Rizses hús

A rizses hús receptje hagymával, fokhagymával, paradicsommal, paprikával, sóval és borssal, az elkészítés részletes leírásával.

Melynek az elkészítése egyszerű, a felhasznált hús és a fűszerek révén mégis változatos egytálételt eredményez. Csupán pár egyszerű dologra érdemes odafigyelni, hogy a végeredmény ízletes és gusztusos legyen.

Először megnézzük, hogyan lehet elkészíteni a rizses húst. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

rizses hús

Rizses hús recept

A rizses hús elkészítéséhez egy nagy serpenyőben vagy lábasban felhevítjük a zsírt, majd hozzáadjuk a hagymát. Pároljuk, amíg a hagyma üveges nem lesz.
Ezután a tűzhelyről lehúzzuk az edényt, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, s alaposan elkeverjük a hagymával, amíg a fokhagyma illata meg nem jelenik.
Ezután hozzáadjuk a húst, és addig pirítjuk, míg minden oldala aranybarna nem lesz.
Ezután hozzáadjuk a pirospaprikát, a sót és a borsot, majd jól összekeverjük az egészet.
Ezek után jön a felkockázott paprika és paradicsom, amit ugyancsak belekeverünk a pörkölt alapba.
Végül felöntjük az egészet kb. 1 liter vízzel (annyival, hogy ellepje a hozzávalókat).
Közepes lángon főzzük, amíg a hús el nem kezd puhulni.
Ekkor hozzáadjuk a rizst, és ha szükséges, felöntjük még annyi vízzel, hogy a rizs is ellepje.
Tovább főzzük 20-25 percig, amíg a rizs magába nem szívja a vizet, s meg nem puhul.
Ha szükséges, utóízesítjük még sóval és borssal.
A rizses hús hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 perc
Főzés idő 1 óra 20 perc
Összes idő 1 óra 35 perc
Fogás pörkölt
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • nagyobb serpenyő vagy lábas
  • fokhagymanyomó vagy reszelő

A recept hozzávalói
  

  • ½ kg hús (csirke vagy sertés)
  • ¼ kg rizs
  • 1 fej hagyma (nagy)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db paprika
  • 2 db paradicsom
  • 2 evőkanál zsír
  • 1 teáskanál pirospaprika
  • 1 teáskanál
  • bors (ízlés szerint)
  • 1,2 liter víz (összesen, 2 részletben)
  • petrezselyem (a tálaláshoz)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A rizses hús elkészítéséhez a vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • Majd húst is felaprítjuk 1-2 centis darabokra.
  • Megmossuk a paradicsomot, a paprikát, s apróra felvágjuk azokat is.

A pörkölt alap elkészítése

  • Egy nagy serpenyőben vagy lábasban felhevítjük a zsírt, majd hozzáadjuk a hagymát. Pároljuk, amíg a hagyma üveges nem lesz.
  • Ezután a tűzhelyről lehúzzuk az edényt, hozzáadjuk az áttört fokhagymát, s alaposan elkeverjük a hagymával
    A hagyma és az edény hőjétől a fokhagyma picit meg fog pirulni, s megjelenik az illata.
  • Az edényt a tűzhelyre visszatéve kevés vizet adunk a hagymás alaphoz (hogy oda nem kapjon).
    Majd hozzáadjuk a húst, és az egészet addig pirítjuk néhányszor átkeverve, míg a hús minden oldala meg nem pirul.
  • Ezután hozzáadjuk a pirospaprikát, a sót és a borsot.
    Jól összekeverjük az egészet, hogy a fűszereket egyenletesen eloszlassuk.
  • Ezek után jön a felkockázott paprika és paradicsom, amit ugyancsak belekeverünk a pörkölt alapba.
    Várjuk meg, míg a paprika és a paradicsom levet ereszt, s az elfő. Ízletesebb lesz tőle a pörkölt alap.
  • Végül felöntjük az egészet annyival vízzel , hogy ellepje a hozzávalókat.
  • Közepes lángon főzzük az egészet fedővel lefedve, míg a hús el nem kezd puhulni.
    (A főzés időről a recept után találsz részletes leírást.)

A rizses hús készre főzése

  • Amikor a hús kezd puhulni hozzáadjuk a pörköltalaphoz a rizst.
    Jó alaposan keverjük össze a rizst a pörköltalappal, s ha szükséges, adjunk hozzá még annyi vizet, hogy a rizst is ellepje.
  • Fedőt visszatesszük az edényre, s 15-20 perc alatt készre főzzük a rizses húst.
    Akkor van kész, amikor a rizs megpuhult, mert magába szívta az összes vizet.
  • Ha szükséges, utóízesítjük még sóval és borssal.
    (Utólagos fűszerezésnél keverjük át jó alaposan, hogy a fűszerek rendesen elkeveredjenek,)
  • Tetején finomra vágott petrezselyemmel tálaljuk.
    Mellé pedig adhatunk ecetes vagy kovászos uborkát, csalamádét, savanyított káposztát, esetleg káposztával töltött csípős paprikát is.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek s tanácsok a rizses hús elkészítéséhez

A rizses húsnak két fő összetevője van, hasonlóan a tarhonyás húshoz. A pörkölt alap és a főt rizs.

A pörkölt alap szinte bármilyen húsból készíthető; a lényeg, hogy szaftos és ízes legyen. Ha ezt a húst keverjük össze a megfelelő mennyiségű rizzsel, az eredmény egy ízletes rizses hús lesz.

A pörkölt alap variálhatósága számtalan lehetőséget rejt. Ez lehet egy szaftos ludaskása, egy finom csirkemellből készült rizses hús, vagy akár egy friss zöldségekkel készült tavaszi rizses hús is.

A különböző húsok eltérő főzési időt igényelnek, ezért a pörkölt alap elkészítésének ideje nagyban befolyásolja a rizses hús elkészítési idejét.

  • A csirkehús kb. fél óra alatt megfő.
  • A pulyka combnak már közel egy óra szükséges.
  • A sertéshús megfőzése akár 1-1,5 órát is igénybe vehet.
  • Míg a marhahús és a vadhús 2-3 órán át is főhet.

Ez különösen fontos, ha a rizst közvetlenül a pörkölt alapban szeretnénk megfőzni (a szükséges vizet természetesen hozzáadva).

A rizst azért főzzük bele a pörkölt alapba, mert így a rizs magába szívja a pörkölt aromáját, így még gazdagabb lesz az ízvilága.

Ha nem szeretnénk a rizst a pörköltben főzni, mert nincs vastag vaslapunk a gázrezsóhoz (amin biztonságosan lefedhető a rizses hús 15 percre kevergetés nélkül), akkor külön is megfőzhetjük a rizst.

Ha pedig a kényelem a legfontosabb, akkor a zacskós rizs elkészítése és belekeverése is tökéletesen megfelel. Ekkora mennyiségű pörkölthöz  2 zacskónyit főzzünk meg, s azzal keverjük össze a pörkölt alapot.

Ha viszont valami különlegesebbet szeretnénk csinálni, használhatunk basmati rizst is a rizses hús elkészítéséhez.

A pörkölt alap ízesítése

A pörkölt alap ízesítésében nagyon sokféle fűszert és zöldfűszert használhatunk, hogy változatos és egyedi ízt adjunk a rizses húsunknak.

Petrezselyem, kakukkfű, rozmaring, borsikafű, majoránna, kurkuma, oregánó, bazsalikom, tárkony, lestyán, római kömény és akár chili is kerülhet bele, ha a csípős ízeket szeretjük.

Fontos! A fenti főszerekből egyszerre csak egy-kettőt válasszunk ki, s ne az összeset. Mert attól a végeredmény egy indiaiak számára is túlfűszerezett étel lesz, mely szétszedi a gyomrunkat!

Tipp1: Ha nem szereted a sült hagyma erőteljes ízét, próbálj meg egy kis vizet adni a zsiradékhoz. Így a hagymát dinsztelhetjük, és az íze kevésbé lesz intenzív.

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább sütheted a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

Tipp2: Ha nem szereted a fokhagyma intenzív ízét, használhatsz fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is.

Amire figyelni érdemes, hogy nem szabad megpirítani a szárított fokhagymát. Ezért a leves felengedése után add hozzá a pörköltalaphoz.

Tipp3: Ha nem vagy oda az erős, borsos ízekért, lecserélheted a fekete borsot őrölt fehér vagy tarka borsra. Ezzel a változtatással szelídebb lesz az íze a pörkölt alapnak.

Tipp4: Ha szeretnénk egy picit teltebb ízű rizses húst csinálni, akkor a rizst pirítsd meg a pörkölt alapban, mielőtt hozzáadnád a vizet.

Ettől a rizs még inkább magába fogja szívni a pörkölt alap ízeit.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a rizses húst, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a rizses húshoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése