Rakott édesburgonya recept vajjal, tejszínnel, fokhagymával, bazsalikommal és szerecsendióval, az elkészítés részletes leírásával.
Elkészíteni egyszerű, mert csak összerakod, s teheted a sütőbe. Mert nem kell hozzá előre megfőzni az édesburgonyát, mint a hagyományos rakott krumplinál.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a rakott édesburgonyát, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Rakott édesburgonya recept
A recept hozzávalói
- 1 kg édesburgonya
- 2,5 dl tejszín
- 1 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál bazsalikom
- 1 csipet bors
- 1 csipet szerecsendió
- só
- 2 dkg vaj
- 15 dkg trappista sajt
Az elkészítés lépései (részletesen)
- Az édesburgonyát pucoljuk meg, és vágjuk durván egy centis karikákra.
- A fokhagymát is pucoljuk meg, és tőrjük át fokhagymanyomón.
- A trappista sajtot reszeljük le kis lyukú reszelőn.
- A tejszínbe belekeverjük a zúzott fokhagymát, a bazsalikomot, a borsot és a szerecsendiót.
A rakott édesburgonya összeállítása
- A tepsit, vagy a jénai tálat, amibe a rakott édesburgonyát összeállítjuk, kenjük ki a vajjal.
- Az megpucolt és felkarikázott édesburgonyát rétegezzük bele a tepsibe, minden réteget külön-külön megsózzunk meg.
- Amikor az edénybe benne vannak a karikák, öntsük le az egészet a tejszínes mártással.Ügyeljünk arra, hogy mindenhova jusson belőle.
- A tetejét szórjuk meg a lereszelt sajttal.
- Fedjük be a tálat alufóliával.
- Előmelegített sütőben 180 fokon 35-40 perc alatt az édesburgonya megsül.
- A végén az alufóliát levéve megpiríthatjuk kicsit a sajtot.
Tippek és tanácsok a rakott édesburgonya elkészítéséhez
Ez a rakott édesburgonya recept nagyon egyszerű. Gyakorlatilag csak összerakjuk a tepsiben (vagy a jénaiban), és már mehet is be a sütőbe.
Ha szeretjük a laktatóbb ételeket, tehetünk az édesburgonya rétegek közé előre megfőzött és vékony karikára vágott tojásból és/vagy kolbászból is rétegeket. Hasonlóan ahhoz, ahogyan a hagyományos rakott krumpli receptjében is szerepel.
Aki nem szereti az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhat őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha szeretjük a főtt (sült) hagyma ízét, tehetünk a rétegek közé 1-2 fej hagymát is vékony karikákra vágva.
Ha pedig szaftosan szeretnénk a rakott édesburgonyát, akkor a tepsi kikenéséhez ne vajat hanem disznózsírt használjunk. A zsiradék egy részét az édesburgonya fel fogja szívni.