kisütve a zsírját). S a kisült zsírra rádobva a felcsíkozott húst készítjük el a tokányt. Természetesen borssal való fűszerezést sem elfeledve.
Apró megjegyzés: Ha csirkemellből szeretnénk hasonló ételt csinálni, mindenképpen nézzük meg a zöldborsós csirkemell tokány receptjét, mert van a két recept között pár fontos eltérés.
Tipp1: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér vagy tarka borsot is.
Ha viszont szeretjük a csípőset, beletehetünk a pörkölt alapba egy kisebb csípős paprikát. Vagy tehetünk hozzá egy kevés Erős Pistát vagy chilit.
Tipp2: Ha zöldborsó konzervet használunk érdemes a konzervek levét beletenni a főzőlébe, mivel a konzerv leve édes, intenzív zöldborsó ízű..
Tipp3: Ha nincs épp otthon paradicsomunk, egy kisdoboz sűrített paradicsommal kiválthatjuk.
Tipp4: Ha szeretjük, tehetünk a fenti fűszereken kívül egy kevés majoránnát is zöldborsós tokányba.
Ha kifőtt tésztát szeretnénk köretnek, akkor az lehet kagylótészta, szélesmetélt, csigatészta, szarvacska, fusilli, penne vagy farfalle is.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a zöldborsós tokányt, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.