Bácskai rizses hús

Bácskai rizses hús recept sertéscombból, hagymával, fokhagymával, paprikával, paradicsommal, rizzsel, az elkészítés részletes leírásával.

Csupán pár egyszerű szabályt kell betartani hozzá, hogy a végeredmény mindig ízletes és gusztusos legyen.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a bácskai rizses húst. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

bácskai rizses hús

Bácskai rizses hús recept

A bácskai rizses húshoz a hagymát zsíron megpirítjuk.
Ezután lehúzzuk a tűzhelyről, pirospaprikával meghintjük, s jól átkeverjük
Majd hozzáadjuk a felkockázott húst, és addig pirítjuk, míg ki nem fehéredik a hús minden oldala.
Amikor a hús megpirult, annyi vizet adunk hozzá, hogy ellepje, s fedő alatt addig főzzük, míg a hús meg nem puhul.
Amikor a hús már félig megpuhult, hozzáadjuk a paprikát, a paradicsomot és az áttört fokhagymát is, hogy a lecsó is megfőjön.
Amikor a lecsó kezd megfőni, 1 bögre rizst adunk hozzá, s 2 bögre vizet. Jól összekeverjük, jól felforraljuk.
A forró tűzhelyen lefedve hagyjuk bő húsz percig, hogy a rizs magába szívva a vizet megpuhuljon s megfőjön.
A bácskai rizses hús hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Főzés idő 1 óra 20 perc
Összes idő 1 óra 40 perc
Fogás pörkölt
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos fedővel
  • fokhagymanyomó

A recept hozzávalói
  

  • 2 evőkanál zsír
  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma (elhagyható)
  • 2 teáskanál fűszerpaprika
  • 50 dkg sertéscomb
  • 2 kiskanál
  • bors (ízlés szerint)
  • 2 db paradicsom
  • 3 db paprika
  • 1 bögre rizs
  • 2 bögre víz (a rizs főzéséhez)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • A sertéscombot is centis kockákra vágjuk, eltávolítva a húsról a hártyát.
  • Megmossuk a paradicsomot, a paprikát.
    A paradicsomot apróra felvágjuk, a paprikát csíkokra vágjuk, mint a lecsóhoz.

A pörkölt alap elkészítése

  • Zsírt megolvasztjuk, s az apróra felvágott hagymát üvegesre pirítjuk benne.
  • Amikor a hagyma üvegessé vált, a lábost lehúzzuk a tűzről, megszórjuk pirospaprikával s jól átkeverjük, hogy a hőtől a paprika is megpiruljon picit.
  • Ezután hozzáadjuk a felkockázott sertéscombot,sózzuk, borsozzuk, s addig pirítjuk a húst, míg ki nem fehéredik rendesen.
  • Amikor a hús megpirult, vizet adunk hozzá, s közepes lángon, fedő alatt elkezdjük a húst főzni.
  • Amikor a hús már félig megfőtt, hozzáadjuk a felaprított paradicsomot, a paprikát és az áttört fokhagymát.
    Fedő nélkül főzzük tovább, hogy a felszabaduló víz el tudjon párologni.

A rizs megfőzése

  • Amikor a lecsó is kezd megfőni (kezdi elfőni a levét), az egészhez 1 bögre rizst adunk s 2 bögre vizet.
    Jól összekeverjük az egészet, s jól felforraljuk.
  • A forró tűzhelyen lefedve hagyjuk bő húsz percig, hogy a rizs magába szívva a vizet megpuhuljon.
  • Tálaláskor a tejét megszórhatjuk apróra vágott friss petrezselyemmel.
  • Mellé pedig adhatunk ecetes vagy kovászos uborkát, csalamádét, savanyított káposztát vagy káposztával töltött csípős paprikát.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek s tanácsok a bácskai rizses hús elkészítéséhez

A bácskai rizseshúsnak, ellentétben a legtöbb rizses hússal, nem kettő, hanem három fő összetevője van. A pörkölt alap, a főt rizs és a lecsó.

A pörkölt alapot a bácskai rizses húsnál alapvetően vörös húsokból készítették. Sertésből, marhából, esetleg kecskéből vagy vadhúsból.

De igazából bármilyen húsból el lehet készíteni, akár csirkecomból vagy csirkemellfiléből is. De az igazi bácskai ízvilágot igazán pulykacomb, az oldalas, a tarja vagy lapocka adja meg. Meg persze a hátszín, kicsontozott marhalábszár vagy a fartő.

A fontos az, hogy tudjuk, mennyi idő kell a hús megfőzéséhez.

  • A csirkehús bő fél óra alatt megfő.
  • A sertéshúsnak viszont több kell, akár 1-másfél óráig eltart, mire rendesen megpuhul.
  • A marhahúst és a vadhús még ennél is több időt igényel, gyakran 2-3 órán át is érdemes főzni.

Ezt azért is fontos tudni, mert amikor a rizst a pörköltalapba bele akarjuk főzni, jó tudni, mikor érdemes a rizst hozzáadni (a főzés befejezése előtt 10-15 perccel).

A pörköltalap ízesítése

A pörköltalap jellegét a hozzávalók elkészítésének módjával érdemben változtathatjuk.

  • Aki nem szereti a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
  • Ha a fokhagyma ízét nem szeretjük, használhatunk fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is.
    Amire figyelni érdemes, hogy nem szabad megpirítani a szárított fokhagymát. Ezért a többi fűszerrel együtt adjuk hozzá a pörkölthöz.
  • Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, őrölt fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
    Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk a bácskai rizses húshoz a vízzel felöntés után egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.

A rizses húst nem csak sima pörkölttel készíthetjük el, hanem különböző zöldfűszereket hozzáadva változatossá is tehetjük.

Felhasználhatunk a pörköltalapba, az ízlésünkhöz igazodva, petrezselyemzöldet, kakukkfüvet, rozmaringot, borsikafüvet, majoránnát, kurkumát, oregánót, bazsalikomot, tárkonyt, lestyánt, római köményt vagy akár chilit is, ha a csípőset szeretjük.

A lecsós jellegét pedig azzal őrizhetjük meg a bácskai rizses húsnak, ha a paprikát kisujjnyi csíkokra vágjuk, s nem főzzük szét teljesen.

Ezt úgy érhetjük el, hogy a csirkehúst együtt főzzük a paprikával és a paradicsommal. A sertéshúsokat magában előfőzzük legalább 40-50 percig, míg a marhának és a kecskének legalább két óra főzési időt adunk önmagában.

A bácskai rizses hús és a rizs

A rizseshús elkészítésekor azért főzzük bele a rizst a pörkölt alapba, mert ennek révén a pörkölt összes zamata belefő a rizsbe.

Ha viszont ettől ódzkodunk, vagy nincs vastag vaslapunk a gázrezsóhoz, külön is megfőzhetjük a rizs.

Ha pedig mindenünk a kényelem, s csak zacskós rizst szoktunk készíteni, akkor a fenti mennyiséghez 2-3 zacskónyit főzzünk meg.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a bácskai rizses húst, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a bácskai rizses húshoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése