A rakott káposztához első lépésben rizst főzünk: háromszoros mennyiségű sós vízben feltesszük főni a rizst, majd negyed óra elteltével elszűrjük. Míg a rizs és a hús párolódik, a vegyük ki a káposztát a levéből, s mossuk át kevés vízzel (hogy ne legyen annyira savanyú).Egy evőkanálnyi zsírra szórjuk rá a köménymagot, s kis lángon kezdjük el melegíteni. Amikor elkezdett illatozni, tegyük hozzá a káposztát. Fedő alatt pároljuk a káposztát puhára (5-10 perc), miközben párszor átkeverjük.A darált húshoz a hagymát és a fokhagymát megtisztítjuk. A hagymát apróra összevágjuk, a fokhagymát összezúzzuk vagy lereszeljük. A kolbászt karikázzuk fel, s tegyük félre.Egy serpenyőbe tett kevés zsíron a hagymát is megpirítjuk, majd hozzáadjuk a darált húst. Megpirítjuk fehéredésig, alaposan kevergetve, hogy a hús minél jobban szétessen. Ezután hozzákeverjük a megzúzott fokhagymát, a pirospaprikát, az őrölt fekete borsot és a majoránnát. Felöntjük 1-2 deci vízzel, s főzzük további 10-15 percig, amíg a hús meg nem puhul.Amikor az összetevők elkészültek, egymásra rétegezzük őket egy kizsírozott jénaiban.A káposzta harmadát tesszük alulra, erre jön rá a megfőtt rizs fele. Majd jön rá a darált hús fel a kolbászkarikákkal, majd egy újabb adag káposzta.A második adag káposztára jön a rizs második fele, a darált hús és a kolbász. A tetejére kerül a harmadik káposztarétek, amit alaposan megkenünk a felvert tejföllel.Az összeállított rakott káposztát tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 30-40 perc alatt süssük készre fólia alatt.A rakott káposzta hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Nagyobb méretű, magas falú tepsi vagy jénai (a rakott káposzta összeállításához)
Alufólia½
A recept hozzávalói
2-2½dlrizs(1 bögre)
6-7dlvíz(3 bögre)
1kiskanálsó(a rizs megfőzéséhez)
A darált hús előkészítéséhez
1fejvöröshagyma(nagyobb)
2-3gerezdfokhagyma
1evőkanálzsír
50dkgdarált hús
1kiskanálsó
1kiskanálőrölt fekete bors
1evőkanálfűszerpaprika
A rakott káposzta további hozzávalói
10dkgzsír(a köménymag megpirításához)
½teáskanálőrölt köménymag
70dkgsavanyú káposzta
10dkgkolbász
4dltejföl
Az elkészítés lépései (részletesen)
Egy másik kis lábos beletesszük a rizst, s háromszor annyi vizet adunk hozzá.Megsózzuk, s a forrás megindulásától számítva negyed órán át főzzük a rizst.
A negyed óra letelte után a rizst leszűrjük, s hagyjuk lecsepegni.(Ne nem mossuk át a rizst, mint ahogy a tésztát szokás.)
Vegyük ki a káposztát a levéből, s mossuk át kevés vízzel (hogy a savanykás íze ne legyen annyira erős).
Ezután egy evőkanálnyi zsírra szórjuk rá a köménymagot, majd amikor elkezdett illatozni, tegyük hozzá a káposztát. Fedő alatt pároljuk a káposztát puhára (5-10 perc), miközben párszor átkeverjük.
Ezekkel párhuzamosan a kolbászt karikázzuk fel, s tegyük félre.
A darált hús megsütése
Tisztítsuk meg a vöröshagymát és a fokhagymát.A hagymát aprítsuk fel apró darabokra, a fokhagymát törjük át fokhagymanyomón, vagy reszeljük le apró lyukú reszelőn.
Egy serpenyőben egy újabb evőkanál zsíron pirítsuk meg a hagymát üvegesre.
Amikor a hagyma kezd már üvegesedni, hozzáadjuk a darált húst is.A darált húst folyamatosan keverve fehéredésig pirítjuk, hogy minél kisebb részekre szétessen.
Amikor a hús kifehéredett, hozzáadjuk a megzúzott fokhagymát, a pirospaprikát, az őrölt fekete borsot és a majoránnát.Majd az egészet alaposan átkeverjük.
Ezután felöntjük a serpenyő tartalmát annyi vízzel, mely a darált húst ellepi, s fedő alatt kis lángon hagyjuk a húst megpuhulni s a szaftját besűrűsödni 10-15 perc alatt.(Nem baj, ha a hús nem lesz teljesen puha, mert a sütőben még fog sülni.)
A rakott káposzta összeállítása
A kevés zsírral kikenjük a sütőedényt.
Az edény aljára teszünk egy réteg káposztát (nagyjából a káposzta harmadát).
Ezután a káposztán elosztjuk a megfőtt rizs felét.
Majd a rizsre rétegezzük a megfőtt darált hús felét.
S a megfőtt darált húsra kerül a kolbászkarikák fele.
Majd erre jön egy újabb réteg káposzta, aztán a darált hús, a rizs és a felkarikázott kolbász második fele.
S mindezek tetejére kerül a káposzta harmadik része.
Az egésznek a tetejére még ráöntjük a felkevert tejfölt, amivel az egészet befedjük, hogy az ízek jól összeérjenek. (A káposzta alatt mindig marad egy kis lé, azt felhasználhatjuk a tejföl óvatos hígítására.)
Az összeállított rakott káposztát tegyük 180 fokra előmelegített sütőbe, és 30-40 perc alatt süssük készre alufólia alatt.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, tojásmentes, vacsoraötletek