Gombócos káposzta recept darálthúsból hagymával, fokhagymával, savanyúkáposztával, babérlevéllel, az elkészítés részletes leírásával.
Sokban hasonlít az elkészítése a töltött káposztához. A különbség csupán az, hogy a darált húsból készült masszát nem töltjük bele (savanyított) káposztalevelekbe, hanem simán gombócok formájában főzzük meg a savanyú káposztával együtt.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a gombócos káposztát, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Gombócos káposzta recept
Eszközök
- 4 literes fazék
A recept hozzávalói
- 5 dkg rizs
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db paprika
- 1 evőkanál zsír
- 1 kg savanyúkáposzta
- 8-10 szem egész bors
- 3-5 db babérlevél
- 30 dkg kolbász (lehet csípős is)
- ½ kg darált hús
- 1 egész tojás (nyers)
- 1 kiskanál fűszerpaprika
- 1 kiskanál só
- 1 kiskanál őrölt bors
- 1 kiskanál őrölt kömény mag
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A hosszúszemű rizst kétszeres mennyiségű vízben megfőzzük, mint ahogyan a rizs főzősénél szó volt róla.
- Közben a vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
- Paprikát megmossuk, s apróra felvágjuk.
- A gyalult savanyúkáposztát átmossuk, hogy ne legyen annyira savanyú, majd késsel kisebb darabokra vágjuk, ha szükséges.Aki nem szereti a túl savanykás ízeket, az a savanyú káposztát az átmosás után 5-10 percre be is áztathatja, hogy a savanyúsága tovább csökkenjen.
Gombócok masszájának elkészítése
- A darált húst egy tálba tesszük, amihez hozzáadjuk az időközben megfőtt rizst, a tojást, és az áttört fokhagymát.
- Sóval, borssal, pirospaprikával és őrölt köménnyel fűszerezzük. Majd az egészet alaposan összekeverjük.
- A cél az, hogy a töltelék könnyen gyúrható állagú legyen (ha túl kemény lenne, egy kis vizet adhatunk hozzá).
- Majd az elkészült masszából pingpong labda nagyságú gombócokat formázunk.
A gombócos káposzta megfőzése
- A lábos alján zsíron a paprikát és a hagymát megpirítjuk. Amikor megpirult, félrehúzzuk a tűzhelyről.
- A megpirult hagymára a savanyú káposzta felét rátesszük, s hozzátesszük a babérlevél és a szemesbors felét is.
- Erre kerülnek rá az előkészített gombócok szépen egymás mellé.
- Majd a gombócokat lefedjük a savanyú káposzta másik felével, s hozzáadjuk a babérlevél és a szemesbors második felét is.
- A végén az egészet felöntjük annyi vízzel, hogy az egészet ellepje.
- Minimum másfél órát főzzük, időnként a víz szintjét ellenőrizve, hogy folyamatosan el legyen lepve a káposzta a főzés során.
- Közben a kolbászt felkarikázzuk, s 1 óra főzés után rátesszük a káposzta tetejére, hogy az íze belefőljön a gombócos káposzta levébe.
Tippek és tanácsok a gombócos káposzta elkészítéséhez
A gombócos káposzta a jól elkészített gombócmasszán áll vagy bukik. Ahhoz, hogy a húsgombósok egészben maradjanak, érdemes odafigyelni az arányokra.
Fontos, hogy a töltelék, ellentétben a szabolcsi töltött káposztával, tartalmaz tojást, s a rizs mennyisége jóval kevesebb. Megelőzendő azt, hogy a rizsből a főzés során kijövő keményítő túlságosan keménnyé tegye a gombócokat.
Erre azért van szükség, mert a gombócos káposztánál nincs ott a káposzta, ami a húsos masszát az elején összefogja.
Ha szeretnénk picit ízletesebbre a káposztát, a babérlevél és a feketebors mellé tehetünk még 1-2 szem szegfűborsot is alulra és felülre is. De Erdélyben szokás hozzáadni kevés tárkonyt, míg Debrecen környékén inkább kevés kapor kerül a lábosba.
Tipp1: Aki nem szereti a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.
Tipp2: Ha szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is a dinsztelődő hagymához és paprikához. Vagy tehetünk hozzá egy kevés erős Pistát, chilit vagy Cayenne borsot.
Ha zsírosabban, tartalmasabban szeretnénk a gombócos káposztát elkészíteni, a hagyma és a paprika elkészítése előtt apróra vágott kolozsvári szalonnát (kb. 20 dkg-ot) kisüthetünk a lábos alján.
Tipp3: Ha szeretnénk még több füstölt ízt a káposztához, hozzáadhatunk a káposztához kisebb darabokra felaprított füstölt tarját is (kb. 30 dkg-ot, a szemes borshoz és a babérlevélhez hasonlóan kétfelé elosztva).
Ha szeretnénk, csinálhatunk a megfőtt káposzta levének egy habarást is, amitől kicsit sűrűbb lesz. Ehhez
- A főzőlábosból vegyük ki a gombócokat (s akár a káposzta egy részét is).
- 2 dl tejfölben keverjünk el 2 púpozott evőkanál lisztet
- Majd a lábos aljáról adjunk hozzá a káposzta levéből egy merőkanállal, s hígítsuk fel vele a habarást.
- Majd az egészet adjuk hozzá a káposztaléhez, s alaposan keverjük el.
- Pár percig forraljuk a lét, hogy kicsit besűrűsödjön.
A végén a gombócok mellé téve a megfőtt savanyú káposztát tálaljuk, tejfölt és kenyeret adva mellé.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a gombócos káposztát, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.