Csőben sült csirkemell recept finom vajjal, tejjel, sajttal, sóval, borssal, pici szerecsendióval, az elkészítés részletes leírásával.
Egy könnyed s mégis laktató csirkés étel ebédre vagy vacsorára.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a csőben sült csirkemellt. S közben azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.
Csőben sült csirkemell recept
Eszközök
- nagy méretű serpenyő
- Nagyobb méretű, magas falú tepsi vagy jénai
- Alufólia
A recept hozzávalói
- 1 darab csirkemell (filézett)
- 1 dl olívaolaj (a csirkemell elősütéséhez)
- 1 kiskanál só (a csirkemell fűszerezéséhez)
- 1 csipet őrölt fekete bors (a csirkemell fűszerezéséhez)
A besamel mártáshoz
- 20 dkg vaj
- 2 dkg finomliszt
- 5-6 dl tej
- 20 dkg sajt (Cheddar, Edami, Karaván, Parmezán, Trappista)
- 1 darab tojás sárgája
- 1 kiskanál só
- 1 csipet őrölt fekete bors
- 1 csipet szerecsendió
- 1 dl tejföl
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A csirkemellet felszeljük vékony szeletekre.Majd sóval és borssal bedörzsöljük a szeletek mind a két oldalát.
- Ezután a szeleteket kevés olívaolajjal serpenyőbe tesszük, s fehéredésig sütjük.
- Hogy rendesen átsüljön, a szeleteket párszor sütés közben megforgatjuk egy sütőlapáttal, hogy a hő mind a két oldalát érje a húsnak.
- Amikor már látszanak a szeleteken, hogy kezdenek megpirulni, egy tálba kiszedjük őket, s hagyjuk kihűlni.
A besamelmártás elkészítése
- Első lépésben a sajto(ka)t lereszeljük.
- Ezután a hús kisütésére használt olívaolajhoz hozzáadjuk a vajat. Közepes lánkon összemelegítjük őket.
- Amikor a vaj is teljesen elolvadt, az olívaolajjal pár keveréssel elkeverjük.Majd rászórjuk a lisztet, s folyamatos keverés közben világosra pirítjuk.
- Amikor a liszt világosra pirult, hozzáöntjük a tejet, és kb. 5 percig kevergetve híg besamel mártást készítünk.
- Amikor a besamel kezd besűrűsödni, a lereszelt sajt felét hozzákeverjük a tojássárgájával együtt.
- A besamelmártás ízét a legvégén sóval, borssal, szerecsendióval és kevés tejföllel tesszük teljessé.
A rakott csirkemell összeállítása
- Bekapcsoljuk a sütőt, hogy mire összeállítottuk a csőben sült csirkemellet, már 200 fokos legyen.
- Ezután egy magas falú jénait vagy tepsit kiolajozunk, s kevés besamelmártást eloszlatunk az alján.
- Ezután a jénai alján az elősütött csirkemell szelteket egymás mellé helyezzük.
- Majd az egészet leöntjük a besamelmártás maradékával, majd a tetején szétosztjuk a reszelt sajt második felét.
- Ezután a 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük alufóliával lefedve.
- Durván fél óra után levesszük az alufóliát, s megpirítjuk a tetejét további 10 perc sütéssel.
Tippek és tanácsok a csőben sült csirkemell elkészítéséhez
A csőben sült csirkemell elkészítése nagyon egyszerű, két-három apró pontra kell csak odafigyelni, s akkor az eredmény biztosan jó lesz.
Az elkészítés kritikus pontja a csirkemell elősütése. Ha nem sütjük rendesen át a csirkemell szeleteket, akkor az elkészült csőben sült csirkemell rágós, kemény lesz.
Ugyan a besamelmártásban még fog némileg puhulni a csirkemell, de ne bízzunk csak ebben. Ezért is szerepel a receptben, hogy süssük át a szeleteket mind a két oldalukon.
A másik sarkalatos pont a besamel mártás ízesítése, ami többféle ízvilágú csőben sült csirkemellet eredményezhet.
Sokan szeretik a besamelt egy kisebb fej hagyma megpirításával kezdeni, ami ugyancsak kesernyés jelleget fog adni a mártásnak, de nem lesz csípős, mint a mustártól (lásd később).
Sokan szeretik a csőben sült csirkemellet fokhagymásan. Ekkor egy gerezd fokhagymát fokhagymanyomón áttörve bele tehetünk a finomliszt megpirítása után a besamelmártásba.
Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
A receptben szereplő tejfölt van aki mustárra cseréli vagy azzal kiegészíti ki. Amitől a besamel mártás eredetileg savanykás íze egy kesernyés-csípős jelleget vesz fel.
A besamelmártás elkészítéséhez nyugodtan használhatunk egyfajta sajtot. Mondjuk trappistát, edamit vagy gaudát.
Ha viszont ínyencebb ételre vágyunk, többféle sajtot is használhatunk. Például Cheddart vagy karavánt is hozzá keverve az alap sajthoz.
A parmezán sajttal viszont bánjunk óvatosan, mert túl intenzív az íze ahhoz, hogy önmagában használjuk fel.
Ha laktatóbb ételt szeretnénk készíteni, csinálhatunk kevés előfőzött brokkolit hozzáadva a csirkéhez egy finom csőben sült brokkolis csirkét.
Vagy használhatunk ugyan erre egy fej karfiolt is, elkészítve egy jó Dubbary csirkemellet.