Tavaszi rizses hús recept hagymával, csirkehússal, paprikával, paradicsommal, sárgarépával, zöldborsóval, az elkészítés részletes leírásával.
Csupán pár egyszerű szabályt kell betartani hozzá, hogy a végeredmény ízletes és gusztusos legyen (le legyen se kemény se szétfőtt a rizs).
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a rizses húst. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Tavaszi rizses hús recept
Eszközök
- 2 literes lábos fedővel
A recept hozzávalói
- 2 evőkanál napraforgóolaj (vagy olívaolaj)
- 1 fej vöröshagyma
- 1 kiskanál fűszerpaprika
- 40 dkg csirkecomb (filézett)
- 1 evőkanál só
- bors (ízlés szerint)
- 1 db paradicsom
- 1 db paprika
- 1 szál sárgarépa
- 15-20 dkg zöldborsó (lehet konzerv is)
- 1 bögre rizs
- 2 bögre víz (a rizs főzéséhez)
Az elkészítés lépései (részletesen)
Az alapanyagok előkészítése
- A vöröshagymát megpucoljuk és apró kockákra vágjuk,
- A csirkecombot centis kockákra vágjuk, hasonlóan a megpucolt sárgarépához.
- A borsót is kifejtjük, ha frissen vettük a piacon (akkor 35-40 dekát fejtsünk ki).
- Megmossuk a paradicsomot és a paprikát, majd azokat is apróra felaprítjuk.
A tavaszi rizses hús elkészítése
- Zsíron vagy olajon az apróra felvágott hagymát üvegesre pirítjuk.
- Majd a lábost lehúzzuk a tűzről, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával s jól átkeverjük, hogy a hőtől a fűszerpaprika is megpiruljon picit.
- Ezután hozzáadjuk a felkockázott sertéscombot, és addig pároljuk, míg ki nem fehéredik a hús.
- Amikor a hús megpirult, hozzáadjuk a felaprított paradicsomot, a paprikát, a sárgarépát és a zöldborsót.Közepes lángon, fedő alatt addig főzzük, míg a hús meg nem puhul (időnként pótolva az elfőtt vizet).
- Bő fél óra után, amikor a hús már kezd megpuhulni, a pörköltalaphoz 1 bögre rizst adunk s 2 bögre vizet. Jól összekeverjük az egészet, s jól felforraljuk.
- A forró tűzhelyen lefedve hagyjuk bő húsz percig, hogy a rizs magába szívva a vizet megpuhuljon.
- Tálaláskor a tejét megszórhatjuk apróra vágott friss petrezselyemmel.
- Mellé pedig adhatunk valamilyen savanyúságot: ecetes vagy kovászos uborkát, csalamádét, savanyított káposztát vagy káposztával töltött csípős paprikát.
Tippek s tanácsok az tavaszi rizses hús elkészítéséhez
A tavaszi rizses húsnak 3 fő összetevője van. A pörkölt alap és a főt rizs és a főtt zöldség.
A pörkölt alapot szinte bármilyen húsból el lehet készíteni. Csirkecomb és csirkemell talán a legjobb választás ehhez a zöldséges ételhez.
DE elkészíthetjük akár pulykacombból, pulykamellből, oldalasból, tarjából vagy lapockából vagy valamilyen vadhúsból.
A fontos az, hogy tudjuk, mennyi idő kell a hús megfőzéséhez.
- A csirke bő fél óra alatt megfő.
- A sertéshúsnak és a pulykának viszont több kell, akár 1-másfél óráig eltart, mire rendesen megpuhul.
- A marhahúst és a vadhús még ennél is több időt igényel, gyakran 2-3 órán át is érdemes főzni.
A felhasznált hús főzésideje meghatározza azt is, hogy a zöldséget mikor tesszük hozzá a pörkölt alaphoz.
- A csirkemell és a csirkecomb mellé egyből belekerülhet a sárgarépa és a zöldborsó
- A sertés és a pulykahó jó, ha legalább ¾ órát fő magában, mielőtt a zöldséget hozzátesszük.
- A marhának és a vadhúsnak pedig legalább 2 óra főzés kell magában.
A főtt zöldségeket is lehet variálni. Tehetünk a tavaszi rizseshúsba – ízlésünktől függően – kukoricát, paszternákot, gombát, karalábét, kevés zellert stb. is. Csak arra figyeljünk, hogy a zöldségek összes mennyisége ne legyen több fél kilónál, mert az felboríthatja a rizses hús arányait.
Ha nem akarunk a zöldséggel sokat bíbelődni, azt is megtehetjük, hogy 35-40 deka fagyasztott zöldségkeveréket adunk a pörköltalaphoz a rizs hozzáadása utáni forralás végén. Az (előfőzött) zöldséggel együtt addig melegítjük a majdnem kész tavaszi rizses húst, míg a víz újra nem kezd forrni, mintegy főzés közben kiengedve a zöldségeket.
Fontos: A rizst a főzés befejezése előtt 10-15 perccel érdemes csak belekeverni a pörköltalapba (a megpuhulásához szükséges vízzel együtt), különben a hús kemény marad.
A pörköltalap ízesítése
A rizseshúst nem csak sima pörkölttel készíthetjük el. Különböző zöldfűszereket hozzáadva változatossá is tehetjük azt.
Felhasználhatunk a pörköltalapba, az ízlésünkhöz igazodva, petrezselyemzöldet, kakukkfüvet, rozmaringot, borsikafüvet, majoránnát, kurkumát, oregánót, bazsalikomot, tárkonyt, lestyánt, római köményt vagy akár chilit is, ha a csípőset szeretjük.
A rizses hús elkészítésekor azért főzzük bele a rizst a pörkölt alapba, mert ennek révén a pörkölt összes zamata belefő a rizsbe.
Ha viszont ettől ódzkodunk, vagy nincs vastag vaslapunk a gázrezsóhoz, külön is megfőzhetjük a rizs.
Ha pedig mindenünk a kényelem, s csak zacskós rizst szoktunk készíteni, akkor a fenti mennyiséghez 2-3 zacskónyit főzzünk meg.
Tipp: Aki nem szereti a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér vagy tarka borsot is.