A rakott káposzta receptje rizzsel, darált hússal, kolbásszal, hagymával, fokhagymával, tejföllel az elkészítés részletes leírásával.
Melyhez a rizst, a savanyú káposztát és a darált húst egymással párhuzamosan előkészítünk, összeállítjuk egy tepsiben, s a végén kisütjük egy előmelegített sütőben.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a rakott káposztát. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni, s hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Rakott káposzta recept
Eszközök
- 1 literes lábos (a rizs megfőzéséhez)
- fokhagymanyomó
- nagyobb serpenyő (a hús megsütéséhez)
- Nagyobb méretű, magas falú tepsi vagy jénai (a rakott káposzta összeállításához)
- Alufólia½
A recept hozzávalói
- 2-2½ dl rizs (1 bögre)
- 6-7 dl víz (3 bögre)
- 1 kiskanál só (a rizs megfőzéséhez)
A darált hús előkészítéséhez
- 1 fej vöröshagyma (nagyobb)
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 1 evőkanál zsír
- 50 dkg darált hús
- 1 kiskanál só
- 1 kiskanál őrölt fekete bors
- 1 evőkanál fűszerpaprika
A rakott káposzta további hozzávalói
- 10 dkg zsír (a köménymag megpirításához)
- ½ teáskanál őrölt köménymag
- 70 dkg savanyú káposzta
- 10 dkg kolbász
- 4 dl tejföl
Az elkészítés lépései (részletesen)
- Egy másik kis lábos beletesszük a rizst, s háromszor annyi vizet adunk hozzá.Megsózzuk, s a forrás megindulásától számítva negyed órán át főzzük a rizst.
- A negyed óra letelte után a rizst leszűrjük, s hagyjuk lecsepegni.(Ne nem mossuk át a rizst, mint ahogy a tésztát szokás.)
- Vegyük ki a káposztát a levéből, s mossuk át kevés vízzel (hogy a savanykás íze ne legyen annyira erős).
- Ezután egy evőkanálnyi zsírra szórjuk rá a köménymagot, majd amikor elkezdett illatozni, tegyük hozzá a káposztát. Fedő alatt pároljuk a káposztát puhára (5-10 perc), miközben párszor átkeverjük.
- Ezekkel párhuzamosan a kolbászt karikázzuk fel, s tegyük félre.
A darált hús megsütése
- Tisztítsuk meg a vöröshagymát és a fokhagymát.A hagymát aprítsuk fel apró darabokra, a fokhagymát törjük át fokhagymanyomón, vagy reszeljük le apró lyukú reszelőn.
- Egy serpenyőben egy újabb evőkanál zsíron pirítsuk meg a hagymát üvegesre.
- Amikor a hagyma kezd már üvegesedni, hozzáadjuk a darált húst is.A darált húst folyamatosan keverve fehéredésig pirítjuk, hogy minél kisebb részekre szétessen.
- Amikor a hús kifehéredett, hozzáadjuk a megzúzott fokhagymát, a pirospaprikát, az őrölt fekete borsot és a majoránnát.Majd az egészet alaposan átkeverjük.
- Ezután felöntjük a serpenyő tartalmát annyi vízzel, mely a darált húst ellepi, s fedő alatt kis lángon hagyjuk a húst megpuhulni s a szaftját besűrűsödni 10-15 perc alatt.(Nem baj, ha a hús nem lesz teljesen puha, mert a sütőben még fog sülni.)
A rakott káposzta összeállítása
- A kevés zsírral kikenjük a sütőedényt.
- Az edény aljára teszünk egy réteg káposztát (nagyjából a káposzta harmadát).
- Ezután a káposztán elosztjuk a megfőtt rizs felét.
- Majd a rizsre rétegezzük a megfőtt darált hús felét.
- S a megfőtt darált húsra kerül a kolbászkarikák fele.
- Majd erre jön egy újabb réteg káposzta, aztán a darált hús, a rizs és a felkarikázott kolbász második fele.
- S mindezek tetejére kerül a káposzta harmadik része.
- Az egésznek a tetejére még ráöntjük a felkevert tejfölt, amivel az egészet befedjük, hogy az ízek jól összeérjenek. (A káposzta alatt mindig marad egy kis lé, azt felhasználhatjuk a tejföl óvatos hígítására.)
- Az összeállított rakott káposztát tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 30-40 perc alatt süssük készre alufólia alatt.
Tippek és tanácsok a rakott káposzta elkészítéséhez
A rakott káposzta egyedi ízét a 3 különböző íz kölcsönhatása adja meg igazán.
Ha nem sütjük elég ideig az összeállítás után, csak 10-20 percig, akkor az ízek nem fogják átjárni egymást.
A darált hús nem fogja átvenni a savanyú káposzta illatát, aromáját. S a rizsnek is csak a semleges ízét fogjuk érezni a sütés végén.
A rizst érdemes csak bő sós vízben megfőzni, s nem megpirítani. Mert a pirítás hatására a rizs külső részén egy tömör réteg keletkezik, ami megnehezíti, hogy a rizsbe belehatoljanak a rakott káposzta ízei.
Egyébként a rizs megfőzésekor választhatjuk a kényelmesebb megoldást is. Negyed kiló (két csomag) gyorsrizst is megfőzhetünk sós vízben bő negyed óra alatt, elkerülve a leszűréssel járó pepecselést. A rakott káposzta azzal is finom lesz.
A darált hús kiválasztása során érdemes átgondolni, mennyire zsíros húst szeretnénk használni.
- Ha szeretjük a zaftos ételeket, választhatunk 30 % zsírtartalmú sertés darált húst.
- Ha szeretjük a különlegesebb ízeket, választhatunk marha és sertés húsból készült kevert darált húst.
- Ha szárazabb állagú húst szerettünk, választhatjuk a pulyka darált húst is, melynek zsírtartalma csak 7 %.
Két dologra viszont figyeljünk oda:
- a marhahúst, illetve a belőle készített darált húst érdemes tovább sütni, mert különben sokáig kell főzni a fedő alatt. Akár 15-20 perc is eltelhet, mire a vizet a főzéshez hozzáadnánk.
- A pulykahús nagyon száraz, s ha nem akarunk alá extra zsírt tenni, érdemes kétszer annyi vizet alátenni a lefedés előtt.
A rakott káposzta ízesítése
Tipp: Ha szeretjük a füstölt ízt, nyugodtan csinálhatjuk a darált húst lepirított füstölt szalonnával is.
Tipp2: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.
Tipp3: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chilit esetleg Cayenne borsot.
S ha szeretjük a tejfölös-hagymás ízt, nyugodtan önthetünk a tetejére tejföl helyett tejfölös besamel mártást.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a rakott káposztát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.