Rakott krumpli

Rakott krumpli recept főtt krumpliból és tojásból, füstölt kolbásszal, tejföllel és sajttal az elkészítés részletes leírásával.

Egy igazán kiadó étel, mely melegítve is finom, s akár 3 nap múlva is ízletes és kívánatos.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és viszonylag gyorsan elkészíteni a rakott krumplit, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

rakott krumpli

Rakott krumpli recept

A krumplikat alaposan megmossuk, s héjában megfőzzük. Miután megfőtt melegen meghámozzuk.
A krumplival párhuzamosan a tojásokat is megfőzzük, majd lehűtés után a krumplival és a kolbásszal együtt felkarikázzuk.
Egy tepsit vagy jénait zsírozunk, majd a krumplit, a tojást és a kolbászt egymásra rétegezzük.
A végén az egészet leöntjük egy nagy adag tejföllel, s megszórjuk lereszelt sajttal.
Előre melegített sütőben, bő háromnegyed óra alatt 200 fokon készre sütjük.
A rakott krumpli hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 perc
Főzés idő 15 perc
Sütőben sütés 45 perc
Összes idő 1 óra 15 perc
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • Nagyobb méretű, magas falú tepsi vagy jénai
  • Tojásszeletelő
  • sajtreszelő
  • 2 literes lábos

A recept hozzávalói
  

  • 1 kg krumpli
  • 5-6 darab tojás
  • 10-15 dkg kolbász
  • 5 dl tejföl
  • 20 dkg sajt
  • víz (a tojások és a krumpli főzéséhez)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

A főtt tojások elkészítése

  • Betesszük a tojásokat egy kisebb lábosba, s hideg vízzel felöntjük úgy, hogy rendesen ellepje.
  • Hozzáadunk a főzővízhez egy evőkanál sót, s elkezdjük melegíteni.
  • A forrás megindulása után 10 percig főzzük a tojásokat, hogy jó kemények legyenek.
  • Amikor a tojások megfőttek, a tojásokat hideg vízben hirtelen lehűtjük (az elején többször is kicserélve a vizet).

A krumplit héjában megfőzzük

  • A krumplikat laposan mossuk meg (az esetleges csírákat szedjük le), s tegyük egy közepes lábosba.
  • Engedjünk hozzá annyi vizet, hogy jó alaposan ellepje.
  • S adjunk a főzővízhez 2-3 evőkanál sót, hogy a krumplit jól átjárja.
  • Miközben a tojás és a krumpli fő, a sajtot reszeljük le kis lyukú reszelőn.
  • 10-12 perc eltelte után, amikor a villa már könnyen beleszúrható, öntsük le a vizet a krumpliról, s villára szúrva még melegen hámozzuk meg.

A rakott krumpli összeállítása

  • Amikor a tojás és a krumpli kihűlt, a tojást megpucoljuk, majd felkarikázzuk őket (a tojást lehet tojásszeletelővel is).
  • A kolbászt meleg vízzel leöblítjük, hogy könnyen lehúzhassuk a héját, majd vékonyan felkarikázzuk azt is.
  • A tepsit, vagy a jénai tálat, amibe a rakott édesburgonyát összeállítjuk, zsírral kikenjük.
  • Az megfőtt és felkarikázott krumpli felét tegyünk egy rétegben a tepsibe.
  • A krumpli tetejére osszuk szét a felkarikázott főtt tojások felét.
  • A tojásokra tegyük a felkarikázott kolbászt (az egészet).
  • A kolbászok tetejére jön a krumpli második fele, és annak tetejére a felkarikázott tojások második része.
  • A rakott krumpli tetejét öntsük le a felkevert tejföllel, és szórjuk meg alaposan a lereszelt sajttal.
  • A jénait ezután tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe, s süssük át az egészet bő ¾ órán át.
  • Kisebb kockákra feldarabolva tálaljuk, savanyúsággal vagy salátával.
A recept jellemzői ebéd receptek, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a rakott krumpli elkészítéséhez

Maga a rakott krumpli elkészítése nem nehéz, csak sok apró lépésből tevődik össze. Fontos, hogy a krumpli és a tojás is jól megfőjön, mert különben az ízeket nehezen tudják majd magukba szívni.

A sózástól nem szabad félni. A sok só nagyobb része nem kerül bele a krumpliba és a tojásba, mert a só a krumpli és a tojás héján lassan jut keresztül (ezt segíti elő a „túlsózás”).

Ha szeretjük, a tejföl tetejére sajt helyett tehetünk akár szalonnát is. Arra viszont legyünk éberek, hogy ennek hatására a rakott krumpli intenzíven zsíros lesz.

Ha egy picit különlegesebbre vágyunk, a rakott krumplira önthetünk besamel mártást is.

A besamelt ilyen esetben érdemes csak félig felfőzni (4-5 perc főzés idővel), s belekeverni a reszelt sajtot. Majd hagyni, hogy a sajt felolvadjon a tejes szószban.

A sajt lehet akár trappista vagy karaván sajt is, de az edami és a parmezán sokkal ízletesebb választás. Illetve lehet a sajtokat keverni is, felhasználva valamilyen félkemény vagy kemény kézműves sajtot is.

Másrészt a besűrített besamelt 2 dl tejföllel a végén elkeverhetjük, amitől lazább lesz. S esetleg jut belőle a krumpli és a tojásrétegek közé is egy kevés.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a rakott krumplit, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a rakott krumplihoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése