Tárkonyos raguleves recept hagymával, fokhagymával, sárgarépával, zellerrel, tejszínnel, az elkészítés részletes leírásával.
A felhasznált hústól változatos, tartalmas leves. Szárnyas húsok hamar megfőnek, de a sertés- és főleg a marhahús sokkal tovább fő, ahhoz idő kell.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a tárkonyos ragulevest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Tárkonyos raguleves recept
Eszközök
- 2 literes fazék
- fokhagymanyomó vagy reszelő
A recept hozzávalói
- 1 fej vöröshagyma (kisebb)
- 2 gerezd fokhagyma
- 20 dkg pulykamell
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- ½ fej zeller
- 1 evőkanál napraforgóolaj (vagy zsír, olívaolaj)
- 1 kávéskanál fűszerpaprika (csapott)
- ½ liter víz
- 1 kávéskanál tárkony (szárított)
- 1 evőkanál só (csapott)
- őrölt fekete bors (ízlés szerint)
- 3 dl főzőtejszín
- 1 liter víz (a leves felengedéséhez)
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón.
- A pulykamellet megmossuk és 2-3 centis kockákra felaprítjuk.
- A sárgarépát, a fehérrépát és a zellert megpucoljuk, s ugyancsak felkockázzuk.
- Olajon (vagy zsíron) a hagymát megpirítjuk.
- Amikor a hagyma üvegessé vált, lehúzzuk a tűzről, s hozzáadjuk a fűszerpaprikát (és a borsot). S jól átkeverjük, hogy megpiruljanak.Majd ugyan ezt megtesszük a fokhagymával is.
- Ezután hozzáadjuk a hagymához a felkockázott húst, és visszatéve a tűzhelyre fehérre pirítjuk a húst is.(Közben egy kis levelet is engedni fog magából, hogy a fokhagyma és a paprika nem fog megégni.)
- Amikor a hús kezd megpirulni, az egészhez hozzáadjuk a feldarabolt sárgarépát, fehérrépát és a zellert, s azokat is megpirítjuk kicsit.
- Ezután annyi vizet adunk a levesalaphoz, hogy az jól ellepje. Hozzáadjuk a sót, a tárkonyt, s az egészet puhára főzzük.
- Amikor a hús megfőtt, hozzáadjuk a leveshez a tejszínt, s még annyi vizet, hogy egy híg levest kapjunk.Szükség esetén sóval, borssal utána ízesítünk.
Tippek és tanácsok a tárkonyos raguleves elkészítéséhez
A tárkonyos raguleves gyakorlatilag bármilyen húsból elkészíthető. Tény és való, hogy csirke- és pulykamellből készül el a legegyszerűbben, de akármilyen szárnyast, sertés- vagy marhahúst is használhatunk hozzá.
Amire érdemes odafigyelni, hogy a tárkonyos csirkeraguleves sokkal gyorsabban megfő, mintha a ragulevest más húsból készítenénk el.
A sertés és különösen a marha- és a vadhúsok esetén ez azt is jelenti, hogy a zöldségeket nem tesszük egyből bele a levesbe. Csak mikor már a hús elkezdett megpuhulni.
Éppen ezért a sertéshúst legalább háromnegyed órán át önmagában főzzük. Míg a marhahúst és a vadhúst minimum 2 két órát. De az előfőzés akár 3 óra is igényelhet, ha a hús nagyon szívós.
Ha egy picit különlegesebb ízt is szeretnénk belecsempészni a tárkonyos ragulevesbe, a sárgarépa és a fehérrépa mellé vagy helyett tehetünk bele paszternákot is.
Sőt, ha némi változatosságra vagy különlegesebb ízekre vágyunk, a zöldségek mellé bele tehetünk a leves alapjába némi zöldborsót, s pár gombafejet vékonyra felszeletelve.
Tárkonyos raguleves variációk
Tipp1: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.
Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük a csípőset, beletehetünk egy kevés Erős Pistát, Piros Aranyat, chilit vagy Cayenne borsot.
Tipp3: Ha szárnyasból főzzük a tárkonyos ragulevest, érdemes a leves felöntéséhez alaplevet használni, elsősorban húsleves alaplevet.
Ha nem szoktunk alaplével dolgozni, a felöntő vizet előzőleg felforralhatjuk 2 leveskockát beletéve. Vagy ha van otthon fél liter maradék húsleves lénk, azt is felhígíthatjuk kétszeres mennyiségűre, egyet forralva rajta.
Fontos: Arra figyeljünk, hogy a tejszínt csak a végén tegyük bele a ragulevesbe, mert a tejszín eléggé savas karakterű, amitől a hús nehezen tud megpuhulni.
Ha nem elég tartalmas számunkra a tárkonyos raguleves, vagy szeretjük a levesbetéteket, tehetünk hozzá levesgyöngyöt vagy krutont (pirított kenyérkockát). Vagy főzhetünk bele nokedlit vagy csipetkét, kiskockát, csigatésztát, eperlevelet vagy gyufatésztát is.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a tárkonyos ragulevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.