Fűszeres sült tarja recept sóval, borssal, rozmaringgal, fokhagymával és mustárral, az elkészítés részletes leírásával.
Mely egy kezdő vagy kevésbé gyakorlott szakácsnak is igazi sikerélményt adhat egy igen finom étel elkészítése révén.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a fűszeres sült tarját. S azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.
Fűszeres sült tarja recept
Equipment
- Nagyobb méretű, magas falú tepsi
- fokhagymanyomó
- fogó
Ingredients
- 70 dkg sertéstarja
- só
- 4 gerezd fokhagyma
- ½ dl olívaolaj
- 1 teáskanál mustár
- 1 csipet bors
- 1 kiskanál rozmaring (aprított)
Instructions
- A húst megtisztítjuk, ha szükséges, felszeleteljük.Ezután a szeleteket mind a két oldalán alaposan megsózzuk.
- A fokhagymát megpucoljuk, majd áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
- A pác elkészítéséhez öntsük egy tálba az olívaolajat, a mustárt, és keverjük össze alaposan a fokhagymával, a borssal és a rozmaringgal. A cél, hogy a pác összetevői egyenletesen elkeveredjenek.
- Az elkészült páccal bekenjük a tarja szeletek mindkét oldalát.Majd egy zárható dobozban tegyük a bepácolt tarjaszeleteket a hűtőbe 2-3 órára, vagy egy egész éjszakára.
- Sütés előtt tegyük a bepácolódott hússzeleteket kevés zsiradékkal kikent tepsibe.S adjunk a tepsihez kevés (legfeljebb fél deci) vizet,
- Takarjuk le fóliával a tepsit, s 180 fokra előmelegített sütőben süssük egy órán át.Sütés közben néhányszor megforgatva a hússzeleteket, hogy mind a két oldaluk rendesen átsüljön.
- Egy óra elteltével, amikor kezdenek a tarjaszeletek megpuhulni, vegyük le a fóliát, s mind a két oldalukat süssük barnára 10-10 perc alatt.
- Az elkészült fűszeres sült tarját tálalhatjuk főtt krumplival, tört krumplival, krumplipürével vagy rizzsel.
Pár gondolt a fűszeres sült tarja elkészítéséhez
A tarját sokféleképpen fel lehet használni. Készülhet belőle brassói vagy cigánypecsenye, húsleves, de grillen vagy tepsiben átsütve is nagyon finom.
Ennek oka, hogy a sertéstarja még a legegyszerűbb fűszerezés esetén is ízletes és zaftos lesz, ha tepsiben kisütjük.
Ugyanis a tarja kellően zsíros hús ahhoz, hogy, ne száradjon ki sütés közben. S nem mellékesen a a kisülő zsiradéktól a hús sokkal ízletesebb lesz.
A fűszeres sült tarja elkészítését megkönnyítendő érdemes a hentesnél kérni, hogy előre szeleteljék fel a tarját. De egészben is meg lehet sütni, habár akkor a pác kevésbé fog érvényesülni.
A tarja felszeletelésénél arra ügyeljünk, hogy érdemes vastagabb szeleteket vágni. Ugyanis a tarja a sütés közben a benne lévő zsír egy részét kienged magából, össze fog esni.
De mindennek következtében a kisült tarja mellett lesz egy adag pecsenyezsír is, amit főtt krumplihoz adva nagyszerű törtkrumplit készíthetünk.
S a megmaradt pecsenyezsír és tarjaszeletek finomak akár reggelihez vagy szendvicsbe paprikával vagy paradicsommal.
Tipp: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük a csípősebb ízeket, kipróbálhatjuk a fűszeres sült tarját Dijoni mustárral készült páccal.
Tipp2: Ha szeretjük a sült hagymát, tehetünk a tepsibe 3-4 kisebb hagymát megpucolva és félbevágva. De tehetünk a fús mellé megpucolt és nagyobb darabokra vágott krumplit.
De megsüthetjük a tarját akár egy zöldségágyon is.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a fűszeres sülttarját, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.