Csirkepaprikás

Csirkepaprikás recept hagymával, fokhagymával, paprikával, paradicsommal és tejfölös habarással, az elkészítés részletes leírásával.

Elkészíteni egyszerű, mivel a csirkehús könnyen (gyorsan) megpuhul, s a végén az egészet behabarni is pillanattok alatt megvan.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a csirkepaprikást. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

csirkepaprikás

Csirkepaprikás recept

A hagymát zsíron lepirítjuk (vagy kevés vizet hozzá adva megdinszteljük), s mikor már üveges, hozzáadjuk a fokhagymát s megszórjuk pirospaprikával.
Ezután hozzáadjuk a csirkecombokat, s jól átkeverjük, hogy a hagymás-paprikás alap jól befedje.
Majd hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk, s fedő alatt pároljuk a saját elvében.
Amikor a hús megpuhult, tejfölös-lisztes habarással behabarjuk.
A csirkepaprikás hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 1 óra
Összes idő 1 óra 10 perc
Fogás pörkölt
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos
  • fokhagymanyomó

A recept hozzávalói
  

  • 2 fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 8 db csirkecomb (alsó és/vagy felső)
  • 2 db TV paprika
  • 2 db paradicsom
  • 2 evőkanál zsír
  • 2 teáskanál fűszerpaprika
  • víz
  • 1 teáskanál

A tejfölös habaráshoz

  • 3 dl tejföl
  • 1 evőkanál finomliszt

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

Az alapanyagok előkészítése

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • A csirkecombokat megmossuk, ha egybe vettük az alsó-felső részt, a térdízületnél kettévágjuk.
  • A paprikát és a paradicsomot is megmossuk, s apró darabokra felvágjuk.

A pörkölt alap elkészítése

  • A felaprított hagymát zsíron üvegesre pirítjuk.
  • Amikor már üveges a hagyma, hozzátesszük a megzúzott fokhagymát is, s jól elkeverjük, hogy egy picit az is megpiruljon.
  • Majd a tűzhelyről levéve a lábost hozzáadjuk a fűszerpaprikát, s jól átkeverve hagyjuk, hogy a paprika is picit megpiruljon a zsír és a hagyma hőjétől.
  • Ezután hozzáadjuk a csirkecombokat, s jól átkeverjük az egészet, hogy húsokat a hagymás-paprikás alap jól befedje.
  • Hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot. Sózzuk, borsozzuk.
  • Pár perc alatt a paprika és a paradicsom levet fog engedni, s ebben a lében igyekezzünk ki lángon, fedő alatt az egészet megfőzni.
    Ha elfőné a levét, időnként kevés vízzel pótolhatjuk azt.

A csirkepaprikás elkészítésének a végén:

  • Amikor a csirkecombok megpuhultat (bő háromnegyed óra alatt), tejfölt a liszttel elkeverjük csomómentesre.
  • A főzőléből 1 merőkanállal hozzáadunk a tejfölös liszthez, s jól elkeverjük őket egymással, hogy egy hígan folyó állaga legyen az egésznek.
  • Majd az egészet hozzáöntjük a pörkölt aslaphoz, s jól elkeverjük, hogy egyenletesen elkeveredjen a tejfölös habarás.
  • A csirkepaprikást hagyományosan nokedlivel szokás tálalni, mellé téve a csirkecombokat, s a nokedlire kanalazva a szaftból.
    De sokan eszik rizzsel, bulgurral, szarvacskával, makarónival vagy túrós csuszával is.
  • A csirkepaprikás mellé szokás savanyúságot is adni: savanyított uborkát, káposztasalátát vagy csalamádét, esetleg káposztával töltött csípős paprikát.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek s tanácsok a csirkepaprikás elkészítéséhez

A csirkepaprikás receptje ugyan nem bonyolult, de aki a sültebb ízeket szereti, pár apró fogással még karakteresebb ízvilágú ételt is készíthet magának.

Sokan szeretik, ha a paprika sült íze is belekerül az ételbe, ezért a paprikás csirke elkészítésének első lépéseként a zsiradékban nem a hagymát kezdik el megsütni, ha nem az apróra feldarabolt paprikát.

Ha szeretjük a sült hagyma ízért is, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

Sokan szeretik az erősen fokhagymás ételeket. Ők nyugodtan tehetnek a fenti arányokat megtartva akár 6-8 gerezd fokhagymát is a paprikás csirkébe.

Ha szeretnénk még egy különleges ízt az ételbe belecsempészni, elkészíthetjük a csirkepaprikást libazsírral is

Megjegyzés: Sokan rajonganak a csirkemelles ételekét. Ők a fenti receptet alapján 50-60 dkg csirkemellből is elkészíthetik csirkepaprikást. Habár az eredmény nem lesz annyira zaftos, mint amikor csirkecombból készítjük el a csirkepaprikást.

Ha némi változatosságra vágyunk, elkészíthetjük a paprikás csirkét akár csirkeszárnyból is. A csontos hús íze abba is bele fog főni, s legalább annyira ízletes lesz, mintha csirkecombból készítettük volna. S nem mellesleg még olcsóbb is lesz 🙂 .

Tipp1: Aki nem szereti a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér vagy tarka borsot is.

Tipp2: A habarás elkészítéséhez, ha lisztérzékenyek vagyunk, használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt is. Avval is könnyedén be fog sűrűsödni a paprikás csirke.

Amit viszont fontos megemlíteni, hogy ebben a receptben a habarás kevésbé fog besűrűsödni, mint sok más receptben, hogy a csirke szaftja hígan folyós maradjon.

Jó étvágyat a csirke paprikáshoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése