Tarhonyás hús

Tarhonyás hús recept, hagymával, fokhagymával, paprikával, paradicsommal, őrölt köménnyel, az elkészítés részletes leírásával.

Egy könnyen elkészíthető, finom s laktató étel, s mely önmagában is elegendő lehet egy könnyed ebédhez vagy vacsorához.

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a tarhonyás húst. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni, s hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

tarhonyás hús

Tarhonyás hús recept

A tarhonyás húshoz a hagymát és a fokhagymát is megpucoljuk. A hagymát apróra vágjuk, a fokhagymát megzúzzuk.
A húst megmossuk, kisebb kockákra vágjuk. A szalonnát apróra összevágjuk.
A paradicsomot és a paprikát is megmossuk, s apróra összevágjuk.
Egy megfelelő méretű edényben a szalonnát kisütjük, majd a megjelenő zsíron a húst fehéredésig pirítjuk.
Ezután hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, s azt is picit megpirítjuk.
Amikor a hagyma is kezd üvegesedni, hozzáadjuk a piros paprikát, és azt is megpirítjuk.
Ezután vizet adunk hozzá, hozzáadjuk a paprikát, paradicsomot, a sűrített paradicsomot és a köménymagot.
Fedőt teszünk rá,és kb. 1 órát pároljuk, ha szükséges, kevés vizet öntünk rá. (Tulajdonképpen pörköltet csinálunk).
Amikor a hús már kezd megpuhulni, egy másik edényben zsíron szép egyenletesen megpirítjuk a tarhonyát. Majd a végén vízzel felengedjük, s megsózzuk.
Negyed óra után a tarhonyára ráöntjük a már szinte kész pörköltet, jól összekeverjük, s hagyjuk, hogy a tarhonya magába szívja a pörkölt szaftját is.
Az elkészült tarhonyás húst savanyúsággal tálaljuk.
A tarhonyás hús hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 1 óra 20 perc
Összes idő 1 óra 30 perc
Fogás Főétel, pörkölt
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék (a pörkölt alaphoz)
  • 2 literes lábos (a tarhonya megpirításához)
  • fokhagymanyomó vagy reszelő

A recept hozzávalói
  

  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 40 dkg sertéslapocka
  • 1 fej hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 kiskanál fűszerpaprika
  • 1 db TV paprika
  • 1 db paradicsom
  • 7 dkg sűrített paradicsom (egy kis konzerv, vagy 2 evőkanál)
  • 1 kiskanál őrölt kömény (csapott)
  • 25 dkg tarhonya (egy bögre)
  • 3 dl víz (egy bögre, a tarhonyához)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • A húst megmossuk, 2-3 centis kockákra vágjuk.
  • A szalonnát apróra összevágjuk.
  • A paradicsomot és a paprikát is megmossuk, s apróra összevágjuk.

A pörkölt alap elkészítése

  • Egy megfelelő méretű edényben a szalonnát közepes lángon kisütjük.
  • Amikor a szalonna zsírja megjelent, hozzáadjuk az előre felkockázott húst, és időnként átkeverve a hús fehéredésig sütjük.
  • Ezután hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, s azt is picit megpirítjuk.
    Folyamatosan keverjük, oda ne kapjon.
  • Amikor a hagyma kezd üvegesedni, lehúzzuk a lábost a tűzhelyről.
    Hozzáadjuk húshoz a piros paprikát, és párat keverve a pirospaprikát is megpirítjuk.
  • Ezután kevés vizet adunk hozzá, majd hozzá tesszük a felaprított TV paprikát, a paradicsomot, a sűrített paradicsomot és a köménymagot.
    Az egészet jól átkeverjük, s annyi vizet adunk hozzá, ami éppen elfedi.
  • Fedőt teszünk rá,és kb. 1 órát pároljuk, ha szükséges, pótoljuk az elpárolgott.

A tarhonya elkészítése

  • 1 óra elteltével, amikor a hús már szinte puha, egy másik edényben kevés zsírt felmelegítünk.
  • Amikor a zsír felhevült, hozzáadjuk a tarhonyát is.
    Folyamatos keverés közben, közepes lángon egyenletesen megpirítjuk.
  • Amikor a tarhonya kezd zsemle színűvé válni, vízzel felengedjük, s megsózzuk.
    Fedő alatt, kis lángon hagyjuk a tarhonyát puhulni.
  • Amikor a tarhonya beszívta a vizet, ráöntjük a már szinte kész pörköltet.
    Jól összekeverjük, s hagyjuk, hogy a tarhonya magába szívja a pörkölt szaftját is.
  • Az elkészült tarhonyás húst savanyúsággal tálaljuk.
A recept jellemzői ebéd receptek, laktózmentes ételek

Tippek s tanácsok a tarhonyás hús elkészítéséhez

A tarhonyás húsnak két fő összetevője van, hasonlóan a rizses húshoz. A pörkölt alap és a főt tarhonya.

A pörkölt alapot szinte bármilyen húsból el lehet készíteni. Ha egy finom, szaftos, húsos pörköltöt összekeverünk megfelelő mennyiségű főtt tarhonyával, akkor egy finom tarhonyás húst kapunk.

A különböző tarhonyáshús változatok között a lényegi különbséget a pörkölt alap hoz szükséges főzési idő fogja megadni.

  • A csirkehús (csirkecomb vagy a csirkemell) bő fél óra alatt megfő.
  • A pulyka combnak és pulyka combnak inkább ennek a duplája szükséges.
  • A sertéshúsnak (lapocka, comb esetleg karaj) viszont több kell. Akár másfél óráig is eltart, mire rendesen megpuhul.
  • A marhahúst és a vadhús még ennél is több időt igényel. Legalább 2-3 órán át is érdemes főzni őket.

Ez azért fontos, mert amikor a pörkölt alapot és a tarhonyát túl korán keverjük össze, akkor vagy a hús marad rágós, vagy a tarhonya fog szétfőni.

Sőt, a tarhonya pirításával még játszhatunk is, pontosan úgy, ahogy a tarhonya elkészítésénél volt szó.

  • Ha sokáig pirítjuk a tarhonyát, a végeredmény sötét lesz és kesernyés.
  • Amennyiben nem folyamatosan kevergetjük tarhonyát a pirításkor, akkor szemek nem egyenletesen fognak megpirulni.
  • De az is lehetséges, hogy csak simán belefőzzük a pörköltbe a tarhonyát (s az eredmény inkább édeskés lesz, s nem keserű)

A pörköltalap ízesítése

A tarhonyás húst nem csak sima pörkölttel készíthetjük el. Különböző zöldfűszereket hozzáadva változatossá is tehetjük azt.

Felhasználhatunk a pörköltalapba, az ízlésünkhöz igazodva, petrezselyemzöldet, kakukkfüvet, rozmaringot, borsikafüvet, majoránnát, kurkumát, oregánót, bazsalikomot, tárkonyt, lestyánt, római köményt vagy akár chilit is, ha a csípőset szeretjük.

Tipp1: Aki nem szereti a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Tipp2: Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét, használhatunk fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is.

Amire figyelni érdemes, hogy nem szabad megpirítani a szárított fokhagymát. Ezért a pörköltbe csak a paprika megpirítása és a vízzel való felengedés után adjuk hozzá a pörkölt alaphoz.

Tipp3: Ha szeretjük a borsos ízeket, tehetünk a pörkölt alapba kevés fekete borsot. Vagy akár őrölt fehér vagy tarka borsot is.

Jó étvágyat a tarhonyás húshoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése