Rakott krumpli recept főtt krumpliból és tojásból, füstölt kolbásszal, tejföllel és sajttal az elkészítés részletes leírásával.
Egy igazán kiadó étel, mely melegítve is finom, s akár 3 nap múlva is ízletes és kívánatos.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és viszonylag gyorsan elkészíteni a rakott krumplit, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Rakott krumpli recept
Eszközök
- Nagyobb méretű, magas falú tepsi vagy jénai
- Tojásszeletelő
- sajtreszelő
- 2 literes lábos
A recept hozzávalói
- 1 kg krumpli
- 5-6 darab tojás
- 10-15 dkg kolbász
- 5 dl tejföl
- 20 dkg sajt
- só
- víz (a tojások és a krumpli főzéséhez)
Az elkészítés lépései (részletesen)
A főtt tojások elkészítése
- Betesszük a tojásokat egy kisebb lábosba, s hideg vízzel felöntjük úgy, hogy rendesen ellepje.
- Hozzáadunk a főzővízhez egy evőkanál sót, s elkezdjük melegíteni.
- A forrás megindulása után 10 percig főzzük a tojásokat, hogy jó kemények legyenek.
- Amikor a tojások megfőttek, a tojásokat hideg vízben hirtelen lehűtjük (az elején többször is kicserélve a vizet).
A krumplit héjában megfőzzük
- A krumplikat laposan mossuk meg (az esetleges csírákat szedjük le), s tegyük egy közepes lábosba.
- Engedjünk hozzá annyi vizet, hogy jó alaposan ellepje.
- S adjunk a főzővízhez 2-3 evőkanál sót, hogy a krumplit jól átjárja.
- Miközben a tojás és a krumpli fő, a sajtot reszeljük le kis lyukú reszelőn.
- 10-12 perc eltelte után, amikor a villa már könnyen beleszúrható, öntsük le a vizet a krumpliról, s villára szúrva még melegen hámozzuk meg.
A rakott krumpli összeállítása
- Amikor a tojás és a krumpli kihűlt, a tojást megpucoljuk, majd felkarikázzuk őket (a tojást lehet tojásszeletelővel is).
- A kolbászt meleg vízzel leöblítjük, hogy könnyen lehúzhassuk a héját, majd vékonyan felkarikázzuk azt is.
- A tepsit, vagy a jénai tálat, amibe a rakott édesburgonyát összeállítjuk, zsírral kikenjük.
- Az megfőtt és felkarikázott krumpli felét tegyünk egy rétegben a tepsibe.
- A krumpli tetejére osszuk szét a felkarikázott főtt tojások felét.
- A tojásokra tegyük a felkarikázott kolbászt (az egészet).
- A kolbászok tetejére jön a krumpli második fele, és annak tetejére a felkarikázott tojások második része.
- A rakott krumpli tetejét öntsük le a felkevert tejföllel, és szórjuk meg alaposan a lereszelt sajttal.
- A jénait ezután tegyük 200 fokra előmelegített sütőbe, s süssük át az egészet bő ¾ órán át.
- Kisebb kockákra feldarabolva tálaljuk, savanyúsággal vagy salátával.
Tippek és tanácsok a rakott krumpli elkészítéséhez
Maga a rakott krumpli elkészítése nem nehéz, csak sok apró lépésből tevődik össze. Fontos, hogy a krumpli és a tojás is jól megfőjön, mert különben az ízeket nehezen tudják majd magukba szívni.
A sózástól nem szabad félni. A sok só nagyobb része nem kerül bele a krumpliba és a tojásba, mert a só a krumpli és a tojás héján lassan jut keresztül (ezt segíti elő a „túlsózás”).
Ha szeretjük, a tejföl tetejére sajt helyett tehetünk akár szalonnát is. Arra viszont legyünk éberek, hogy ennek hatására a rakott krumpli intenzíven zsíros lesz.
Ha egy picit különlegesebbre vágyunk, a rakott krumplira önthetünk besamel mártást is.
A besamelt ilyen esetben érdemes csak félig felfőzni (4-5 perc főzés idővel), s belekeverni a reszelt sajtot. Majd hagyni, hogy a sajt felolvadjon a tejes szószban.
A sajt lehet akár trappista vagy karaván sajt is, de az edami és a parmezán sokkal ízletesebb választás. Illetve lehet a sajtokat keverni is, felhasználva valamilyen félkemény vagy kemény kézműves sajtot is.
Másrészt a besűrített besamelt 2 dl tejföllel a végén elkeverhetjük, amitől lazább lesz. S esetleg jut belőle a krumpli és a tojásrétegek közé is egy kevés.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a rakott krumplit, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.