Stefánia szelet

Stefánia szelet recept hagymával, fokhagymával, darált hússal, zsemlével, majoránnával és főtt tojással, az elkészítés részletes leírásával.

Egy könnyen és gyorsan elkészíthető egytálétel. Melegen különböző köretekkel tálalhatjuk, míg hidegen kenyérrel vagy zsömlével finom. A sütés során keletkező pecsenyezsír pedig kenyérre kenve nagyszerű tízórai.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a Stefánia vagdaltat, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

Stefánia szelet

Stefánia vagdalt recept

Miközben a tojásokat megfőzzük a darált húshoz hozzáadjuk a felaprított vöröshagymát, az összezúzott fokhagymákat, hozzáadunk egy egész tojást, és a vízbe áztatott, kinyomkodott zsemléket.
Sózzuk, borsozzuk, majoránnát s egy evőkanálnyi pirosaranyat adunk hozzá. Majd az egészet jól összedolgozzuk.
A massza egyik felét kizsírozott és zsemlemorzsával bevont tepsibe egyenletesen elhelyezzük.
Ennek közepére betesszük a megfőzött és megpucolt tojásokat, majd a massza másik felével beborítjuk a tojásokat, egységes egésszé formálva az egészet.
Bő egy óráig sütjük, míg át nem sül rendesen, s a teteje aranybarna nem lesz.
A Stefánia vagdalt hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
sütési idő 1 óra
Összes idő 1 óra 20 perc
Fogás sültek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • nagyobb tál
  • Nagyobb méretű tepsi

A recept hozzávalói
  

  • 5 db tojás (ezek kerülnek a vagdaltba)
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 db zsemle
  • víz (a zsemlék beáztatásához)
  • őrölt tarkabors
  • majoránna
  • 1 egész tojás (nyersen kerül a masszába)
  • zsír (a tepsi bevonásához)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • Mindenek előtt kezdjük el a tojásokat főzni.
    (Hidegen vízben kezdjük főzni, a forrás megkezdésétől számítva 8-10 percig, majd alaposan lehűtjük, hogy a a tojás héja elváljon a megfőtt belsejétől.)
  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • A zsemléket vízbe beáztatjuk, majd amikor már alaposan megszívták magukat vízzel, alaposan kinyomkodjuk, s egy tálba tesszük.
  • A tálba mellé tesszük a darált húst, a felaprított vöröshagymát, az összezúzott fokhagymákat, és a leütött tojást.
  • Sózzuk, borsozzuk, majoránnát s egy evőkanálnyi pirosaranyat adunk hozzá.
    Majd az egészet jól összedolgozzuk.
  • 10 perc elteltével a megfőtt tojásokat hideg vízbe tesszük, s hagyjuk kihűlni.

A Stefánia vagdalt megsütése

  • Ezután a tepsi belsejét egy kevés zsírral vékonyan de mindenhol kikenjük, majd kevés zsemlemorzsával az egészet bevonjuk.
    (A zsíros alapra a zsemlemorzsa egy rétegben rátapad, a többi pedig a tepsi mozgatásával arrébb vihető.)
  • Az elkészült massza felét a tepsi közepére helyezzük. Legalább olyan hosszú legyen, mint maga a kolbász.
  • Majd a massza tetejére tegyük rá az időközben megpucolt tojásokat egymás mellé, hogy a fasírt közepére kerüljenek.
  • Végül a massza másik felével beborítjuk a tojásokat, egységes egésszé formálva a masszát, s benne a tojásokat.
  • Előmelegített sütőben 180-200 fokon bő egy óráig sütjük, míg át nem sül rendesen, s a teteje aranybarna nem lesz.
  • Melegen felszeletelve tálaljuk főtt krumplivalrizzselkrumplipürével, rizibizivel, párolt zöldséggel.
A recept jellemzői ebéd receptek, laktózmentes ételek, reggeli receptek, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a Stefánia szelet elkészítéséhez

A Stefánia szelet ízét nagyban meghatározza az, mennyire zsíros húsból készül hozzá a darált hús.:

  • Ha szeretjük a zaftos, zsírosabb ételeket, választhatunk 30 % zsírtartalmú sertés darált húst.
  • Ha szeretjük a különlegesebb ízeket, választhatunk marha és sertés húsból készült kevert darált húst.
  • Ha szárazabb állagú húst szerettünk, s nem szeretjük a zsírban tocsogó ételeket, az egybefasírt elkészítéséhez inkább válasszunk pulyka darált húst.

A másik meghatározó elem a hagyma. Sokan szeretik az ízét intenzívebben. Ilyen esetben egy kis serpenyőben le is piríthatjuk a hagymát a masszába tétel előtt. Akár az öveges állapoton túl, kicsit barnára is süthetjük a hagymát.

A harmadik meghatározó tényező a fűszerezés.

A fenti recept csak pár fűszert használ, mert a főtt tojás íze mellett a fűszeresebb fasírt íze túlságosan elütne. Amivel érdemes lehet kísérletezni, az némi petrezselyem, kakukkfű esetleg borsikafű vagy rozmaring.

A Stefánia vagdalt töltésre használt tojásokat betehetjük a masszába hosszába és keresztbe is. A hosszában eltevés következtében kisebbek lesznek a szeletek „szemei”. Míg ha keresztbe tesszük bele a tojásokat, akkor a szeletek szélesebbé tehetők.

Ha egyenletes formát szeretnénk adni a Stefánia szeletnek, az egészet beletehetjük egy nagyobb őzgerincbe is. Arra mindenképpen ügyeljünk, hogy a tojások tetejére is mindenképpen jusson a darált húsos masszából.

(Valószínűleg a főtt tojások ilyen esetben csak hosszában fognak beleférni az őzgerinc formába.)

Ha normál tepsiben sütjük meg a Stefánia szeletet, érdemes a sülés során keletkező pecsenyeszaftot is felhasználni. Hűtőbe téve keményre dermed, s reggelente kenyérre kenve finom csemege lehet paprikával, paradicsommal vagy kígyóuborkával.

Jó étvágyat a Stefánia vagdalthoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése