Rakott savanyú káposzta

A rakott savanyú káposzta receptje rizzsel, darált hússal, kolbásszal, hagymával, fokhagymával, tejföllel az elkészítés részletes leírásával.

Igazi csemege a mindennapokban. Már persze csak akkor, ha hajlandóak vagyunk rászánni az időt és az energiát, hogy elkészítsük 🙂

Először megnézzük, hogyan lehet viszonylag egyszerűen és gyorsan elkészíteni a rakott savanyú káposztát. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni, s hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

rakott savanyú káposzta

Rakott savanyú káposzta recept

A rakott savanyú káposztához első lépésben rizst főzünk: több, mint kétszeres mennyiségű sós vízben feltesszük főni a rizst, majd negyed óra elteltével elszűrjük.
Míg a rizs és a hús párolódik, a vegyük ki a savanyú káposztát a levéből, s mossuk át kevés vízzel (hogy ne legyen annyira savanyú).
Egy evőkanálnyi olívaolajra szórjuk rá a köménymagot, s kis lángon kezdjük el melegíteni. Amikor elkezdett illatozni, tegyük hozzá az átmosott savanyú káposztát.
Fedő alatt pároljuk meg a savanyú káposztát puhára (5-10 perc), miközben párszor átkeverjük.
Közben a darált húshoz a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk. A hagymát apróra összevágjuk, a fokhagymát összezúzzuk vagy lereszeljük.
Ezután kevés olajon a hagymát egy serpenyőben megpirítjuk, majd hozzáadjuk a darált húst.
Megpirítjuk a húst fehéredésig, alaposan kevergetve, hogy a hús minél jobban szétessen.
Ezután hozzákeverjük a megzúzott fokhagymát, a pirospaprikát, az őrölt fekete borsot és a majoránnát. Felöntjük 1-2 deci vízzel, s főzzük további 10-15 percig, amíg a hús meg nem puhul.
Amikor az összetevők elkészültek, egymásra rétegezzük őket egy kiolajozott jénaiban.
A megpárolt savanyú káposzta harmadát tesszük alulra, erre jön rá a megfőtt rizs fele. Majd jön rá a darált hús fel a kolbászkarikákkal, majd egy újabb adag káposzta.
A második adag savanyú káposztára jön a rizs második fele, a darált hús és a kolbász. A tetejére kerül a harmadik párolt káposztaréteg, amit alaposan megkenünk a felvert tejföllel.
Az összeállított rakott savanyú káposztát tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 30-40 perc alatt süssük készre fólia alatt.
A rakott savanyú káposzta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Főzés idő 30 perc
sütési idő 30 perc
Összes idő 1 óra 20 perc
Fogás Főétel, Zöldséges ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 1 literes lábos (a rizs megfőzéséhez)
  • fokhagymanyomó
  • nagyobb serpenyő (a darált hús megsütéséhez)
  • Nagyobb méretű, magas falú tepsi vagy jénai (a rakott savanyú káposzta megsütéséhez)
  • Alufólia

A recept hozzávalói
  

  • 2-2,5 dl rizs (1 bögre)
  • 6 dl víz (2 és fél bögre)
  • 1 kiskanál (a rizs megfőzéséhez)

A darált hús előkészítéséhez

  • 1 fej vöröshagyma (nagyobb)
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 1 evőkanál olívaolaj
  • 35 dkg darált hús
  • 1 kiskanál
  • 1 kiskanál őrölt fekete bors
  • 1 evőkanál fűszerpaprika

A rakott savanyú káposzta további hozzávalói

  • 1 dl olívaolaj (a köménymag megpirításához)
  • ½ teáskanál őrölt kömény
  • 70 dkg savanyú káposzta
  • 10 dkg kolbász
  • 4,5 dl tejföl (a rakott savanyú káposzta tetejére)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

Az alapanyagok előkészítése

  • Tegyük fel a rizst főni, minimum kétszer annyi vízben, mint amennyi a rizs. Adjunk hozzá a sót is.
    A rizs negyed óra alatt megfő, s akkor leszűrjük.
  • Vegyük ki a káposztát a levéből, s mossuk át kevés vízzel (hogy a savanykás íze megmaradjon).
  • Egy evőkanálnyi olívaolajra szórjuk rá a köménymagot, majd amikor elkezdett illatozni, tegyük hozzá a káposztát.
    Fedő alatt pároljuk a káposztát puhára (5-10 perc), miközben párszor átkeverjük.
  • Tisztítsuk meg a vöröshagymát és a fokhagymát.
    A hagymát aprítsuk fel apró darabokra, a fokhagymát törjük át fokhagymanyomón, vagy reszeljük le apró lyukú reszelőn.
  • A kolbászt karikázzuk fel, s tegyük félre.

A darált hús elősütése

  • Egy serpenyőben egy újabb evőkanál olívaolajon pirítsuk meg a hagymát üvegesre.
  • Mikor a hagyma már majdnem megpirult, adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és a piros paprikát.
    (Húzzuk le egy pillanatra a lábost, amíg a piros paprika megpirul, ami pár másodperc.)
  • A hagymás-paprikás alaphoz adjuk hozzá a darált húst, és pirítsuk meg, amíg ki nem fehéredik.
  • Amikor a hús megpirult, vegyük vissza a lángon, a keverékhez adjunk annyi vizet, hogy ellepje. S így főzzük tovább még legalább 15 percig fedő alatt.
  • Időközben ha a káposzta megpuhult, vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni.
  • S ha a rizs megfő, a megmaradt vizet szűrjük le róla.
  • Amikor a darált hús is megfőtt, nekiállhatunk a sütőedénybe tölteni az összetevőket.

A rakott savanyú káposzta összeállítása

  • A kevés olajjal kikenjük a sütőedényt.
  • Az edény aljára teszünk egy réteg káposztát (nagyjából a káposzta harmadát).
  • Ezután a káposztán elosztjuk a megfőtt rizs felét.
  • Majd a rizsre rétegezzük a megfőtt darált hús felét.
  • S a megfőtt darált húsra kerül a kolbászkarikák fele.
  • Majd erre jön egy újabb réteg káposzta, aztán a darált hús, a rizs és a felkarikázott kolbász második fele.
  • S mindezek tetejére kerül a káposzta harmadik része.
  • Az egésznek a tetejére még ráöntjük a felkevert tejfölt, amivel az egészet befedjük, hogy az ízek jól összeérjenek.
    (A káposzta alatt mindig marad egy kis lé, azt felhasználhatjuk a tejföl óvatos hígítására.)
  • Az összeállított rakott savanyú káposztát tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 30-40 perc alatt süssük készre alufólia alatt.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a rakott savanyú káposzta elkészítéséhez

A rakott savanyú káposzta egyedi ízét a 3 különböző íz kölcsönhatása adja meg igazán.

Ha nem sütjük elég ideig az összeállítás után, csak 10-20 percig, akkor az ízek nem fogják átjárni egymást.

A darált hús nem fogja átvenni a savanyú káposzta illatát, aromáját. S a rizsnek is csak a semleges ízét fogjuk érezni a sütés végén.

A darált hús kiválasztása során érdemes átgondolni, mennyire zsíros húst szeretnénk használni.

  • Ha szeretjük a zaftos ételeket, választhatunk 30 % zsírtartalmú sertés darált húst.
  • Ha szeretjük a különlegesebb ízeket, választhatunk marha és sertés húsból készült kevert darált húst.
  • Ha szárazabb állagú húst szerettünk, választhatjuk a pulyka darált húst is, melynek zsírtartalma csak 7 %.

Két dologra viszont figyeljünk oda:

  1. a marhahúst, illetve a belőle készített darált húst érdemes  tovább elősütni, mert különben sokáig kell főzni a fedő alatt. Akár 15-20 percig is érdemes sütni, mire a vizet a főzéshez hozzáadnánk.
  2. A pulykahús nagyon száraz, s ha nem akarunk alá extra olajat vagy zsírt tenni, érdemes kétszer annyi vizet alátenni a lefedés előtt.

A rizs megfőzésekor választhatjuk a kényelmesebb megoldást is. Negyed kiló (két csomag) gyorsrizst is megfőzhetünk sós vízben. A rakott zöldbab azzal is finom lesz.

De választhatjuk a kínai metódus is. Hogy a rizst pirítás nélkül főzzük meg bő kétszeres mennyiségű vízben.

A rakott savanyú káposzta ízesítése

Tipp: Ha szeretjük a füstölt ízt, nyugodtan csinálhatjuk a darált húst lepirított füstölt szalonnával is.

Tipp2: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

Tipp3: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chilit esetleg Cayenne borsot.

S ha szeretjük a tejfölös-hagymás ízt, nyugodtan önthetünk a tetejére tejföl helyett tejfölös besamel mártást.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a rakott savanyú káposztát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a rakott savanyú káposztához!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése