Zöldborsós tokány

Zöldborsós tokány recept sertéshúsból, hagymával, fokhagymával, petrezselyemmel és babérlevéllel, az elkészítés részletes leírásával.

Melynek kesernyés és édeskés ízét a zöldfűszerek egészítik ki. Épp ezért nem készítünk hozzá egy karakteres hagymás-fűszerpaprikás pörkölt alapot sem. Hanem hagyjuk a fő összetevők ízét érvényesülni.

Ennek mentén megnézzük először, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a zöldborsós tokányt, majd megnézzük azt is, hogyan lehet még ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

zöldborsós tokány

Zöldborsós tokány recept

A húst csíkokra (tokányra) vágjuk, a borsót kifejtjük (ha friss borsóból indulunk ki), illetve felengedjük, ha a fagyasztóból vesszük ki.
A paradicsomot és a paprikát is megmossuk és felaprítjuk.
A csíkokra vágott sertéshúst megpirítjuk, majd hozzáadjuk a paradicsomot és a paprikát. Ezután felengedjük vízzel, hozzáadjuk a zöldfűszereket.
Amikor a hús megpuhult, hozzáadjuk a zöldborsót is, azt is megfőzzük, s már tálalhatjuk is a zöldborsós tokányt.
A zöldborsós tokány hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Főzés idő 1 óra
Összes idő 1 óra 20 perc
Fogás Főétel, pörkölt
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos

A recept hozzávalói
  

  • ½ kg sertéshús (lapocka vagy comb)
  • 30 dkg zöldborsó (kifejtve
  • 2 közepes TV paprika
  • 1 közepes paradicsom
  • 2 evőkanál zsír
  • (ízlés szerint)
  • bors (ízlés szerint)
  • petrezselyem (ízlés szerint)
  • babérlevél (ízlés szerint)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A húst ujjnyi csíkokra vágjuk fel a rostjaira merőlegesen (ezt nevezik tokányra vágásnak)
  • A paradicsomot és a paprikát megmossuk, és apró darabokra felaprítjuk.
  • A csíkokra felvágott sertéshúst zsíron megpirítjuk.
  • Amikor a külső része picit megpirult a húsnak, hozzáadjuk a felaprított paradicsomot és a paprikát.
  • Amikor a paradicsom és a paprika is megfonnyadt, felöntjük az egészet annyi vízzel, hogy ellepje.
    Hozzáadjuk a petrezselymet és a babérlevelet, s bő ¾ órán át főzzük, hogy a sertéshús megpuhuljon.
  • Amikor a hús már majdnem megpuhul, akkor hozzáadjuk a zöldborsót is, hogy megfőjön (10-15 perc kell, hogy az ízek összeérjenek és a borsó is megpuhuljon).
  • Nokedlivel, kifőtt tésztával, esetleg főtt krumplival vagy rizzsel tálaljuk.
A recept jellemzői ebéd receptek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a zöldborsós tokány elkészítéséhez

A tokány eredetileg egy török étel volt (még a népvándorlás idején került a magyar konyhába). Alapja a jól megfőtt és megborsozott tokányra vágott sertéshús.

Épp ezért a tokányban eredetileg nem igazán volt őrölt fűszerpaprika vagy lepirított hagyma (azok csak valamikor a 17. század környékén jelentek meg a magyar konyhába).

Épp ezért a fenti receptből tudatosan kimaradt a hagyma és a fokhagyma, a pirospaprikával együtt.

Maga a borsós tokány is valószínűleg csak később alakult ki, amikor a borsos tokányba borsót tettek. S elkészül a zöldborsós verzió.

Ha karakteresebbé szeretnénk tenni a borsós tokányt, a hús kisütése előtt 6-8 dkg füstölt szalonnát lepiríthatunk (kisütve a zsírját). S a kisült zsírra rádobva a felcsíkozott húst készítjük el a tokányt. Természetesen borssal való fűszerezést sem elfeledve.

Apró megjegyzés: Ha csirkemellből szeretnénk hasonló ételt csinálni, mindenképpen nézzük meg a zöldborsós csirkemell tokány receptjét, mert van a két recept között pár fontos eltérés.

Tipp1: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér vagy tarka borsot is.

Ha viszont szeretjük a csípőset, beletehetünk a pörkölt alapba egy kisebb csípős paprikát. Vagy tehetünk hozzá egy kevés Erős Pistát vagy chilit.

Tipp2: Ha zöldborsó konzervet használunk érdemes a konzervek levét beletenni a főzőlébe, mivel a konzerv leve édes, intenzív zöldborsó ízű..

Tipp3: Ha nincs épp otthon paradicsomunk, egy kisdoboz sűrített paradicsommal kiválthatjuk.

Tipp4: Ha szeretjük, tehetünk a fenti fűszereken kívül egy kevés majoránnát is zöldborsós tokányba.

Ha kifőtt tésztát szeretnénk köretnek, akkor az lehet kagylótészta, szélesmetélt, csigatészta, szarvacska, fusilli, penne vagy farfalle is.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a zöldborsós tokányt, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a zöldborsós tokányhoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése