Tarhonyás hús recept, hagymával, fokhagymával, paprikával, paradicsommal, őrölt köménnyel, az elkészítés részletes leírásával.
Egy könnyen elkészíthető, finom s laktató étel, s mely önmagában is elegendő lehet egy könnyed ebédhez vagy vacsorához.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a tarhonyás húst. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni, s hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Tarhonyás hús recept
Eszközök
- 2 literes fazék (a pörkölt alaphoz)
- 2 literes lábos (a tarhonya megpirításához)
- fokhagymanyomó vagy reszelő
A recept hozzávalói
- 10 dkg füstölt szalonna
- 40 dkg sertéslapocka
- 1 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 kiskanál fűszerpaprika
- 1 db TV paprika
- 1 db paradicsom
- 7 dkg sűrített paradicsom (egy kis konzerv, vagy 2 evőkanál)
- 1 kiskanál őrölt kömény (csapott)
- 25 dkg tarhonya (egy bögre)
- 3 dl víz (egy bögre, a tarhonyához)
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
- A húst megmossuk, 2-3 centis kockákra vágjuk.
- A szalonnát apróra összevágjuk.
- A paradicsomot és a paprikát is megmossuk, s apróra összevágjuk.
A pörkölt alap elkészítése
- Egy megfelelő méretű edényben a szalonnát közepes lángon kisütjük.
- Amikor a szalonna zsírja megjelent, hozzáadjuk az előre felkockázott húst, és időnként átkeverve a hús fehéredésig sütjük.
- Ezután hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, s azt is picit megpirítjuk. Folyamatosan keverjük, oda ne kapjon.
- Amikor a hagyma kezd üvegesedni, lehúzzuk a lábost a tűzhelyről.Hozzáadjuk húshoz a piros paprikát, és párat keverve a pirospaprikát is megpirítjuk.
- Ezután kevés vizet adunk hozzá, majd hozzá tesszük a felaprított TV paprikát, a paradicsomot, a sűrített paradicsomot és a köménymagot.Az egészet jól átkeverjük, s annyi vizet adunk hozzá, ami éppen elfedi.
- Fedőt teszünk rá,és kb. 1 órát pároljuk, ha szükséges, pótoljuk az elpárolgott.
A tarhonya elkészítése
- 1 óra elteltével, amikor a hús már szinte puha, egy másik edényben kevés zsírt felmelegítünk.
- Amikor a zsír felhevült, hozzáadjuk a tarhonyát is.Folyamatos keverés közben, közepes lángon egyenletesen megpirítjuk.
- Amikor a tarhonya kezd zsemle színűvé válni, vízzel felengedjük, s megsózzuk.Fedő alatt, kis lángon hagyjuk a tarhonyát puhulni.
- Amikor a tarhonya beszívta a vizet, ráöntjük a már szinte kész pörköltet.Jól összekeverjük, s hagyjuk, hogy a tarhonya magába szívja a pörkölt szaftját is.
- Az elkészült tarhonyás húst savanyúsággal tálaljuk.
Tippek s tanácsok a tarhonyás hús elkészítéséhez
A tarhonyás húsnak két fő összetevője van, hasonlóan a rizses húshoz. A pörkölt alap és a főt tarhonya.
A pörkölt alapot szinte bármilyen húsból el lehet készíteni. Ha egy finom, szaftos, húsos pörköltöt összekeverünk megfelelő mennyiségű főtt tarhonyával, akkor egy finom tarhonyás húst kapunk.
A különböző tarhonyáshús változatok között a lényegi különbséget a pörkölt alap hoz szükséges főzési idő fogja megadni.
- A csirkehús (csirkecomb vagy a csirkemell) bő fél óra alatt megfő.
- A pulyka combnak és pulyka combnak inkább ennek a duplája szükséges.
- A sertéshúsnak (lapocka, comb esetleg karaj) viszont több kell. Akár másfél óráig is eltart, mire rendesen megpuhul.
- A marhahúst és a vadhús még ennél is több időt igényel. Legalább 2-3 órán át is érdemes főzni őket.
Ez azért fontos, mert amikor a pörkölt alapot és a tarhonyát túl korán keverjük össze, akkor vagy a hús marad rágós, vagy a tarhonya fog szétfőni.
Sőt, a tarhonya pirításával még játszhatunk is, pontosan úgy, ahogy a tarhonya elkészítésénél volt szó.
- Ha sokáig pirítjuk a tarhonyát, a végeredmény sötét lesz és kesernyés.
- Amennyiben nem folyamatosan kevergetjük tarhonyát a pirításkor, akkor szemek nem egyenletesen fognak megpirulni.
- De az is lehetséges, hogy csak simán belefőzzük a pörköltbe a tarhonyát (s az eredmény inkább édeskés lesz, s nem keserű)
A pörköltalap ízesítése
A tarhonyás húst nem csak sima pörkölttel készíthetjük el. Különböző zöldfűszereket hozzáadva változatossá is tehetjük azt.
Felhasználhatunk a pörköltalapba, az ízlésünkhöz igazodva, petrezselyemzöldet, kakukkfüvet, rozmaringot, borsikafüvet, majoránnát, kurkumát, oregánót, bazsalikomot, tárkonyt, lestyánt, római köményt vagy akár chilit is, ha a csípőset szeretjük.
Tipp1: Aki nem szereti a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
Tipp2: Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét, használhatunk fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is.
Amire figyelni érdemes, hogy nem szabad megpirítani a szárított fokhagymát. Ezért a pörköltbe csak a paprika megpirítása és a vízzel való felengedés után adjuk hozzá a pörkölt alaphoz.
Tipp3: Ha szeretjük a borsos ízeket, tehetünk a pörkölt alapba kevés fekete borsot. Vagy akár őrölt fehér vagy tarka borsot is.