Rakott kelkáposzta recept hagymával, fokhagymával, sült darált hússal, főtt rizzsel, sóval és borssal, a tetején tejföllel, az elkészítés részletes leírásával.
Melyhez a rizst, a kelkáposztát és a darált húst egymással párhuzamosan előkészítünk, összeállítjuk egy tepsiben, s a végén kisütjük egy előmelegített sütőben.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a rakott kelkáposztát. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni, s hogyan formálhatjuk olyanná, hogy az ténylegesen nekünk legyen finom.
Rakott kelkáposzta recept
Eszközök
- 1 literes lábos (a rizs megfőzéséhez)
- nagyobb serpenyő (a darált hús megsütéséhez)
- Nagyobb méretű, magas falú tepsi vagy jénai (a rakott kel összeállításához)
- Alufólia
A recept hozzávalói
- 1-1½ kg kelkáposzta (egy nagyobb fej)
- 2-2½ dl rizs (1 bögre)
- 6-7 dl víz (3 bögre)
- 1 kiskanál só
- 4 dl tejföl (a rakott kel tetejére)
A darált hús elősütéséhez
- 1 fej vöröshagyma (közepes)
- 50 dkg darált hús (sertés, marha vagy pulyka)
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1 kiskanál só
- 1 kiskanál őrölt fekete bors
Az elkészítés lépései (részletesen)
- Egy nagyobb lábosban feltesszük a fizet forrni a kelkáposzta magfőzéséhez.
- Míg a víz felforr, a kelkáposzta torzsáját kivágjuk, a fejet pedig négybe vagy hatba szeljük.
- Amikor a víz felforrt, megsózzuk, beletesszük a kelkáposzta darabokat, s bő negyed órán át főzzük, hogy a levelek megpuhuljanak.
- Amikor a kelkáposzta levelei megpuhultak (s kezdenek a levelek leválnia a káposztafejről), szűrjük le, s hagyjuk kihűlni.
- Miközben a kelkáposzta levelei főnek, egy kisebb lábosba beletesszük a rizst, s háromszor annyi vizet adunk hozzá.Megsózzuk, s a forrás megindulásától számítva negyed órán át főzzük a rizst.
- A negyed óra letelte után a rizst leszűrjük, s hagyjuk lecsepegni. (Ne mossuk át, mint ahogy a tésztát szokás!)
A darált hús elősütése
- A darált húshoz a vöröshagymát megpucoljuk, s apró kockákra felvágjuk.
- Kevés olajon a hagymát egy serpenyőben megpirítjuk.
- Amikor a hagyma kezd már üvegesedni, hozzáadjuk a darált húst is.A darált húst folyamatosan keverve fehéredésig pirítjuk, hogy minél kisebb részekre szétessen.
- Amikor a darált hús kifehéredett, hozzáadjuk a pirospaprikát és az őrölt fekete borsot.Majd az egészet alaposan átkeverjük.
- Ezután felöntjük a serpenyő tartalmát annyi vízzel, mely a darált húst ellepje.Fedő alatt kis lángon hagyjuk a húst megpuhulni s a szaftját besűrűsödni 10-15 perc alatt.(Nem baj, ha a hús nem teljesen puhul meg, mert a sütőben még fog sülni.)
A rakott kel összeállítása és kisütése
- Amikor az összetevők megfőttek, kapcsoljuk be a sütőt 180 fokra, hogy mire összeállítjuk a rakott kelt, addigra a sütő már átmelegedjen.
- A miután a káposztadarabok meghűltek, tiszta kézzel szétszedjük leveleire.
- Ezután egy tepsi vagy jénai alját kiolajozzuk, s az előfőzött kelkáposzta felét az edény alján szétterítjük.
- A kelkáposztára rátesszük a rizs felét, majd arra a megsütött darált húst.
- A darált hús tetejére rákerül a megfőtt rizst maradéka, majd a kelkáposzta levelek második fele.
- Végül a tejfölt felkeverjük, s az edény tetején egyenletesen szétoszlatjuk.
- Az összeállított rakott kelt tegyük az előmelegített sütőbe, és 30-35 perc alatt süssük készre alufólia alatt.
Tippek és ötletek a rakott kelkáposzta elkészítéséhez
A rakott kelkáposzta alapja egy jó nagy fej, tömör kelkáposzta. Aminek külső leveleit, melyek már nem simulnak rá a többire, a megpucolás első lépésében érdemes félretenni (főleg ha már elkezdtek sárgulni, alaposan megvastagodni.
A rakott kelt érdemes a még növésben lévő, zsengébb leveleket felhasználva elkészíteni, ezért azt a kelkáposztát, amiről más sok levél levált, nem érdemes megvenni.
A másik fontos tényező, hogy a kelkáposzta elkészítése több odafigyelést és munkát igényel, mint például a rakott káposzta vagy a rakott karfiol előkészítése.
Ezért több időt szánjunk a rakott kel előkészítésére, Azaz a darált hús megsütését csak a megfőtt kelkáposzta (és a rizs) leszűrése után kezdjük le.
A rizst érdemes csak bő sós vízben megfőzni, s nem megpirítani. Mert a pirítás hatására a rizs külső részén egy tömör réteg keletkezik, ami megnehezíti, hogy a rizsbe belehatoljanak a rakott kelkáposzta ízei.
Egyébként a rizs megfőzésekor választhatjuk a kényelmesebb megoldást is. Negyed kiló (két csomag) gyorsrizst is megfőzhetünk sós vízben bő negyed óra alatt, elkerülve a leszűréssel járó pepecselést. A rakott kel azzal is finom lesz.
A darált hús kiválasztása során érdemes átgondolni, mennyire zsíros húst szeretnénk használni.
- Ha szeretjük a zaftos ételeket, választhatunk 30 % zsírtartalmú sertés darált húst.
- Ha szeretjük a különlegesebb ízeket, választhatunk marha és sertés húsból készült kevert darált húst.
- Ha szárazabb állagú húst szerettünk, választhatjuk a pulyka darált húst is, melynek zsírtartalma csak 7 %.
Két dologra viszont figyeljünk oda:
- A marhahúst, illetve a belőle készített darált húst érdemes tovább sütni, mert különben sokáig kell főzni a fedő alatt. Akár 15-20 perc is eltelhet, mire a vizet a főzéshez hozzáadnánk.
- A pulykahús nagyon száraz, s ha nem akarunk alá extra olajat vagy zsírt tenni, érdemes kétszer annyi vizet alátenni a lefedés előtt.
A rakott kel ízesítése
A rakott kelkáposzta egyedi ízét a 3 különböző íz kölcsönhatása adja meg igazán. Ha nem sütjük elég ideig, csak 10-20 percig, akkor az ízek nem fogják átjárni egymást.
A darált hús nem fogja átvenni a kelkáposzta ízét, aromáját. S a rizsnek is csak a semleges ízét fogjuk érezni a sütés végén.
Ha picit intenzívebb ízvilágot szeretnénk adni a rakott kelkáposztának, tehetünk a darált hús mellé (amikor a bors és a paprika hozzákerül) némi apróra vágott petrezselymet és/vagy morzsolt majoránnát is.
Tipp1: Aki nem szereti a sült hagyma kesernyés ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha nagyobb kelkáposztát sikerült vásárolnunk, s bőven van kelkáposztánk, megtehetjük azt is, hogy a kelkáposztát három felé szétosztva a hús alá is teszünk egy réteget belőle.
S akár egy extra adag tejföllel meg is kenhetjük a középső réteg kelkáposzta tetejét a sült darált hús rátevése előtt.
Ha szeretjük a sajtos-tejfölös ízeket a tejföl helyett a leönthetjük a rakott kelkáposzta tetejét egy adag besamelmártással is.
Vagy a sütés vége előtt 10 perccel sütőből kivéve a tepsit vagy a jénait az alufóliát levéve megszórhatjuk 20-25 dkg reszelt sajttal is. S 10 percre visszatéve a sütőbe a rakott kelbimbóra olvaszthatjuk.
Amihez felhasználhatunk trappista sajtot, karaván vagy edami sajtos is. Sőt ezeket vegyesen is használhatjuk kevés cheddart vagy parmezánt is hozzá keverve.