A gulyásleves receptje marhalábszárból, hagymával, fokhagymával, zöldségekkel, zellerrel és karalábéval, az elkészítés részletes leírásával.
Egy népszerű, húsos-zöldséges étel, mely az év bármely részében igazán finom és laktató egytálétel lehet.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a gulyáslevest. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Gulyásleves recept
Eszközök
- 2 literes lábos
- fokhagymanyomó
A recept hozzávalói
- 1 fej vöröshagyma (nagy)
- 2 gerezd fokhagyma
- 40 dkg marhalábszár
- 1 evőkanál zsír (vagy olaj)
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- 1 evőkanál só
- 1 teáskanál őrölt kömény
- 2 szál sárgarépa
- 2 szál fehérrépa
- 1 fej zeller (kisebb)
- 30 dkg krumpli
- 2 babérlevél
- 1 teáskanál őrölt bors (csapott)
- 1 db paradicsom
- 1 db zöldpaprika
- ½ csokor petrezselyem (díszítéshez)
- 2 zellerlevél
- 1,8 liter víz
A csipetke elkészítéséhez
- 1 db tojás
- 10 dkg liszt
- 1 csipet só
Az elkészítés lépései (részletesen)
Az alapanyagok előkészítése
- Hagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A hagymát apróra összevágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük.
- A lábszárt megmossuk, s 2 centis (nagyobb) kockákra összevágjuk.
- A paradicsomot és a paprikát megmossuk.A paradicsomot apróra felvágjuk, a paprikát kicsumázzuk, s hosszában félbe (vagy negyedbe) szétvágjuk.
A gulyásleves alapjának elkészítése
- A zsíron elkezdjük a hagymát pirítani.
- Amikor a hagyma már üveges, lehúzzuk a tűzről, s hozzátesszük a fűszerpaprikát, hogy az is egy picit megpiruljon.
- Amikor a paprikának mélybordó színe lett, hozzáadjuk a marhalábszárat. Visszatéve a tűzhelyre a hús fehéredésig pirítjuk.
- Amikor a hús megpirult, hozzáadjuk a sót, a borsot, az őrölt köményt, az áttört fokhagymát, a kis kockára vágott paradicsomot, a kicsumázott és elfelezett paprikát és a babérleveleket.Annyi vizet adunk hozzá, hogy elfedje, s fedő alatt legalább másfél óráig főzzük (megjegyzést lásd lentebb!)
A zöldségek hozzáadása
- Ezután, míg fő a hús, megmossuk és megpucoljuk a sárgarépát és a fehérrépát. Majd karikára felvágjuk..
- A zellert és a krumplit is megpucoljuk, a zellert félcentis, a krumplit centis kockákra feldaraboljuk.
- Majd a petrezselymet és zellerzöldet is megmossuk.A petrezselymet felaprítjuk, a zellerzöld egybe kerül majd a levesbe.
- Amikor a hús kezd már puhulni, hozzáadjuk a felaprított répákat, a krumplit, a zellert, a petrezselymet és az egészben hagyott zellerzöldet.Az egészet felöntjük legalább másfél liter vízzel.
Csipetke készítése
- Amikor a zöldség is kezd megpuhulni (bő negyed óra után), finomlisztet összegyúrjuk a tojással és egy csipet sóval.
- A tésztát kisujjnyi vastagságú kígyóvá nyújtjuk, s fél centis darabokra összevágjuk.
- Kézzel minden egyes darabból kicsi golyókat formázunk.
- Ezután a csipetkét hozzáadjuk a leveshez, s még 10 percig főzzük.
- A zellerzöldet (ha nem szeretjük) a végén kivehetjük a levesből.
Tippek és tanácsok a gulyásleves elkészítéséhez
A gulyásleves elkészítésének legfontosabb része a hús megfőzése. A 2 óra az a legkevesebb, amit a marhahús főzésére rá kell szánni, de egy öregebb állat húsa akár 3-3 és fél órát is igényelhet.
Ennek megfelelően, hasonlóan a lencsegulyáshoz és a babgulyáshoz, a krumplit és a zöldségeket lehet, hogy nem másfél óra főlés után tesszük bele a levesbe, hanem akár két, két és fél óra után. Pontosabban akkor, ha a puhuló húsba a kés vagy a villa helyét már könnyen bele tudjuk nyomni.
Ez teljesen független attól, hogy a levest marhalábszárból, tarjából, hátszínből, bélszínből vagy marhafarból készítjük el. Mindegyikből nagyszerű gulyáslevest lehet készíteni, habár az ízük egy picit más lesz.
Ha egy picit különlegesebb ízt is szeretnénk belecsempészni a babgulyásba, a sárgarépa és a fehérrépa mellé vagy helyett tehetünk bele paszternákot is.
Ha kesernyésebb ízvilágot szeretnénk a gulyáslevesnek, a zöldségekkel együtt adhatunk a leveshez 1-2 szem borókabogyót is.
Ha szeretnénk egy picit a levesen savanyítani, hozzáadhatunk egy kevés tejfölt a főzés végén.
Tipp1: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.
Tipp2: Másrészt ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük a csípőset, belefőzhetünk e gulyáslevesbe egy-két csípős paprikát. Vagy némi csípős paprikakrémet, chilit esetleg Cayenne borsot.