A rizses hús csirkemellből elkészítve sokak kedvence a csirkemell jellegzetes íze miatt. Ismerd meg a hozzávalókat és az elkészítés módját!
Igazából nem is bonyolult elkészíteni, mert egy pörkölt alapon megfőzzük a felkockázott csirkemellet, kicsit megfűszerezzük, s belefőzzük a felöntött pörköltalapba a rizst.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a rizses húst csirkemellből. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Rizses hús csirkemellből (recept)
Eszközök
- 2 literes lábos
A recept hozzávalói
- 2 fej vöröshagyma
- 1 evőkanál napraforgóolaj (lehet olívaolaj vagy zsír is)
- 1 db paradicsom
- 1 db paprika
- 1 teáskanál fűszerpaprika (csapott)
- ½ kg csirkemell
- 1 teáskanál só
- bors (elhagyható)
- 2 dl víz (a pörkölt alap elkészítéséhez)
- 40 dkg rizs
- 6-7 dl víz
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A vöröshagymát megpucoljuk, és apró kockákra felvágjuk.
- A paradicsomot és a paprikát megmossuk, és apró darabokra felaprítjuk.
- A csirkemellet is feldaraboljuk apró kockákra.
- A lábosban az olajon elkezdjük megpirítani a felkockázott hagymát.
- Amikor a hagyma elkezd üvegesedni, hozzáadjuk a felaprított paradicsomot és paprikát, és néhány percig pároljuk.
- Amikor a paradicsom és a paprika kezdi elfőni a levét, megszórjuk pirospaprikával, s jól átkeverjük, hogy az is egy picit megpiruljon.
- Majd jöhet a csirkemell is, amit addig pirítsunk, míg ki nem fehéredik.
- Ekkor felengedjük annyi vízzel, hogy a húst ellepje. Sózzuk s borsozzuk.
- Amikor a csirkemell kezd megpuhulni, hozzáadjuk a rizst és a vizet,.Egy alapos átkeverés után fedő alatt az egészet készre főzzük.
- Csemegeuborkával, káposztasalátával vagy csalamádéval tálaljuk.
Tippek és trükkök a csirkemelles rizses hús elkészítéséhez!
A rizseshús csirkemellből elkészítve kicsit szárazabb, zsírban szegényebb lesz, mintha csirkecombból készítenénk. Kifejezetten jó diétázóknak, akik igyekeznek a zsírbevitelüket csökkenteni.
Az elkészítés során érdemes odafigyelni mindarra, amit a rizs főzése kapcsán elmondtunk. Nagyon nem mindegy, milyen rizst választunk az elkészítéséhez.
Mindenképpen hosszú szemű (idehaza „A” rizsként ismert) típust használjunk. A kerek szemű „B” rizs ugyanis könnyen szétfő.
A rizst ebben az esetben csak simán megfőzzük az elkészült pörkölt felhígított levében, de nem pirítjuk meg. A megadott mennyiségek megfelelőek lesznek ahhoz, hogy a rizs megpuhuljon, de ne főljön szét.
S nem mellékesen a pörkölt levét is magába fogja szívni, amitől a rizs ízletesebb lesz. Ami nem hasonlítható össze azzal, amikor csak simán a pörkölthöz kifőznénk egy nagyobb adag rizst, s a végén az egészet összekevernénk.
Ez egyébként az a titok, amitől a rizses hús igazán finom lesz.
Ha szeretjük, egy kevés zöldfűszerrel (majoránnával, bazsalikommal, tárkonnyal vagy oregánóval) még ízletesebbé tehetjük a csirkemell pörköltet.
Tipp1: Aki nem szereti a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.
Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér vagy tarka borsot is.
Ha viszont szeretjük a csípőset, beletehetünk a pörkölt alapba egy kisebb csípős paprikát. Vagy némi csípős paprikakrémet, chilit esetleg Cayenne borsot.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a rizses húst csirkemellből, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.