Rakott édesburgonya

Rakott édesburgonya recept vajjal, tejszínnel, fokhagymával, bazsalikommal és szerecsendióval, az elkészítés részletes leírásával.

Elkészíteni egyszerű, mert csak összerakod, s teheted a sütőbe. Mert nem kell hozzá előre megfőzni az édesburgonyát, mint a hagyományos rakott krumplinál.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a rakott édesburgonyát, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

rakott édesburgonya

Rakott édesburgonya recept

Az édesburgonyából szinte ugyan azokat az ételeket el lehet készíteni, mint a sima krumpliból.
Az eltérés csak annyi, itt a rakott krumplinál, hogy nem kell előre megfőzni az édesburgonyát, mert a sütési idő alatt simán megpuhul.
S hát a rakott édesburgonya íze sokkal édesebb lesz, mint a rakott krumplié, mert az batáta neve nem ok nélkül édesburgonya magyarul...
A rakott édesburgonya hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 35 perc
Összes idő 45 perc
Fogás előételek, rakott ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

A recept hozzávalói
  

  • 1 kg édesburgonya
  • 2,5 dl tejszín
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 2 teáskanál bazsalikom
  • 1 csipet bors
  • 1 csipet szerecsendió
  • 2 dkg vaj
  • 15 dkg trappista sajt

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • Az édesburgonyát pucoljuk meg, és vágjuk durván egy centis karikákra.
  • A fokhagymát is pucoljuk meg, és tőrjük át fokhagymanyomón.
  • A trappista sajtot reszeljük le kis lyukú reszelőn.
  • A tejszínbe belekeverjük a zúzott fokhagymát, a bazsalikomot, a borsot és a szerecsendiót.

A rakott édesburgonya összeállítása

  • A tepsit, vagy a jénai tálat, amibe a rakott édesburgonyát összeállítjuk, kenjük ki a vajjal.
  • Az megpucolt és felkarikázott édesburgonyát rétegezzük bele a tepsibe, minden réteget külön-külön megsózzunk meg.
  • Amikor az edénybe benne vannak a karikák, öntsük le az egészet a tejszínes mártással.
    Ügyeljünk arra, hogy mindenhova jusson belőle.
  • A tetejét szórjuk meg a lereszelt sajttal.
  • Fedjük be a tálat alufóliával.
  • Előmelegített sütőben 180 fokon 35-40 perc alatt az édesburgonya megsül.
  • A végén az alufóliát levéve megpiríthatjuk kicsit a sajtot.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a rakott édesburgonya elkészítéséhez

Ez a rakott édesburgonya recept nagyon egyszerű. Gyakorlatilag csak összerakjuk a tepsiben (vagy a jénaiban), és már mehet is be a sütőbe.

Ha szeretjük a laktatóbb ételeket, tehetünk az édesburgonya rétegek közé előre megfőzött és vékony karikára vágott tojásból és/vagy kolbászból is rétegeket. Hasonlóan ahhoz, ahogyan a hagyományos rakott krumpli receptjében is szerepel.

Aki nem szereti az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhat őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha szeretjük a főtt (sült) hagyma ízét, tehetünk a rétegek közé 1-2 fej hagymát is vékony karikákra vágva.

Ha pedig szaftosan szeretnénk a rakott édesburgonyát, akkor a tepsi kikenéséhez ne vajat hanem disznózsírt használjunk. A zsiradék egy részét az édesburgonya fel fogja szívni.

Jó étvágyat a rakott édesburgonyához!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése