Rakott kelkáposzta

Rakott kelkáposzta recept hagymával, fokhagymával, sült darált hússal, főtt rizzsel, sóval és borssal, a tetején tejföllel, az elkészítés részletes leírásával.

Melyhez a rizst, a kelkáposztát és a darált húst egymással párhuzamosan előkészítünk, összeállítjuk egy tepsiben, s a végén kisütjük egy előmelegített sütőben.

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a rakott kelkáposztát. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni, s hogyan formálhatjuk olyanná, hogy az ténylegesen nekünk legyen finom.

rakott kelkáposzta

Rakott kelkáposzta recept

A kelkáposzta torzsáját kivágjuk, majd bőséges forrásban lévő sós vízben bő negyed óráig főzzük, hogy a levelek megpuhuljanak.
A főzés végén a kelkáposztáról a vizet leszűrjük, s hagyjuk kihűlni.
Míg a kelkáposzta fő, a rizst háromszoros mennyiségű sós vízben feltesszük főni, majd negyed óra elteltével azt is elszűrjük.
A darált húshoz a hagymát megtisztítjuk, s apróra összevágjuk.
Kevés olajon a hagymát egy serpenyőben megpirítjuk, majd hozzáadjuk a darált húst.
Hogy a darált hús minél jobban szétessen, folyamatos kevergetés mellett a húst fehéredésig pirítjuk.
Ezután hozzátesszük a pirospaprikát, az őrölt fekete borsot s átkeverjük az egészet. Felöntjük annyi vízzel, hogy a víz a darált húst ellepje, s főzzük további 10-15 percig, amíg a hús meg nem puhul.
A kihűlt kelkáposzta darabokat leveleire szedjük, s egy kiolajozott tepsi vagy jénai alján a kelkáposzta levelek felét szétterítjük.
A kelkáposztára rátesszük a rizs felét, majd arra rá a megsütött darált hús.
A darált hús tetejére rákerül a megfőtt rizst maradéka, majd a kelkáposzta második fele. A tetejét alaposan megkenjük a felkevert tejföllel.
Az összeállított rakott kelkáposztát tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 30-35 perc alatt süssük készre.
A rakott kel hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 35 perc
Sütési idő 35 perc
Összes idő 1 óra 10 perc
Fogás Főétel, rakott ételek, Zöldséges ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 1 literes lábos (a rizs megfőzéséhez)
  • nagyobb serpenyő (a darált hús megsütéséhez)
  • Nagyobb méretű, magas falú tepsi vagy jénai (a rakott kel összeállításához)
  • Alufólia

A recept hozzávalói
  

  • 1-1½ kg kelkáposzta (egy nagyobb fej)
  • 2-2½ dl rizs (1 bögre)
  • 6-7 dl víz (3 bögre)
  • 1 kiskanál
  • 4 dl tejföl (a rakott kel tetejére)

A darált hús elősütéséhez

  • 1 fej vöröshagyma (közepes)
  • 50 dkg darált hús (sertés, marha vagy pulyka)
  • 1 evőkanál fűszerpaprika
  • 1 kiskanál
  • 1 kiskanál őrölt fekete bors

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • Egy nagyobb lábosban feltesszük a fizet forrni a kelkáposzta magfőzéséhez.
  • Míg a víz felforr, a kelkáposzta torzsáját kivágjuk, a fejet pedig négybe vagy hatba szeljük.
  • Amikor a víz felforrt, megsózzuk, beletesszük a kelkáposzta darabokat, s bő negyed órán át főzzük, hogy a levelek megpuhuljanak.
  • Amikor a kelkáposzta levelei megpuhultak (s kezdenek a levelek leválnia a káposztafejről), szűrjük le, s hagyjuk kihűlni.
  • Miközben a kelkáposzta levelei főnek, egy kisebb lábosba beletesszük a rizst, s háromszor annyi vizet adunk hozzá.
    Megsózzuk, s a forrás megindulásától számítva negyed órán át főzzük a rizst.
  • A negyed óra letelte után a rizst leszűrjük, s hagyjuk lecsepegni.
    (Ne mossuk át, mint ahogy a tésztát szokás!)

A darált hús elősütése

  • A darált húshoz a vöröshagymát megpucoljuk, s apró kockákra felvágjuk.
  • Kevés olajon a hagymát egy serpenyőben megpirítjuk.
  • Amikor a hagyma kezd már üvegesedni, hozzáadjuk a darált húst is.
    A darált húst folyamatosan keverve fehéredésig pirítjuk, hogy minél kisebb részekre szétessen.
  • Amikor a darált hús kifehéredett, hozzáadjuk a pirospaprikát és az őrölt fekete borsot.
    Majd az egészet alaposan átkeverjük.
  • Ezután felöntjük a serpenyő tartalmát annyi vízzel, mely a darált húst ellepje.
    Fedő alatt kis lángon hagyjuk a húst megpuhulni s a szaftját besűrűsödni 10-15 perc alatt.
    (Nem baj, ha a hús nem teljesen puhul meg, mert a sütőben még fog sülni.)

A rakott kel összeállítása és kisütése

  • Amikor az összetevők megfőttek, kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra, hogy mire összeállítjuk a rakott kelt, addigra a sütő már átmelegedjen.
  • A miután a káposztadarabok meghűltek, tiszta kézzel szétszedjük leveleire.
  • Ezután egy tepsi vagy jénai alját kiolajozzuk, s az előfőzött kelkáposzta felét az edény alján szétterítjük.
  • A kelkáposztára rátesszük a rizs felét, majd arra a megsütött darált húst.
  • A darált hús tetejére rákerül a megfőtt rizst maradéka, majd a kelkáposzta levelek második fele.
  • Végül a tejfölt felkeverjük, s az edény tetején egyenletesen szétoszlatjuk.
  • Az összeállított rakott kelt tegyük az előmelegített sütőbe, és 30-35 perc alatt süssük készre alufólia alatt.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, gluténmentes, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek és ötletek a rakott kelkáposzta elkészítéséhez

A rakott kelkáposzta alapja egy jó nagy fej, tömör kelkáposzta. Aminek külső leveleit, melyek már nem simulnak rá a többire, a megpucolás első lépésében érdemes félretenni (főleg ha már elkezdtek sárgulni, alaposan megvastagodni.

A rakott kelt érdemes a még növésben lévő, zsengébb leveleket felhasználva elkészíteni, ezért azt a kelkáposztát, amiről más sok levél levált, nem érdemes megvenni.

A másik fontos tényező, hogy a kelkáposzta elkészítése több odafigyelést és munkát igényel, mint például a rakott káposzta vagy a rakott karfiol előkészítése.

Ezért több időt szánjunk a rakott kel előkészítésére, Azaz a darált hús megsütését csak a megfőtt kelkáposzta (és a rizs) leszűrése után kezdjük le.

A rizst érdemes csak bő sós vízben megfőzni, s nem megpirítani. Mert a pirítás hatására a rizs külső részén egy tömör réteg keletkezik, ami megnehezíti, hogy a rizsbe belehatoljanak a rakott kelkáposzta ízei.

Egyébként a rizs megfőzésekor választhatjuk a kényelmesebb megoldást is. Negyed kiló (két csomag) gyorsrizst is megfőzhetünk sós vízben bő negyed óra alatt, elkerülve a leszűréssel járó pepecselést. A rakott kel azzal is finom lesz.

A darált hús kiválasztása során érdemes átgondolni, mennyire zsíros húst szeretnénk használni.

  • Ha szeretjük a zaftos ételeket, választhatunk 30 % zsírtartalmú sertés darált húst.
  • Ha szeretjük a különlegesebb ízeket, választhatunk marha és sertés húsból készült kevert darált húst.
  • Ha szárazabb állagú húst szerettünk, választhatjuk a pulyka darált húst is, melynek zsírtartalma csak 7 %.

Két dologra viszont figyeljünk oda:

  1. A marhahúst, illetve a belőle készített darált húst érdemes  tovább sütni, mert különben sokáig kell főzni a fedő alatt. Akár 15-20 perc is eltelhet, mire a vizet a főzéshez hozzáadnánk.
  2. A pulykahús nagyon száraz, s ha nem akarunk alá extra olajat vagy zsírt tenni, érdemes kétszer annyi vizet alátenni a lefedés előtt.

A rakott kel ízesítése

A rakott kelkáposzta egyedi ízét a 3 különböző íz kölcsönhatása adja meg igazán. Ha nem sütjük elég ideig, csak 10-20 percig, akkor az ízek nem fogják átjárni egymást.

A darált hús nem fogja átvenni a kelkáposzta ízét, aromáját. S a rizsnek is csak a semleges ízét fogjuk érezni a sütés végén.

Ha picit intenzívebb ízvilágot szeretnénk adni a rakott kelkáposztának, tehetünk a darált hús mellé (amikor a bors és a paprika hozzákerül) némi apróra vágott petrezselymet és/vagy morzsolt majoránnát is.

Tipp1: Aki nem szereti a sült hagyma kesernyés ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha nagyobb kelkáposztát sikerült vásárolnunk, s bőven van kelkáposztánk, megtehetjük azt is, hogy a kelkáposztát három felé szétosztva a  hús alá is teszünk egy réteget belőle.

S akár egy extra adag tejföllel meg is kenhetjük a középső réteg kelkáposzta tetejét a sült darált hús rátevése előtt.

Ha szeretjük a sajtos-tejfölös ízeket a tejföl  helyett a leönthetjük a rakott kelkáposzta tetejét egy adag besamelmártással is.

Vagy a sütés vége előtt 10 perccel sütőből kivéve a tepsit vagy a jénait az alufóliát levéve megszórhatjuk 20-25 dkg reszelt sajttal is. S 10 percre visszatéve a sütőbe a rakott kelbimbóra olvaszthatjuk.

Amihez felhasználhatunk trappista sajtot, karaván vagy edami sajtos is. Sőt ezeket vegyesen is használhatjuk kevés cheddart vagy parmezánt is hozzá keverve.

Jó étvágyat a rakott kelkáposztához!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése