Rakott kelbimbó

Rakott kelbimbó recept hagymával, fokhagymával, sült darált hússal, főtt rizzsel, sóval és borssal, a tetején tejföllel, az elkészítés részletes leírásával.

Melyhez a rizst, a kelbimbó és a darált húst egymással párhuzamosan előkészítünk, összeállítjuk egy tepsiben, s a végén kisütjük egy előmelegített sütőben.

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a rakott kelbimbót. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni, s hogyan formálhatjuk olyanná, hogy az ténylegesen nekünk legyen finom.

rakott kelbimbó

Rakott kelbimbó recept

A kelbimbó végét levágjuk, a külső (keményebb, sárguló) leveleivel együtt. Majd bőséges forrásban lévő sós vízben 5-8 percig félpuhára főzzük.
A főzés végén a kelbimbóról a vizet leszűrjük, s hagyjuk kihűlni.
Míg a kelbimbó fő, a rizst háromszoros mennyiségű sós vízben feltesszük főni, majd negyed óra elteltével azt is elszűrjük.
A darált húshoz a hagymát megtisztítjuk, s apróra összevágjuk.
Kevés olajon a hagymát egy serpenyőben megpirítjuk, majd hozzáadjuk a darált húst.
Hogy a darált hús minél jobban szétessen, folyamatos kevergetés mellett a húst fehéredésig pirítjuk.
Ezután hozzátesszük a pirospaprikát, az őrölt fekete borsot s átkeverjük az egészet. Felöntjük annyi vízzel, hogy a víz a darált húst ellepje, s főzzük további 10-15 percig, amíg a hús meg nem puhul.
A kihűlt kelbimbókat, ha méretesebbek, félbevágjuk, majd annak felét egy kiolajozott tepsi vagy jénai alján szétterítjük.
A kelbimbókra rátesszük a rizs felét, majd arra rá a megsütött darált hús.
A darált hús tetejére rákerül a megfőtt rizst maradéka, majd a kelbimbó második fele. A tetejét alaposan megkenjük a felkevert tejföllel.
Az összeállított rakott kelbimbót tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 30-35 perc alatt süssük készre.
A rakott kelbimbó hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 30 perc
Főzés idő 10 perc
Sütési idő 35 perc
Összes idő 1 óra 15 perc
Fogás Főétel, Zöldséges ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 1 literes lábos (a rizs megfőzéséhez)
  • nagyobb serpenyő (a darált hús megsütéséhez)
  • Nagyobb méretű, magas falú tepsi vagy jénai (a rakott kel összeállításához)
  • Alufólia

A recept hozzávalói
  

  • 1 kg kelbimbó
  • 2-2,5 dl rizs (1 bögre)
  • 6-7 dl víz (3 bögre)
  • 1 kiskanál (a rizs főzővízébe)
  • 4 dl tejföl

A darált hús elősütéséhez

  • 1 fej vöröshagyma (közepes)
  • 50 dkg darált hús (sertés, marha vagy pulyka)
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 kiskanál
  • 1 kiskanál őrölt fekete bors

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A kelbimbó végét levágjuk, a külső (keményebb, sárguló) leveleivel együtt.
  • Ezután egy nagyobb lábosban feltesszük a fizet forrni a kelbimbó magfőzéséhez.
  • Míg a kelbimbóhoz felforr a víz, egy kisebb lábosba beletesszük a rizst, s háromszor annyi vizet adunk hozzá.
    Megsózzuk, s a forrás megindulásától számítva negyed órán át főzzük.
  • Amikor a víz felforrt a kelbimbóhoz, megsózzuk, beletesszük a megpucolt kelbimbót, s 6-8 percig előfőzzük, hogy a picit megpuhuljon.
    Ezután leszűrjük.
  • A negyed óra letelte után a rizst is leszűrjük, s hagyjuk lecsepegni.
    (Ne mossuk át, mint ahogy a tésztát szokás!)

A darált hús elősütése

  • A darált húshoz a vöröshagymát megpucoljuk, s apró kockákra felvágjuk.
  • Kevés olajon a hagymát egy serpenyőben megpirítjuk.
  • Amikor a hagyma kezd már üvegesedni, hozzáadjuk a darált húst is.
    A darált húst folyamatosan keverve fehéredésig pirítjuk, hogy minél kisebb részekre szétessen.
  • Amikor a darált hús kifehéredett, hozzáadjuk a pirospaprikát és az őrölt fekete borsot.
    Majd az egészet alaposan átkeverjük.
  • Ezután felöntjük a serpenyő tartalmát annyi vízzel, mely a darált húst ellepje.
    Fedő alatt kis lángon hagyjuk a húst megpuhulni s a szaftját besűrűsödni 10-15 perc alatt.
    (Nem baj, ha a hús nem teljesen puhul meg, mert a sütőben még fog sülni.)

A rakott kelbimbó összeállítása és kisütése

  • Amikor az összetevők megfőttek, kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra, hogy mire összeállítjuk a rakott kelbimbót, addigra a sütő már átmelegedjen.
  • A miután a kelbimbó meghűlt, a túl nagy (2-3 centinél nagyobb átmérőjű) fejeket kettévágjuk.
  • Ezután egy tepsi vagy jénai alját kiolajozzuk, s az előfőzött kelbimbó felét az edény alján szétterítjük.
  • A kelbimbóra rátesszük a rizs felét, majd arra a megsütött darált húst.
  • A darált hús tetejére rákerül a megfőtt rizst maradéka, majd a kelbimbó második fele.
    (Érdemes a kelbimbókat a domború felével egy picit a rizsbe belenyomkodni, hogy a tejföl egyenletesen tudja befedni a rakott kelbimbót).
  • Végül a tejfölt felkeverjük, s a kelbimbó tetején egyenletesen szétoszlatjuk.
  • Az összeállított rakott kelbimbót tegyük az előmelegített sütőbe, és 30-35 perc alatt süssük készre alufólia alatt.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, gluténmentes, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek és ötletek a rakott kelbimbó elkészítéséhez

A rakott kelbimbó alapja a finom, zsenge kelbimbó. Aminek külső leveleit, melyek túl kemények, a megpucoláskor érdemes lehámozni. Ami picit időigényesebb, mint például a rakott káposzta vagy a rakott karfiol előkészítése.

Ezért több időt szánjunk a rakott kelbimbó előkészítésére, Azaz a darált hús megsütését csak a megfőtt kelbimbó (és a rizs) leszűrése után kezdjük le.

A rizst érdemes csak bő sós vízben megfőzni, s nem megpirítani. Mert a pirítás hatására a rizs külső részén egy tömör réteg keletkezik, ami megnehezíti, hogy a rizsbe belehatoljanak a rakott kelkáposzta ízei.

Egyébként a rizs megfőzésekor választhatjuk a kényelmesebb megoldást is. Negyed kiló (két csomag) gyorsrizst is megfőzhetünk sós vízben bő negyed óra alatt, elkerülve a leszűréssel járó pepecselést. A rakott kel azzal is finom lesz.

A darált hús kiválasztása során érdemes átgondolni, mennyire zsíros húst szeretnénk használni.

  • Ha szeretjük a zaftos ételeket, választhatunk 30 % zsírtartalmú sertés darált húst.
  • Ha szeretjük a különlegesebb ízeket, választhatunk marha és sertés húsból készült kevert darált húst.
  • Ha szárazabb állagú húst szerettünk, választhatjuk a pulyka darált húst is, melynek zsírtartalma csak 7 %.

Két dologra viszont figyeljünk oda:

  1. A marhahúst, illetve a belőle készített darált húst érdemes  tovább sütni, mert különben sokáig kell főzni a fedő alatt. Akár 15-20 perc is eltelhet, mire a vizet a főzéshez hozzáadnánk.
  2. A pulykahús nagyon száraz, s ha nem akarunk alá extra olajat vagy zsírt tenni, érdemes kétszer annyi vizet alátenni a lefedés előtt.

A rakott kelbimbó ízesítése

A rakott kelbimbó egyedi ízét a 3 különböző íz kölcsönhatása adja meg igazán. Ha nem sütjük elég ideig, csak 10-20 percig, akkor az ízek nem fogják átjárni egymást.

A darált hús nem fogja átvenni a kelbimbó ízét, aromáját. S a rizsnek is csak a semleges ízét fogjuk érezni a sütés végén.

Ha picit intenzívebb ízvilágot szeretnénk adni a rakott kelbimbónak, tehetünk a darált hús mellé (amikor a bors és a paprika hozzákerül) némi apróra vágott petrezselymet és/vagy morzsolt majoránnát is.

Tipp1: Aki nem szereti a sült hagyma kesernyés ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha picit több kelbimbót sikerült vásárolnunk, megtehetjük azt is, hogy az előfőzött kelbimbót három felé szétosztva a  hús alá is teszünk egy réteget belőle.

S akár egy extra adag tejföllel meg is kenhetjük a középső réteg kelbimbó tetejét a sült darált hús rátevése előtt.

Ha szeretjük a sajtos-tejfölös ízeket a tejföl  helyett a leönthetjük a rakott kelbimbó tetejét egy adag besamelmártással is.

Vagy a sütés vége előtt 10 perccel sütőből kivéve a tepsit vagy a jénait az alufóliát levéve megszórhatjuk 20-25 dkg reszelt sajttal is. S 10 percre visszatéve a sütőbe a rakott kelbimbóra olvaszthatjuk.

Amihez felhasználhatunk trappista sajtot, karaván vagy edami sajtos is. Sőt ezeket vegyesen is használhatjuk kevés cheddart vagy parmezánt is hozzá keverve.

Jó étvágyat a rakott kelbimbóhoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése