Fűszeres sült tarja

Fűszeres sült tarja recept sóval, borssal, rozmaringgal, fokhagymával és mustárral, az elkészítés részletes leírásával.

Mely egy kezdő vagy kevésbé gyakorlott szakácsnak is igazi sikerélményt adhat egy igen finom étel elkészítése révén.

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a fűszeres sült tarját. S azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.

sült tarja

Fűszeres sült tarja recept

A húst megtisztítjuk, ha szükséges, felszeleteljük, majd a szeleteket mind a két oldalán megsózzuk.
A pác elkészítéséhez öntsük egy tálba az olívaolajat, a mustárt, és keverjük össze a lereszelt fokhagymával, a borssal és a rozmaringgal.
Az elkészült páccal bekenjük a tarja szeletek mindkét oldalát, majd egy zárható dobozban tegyük a hűtőbe 2-3 órára, vagy egy egész éjszakára. 
Sütés előtt a bepácolódott hússzeleteket kevés zsiradékkal kikent tepsibe tesszük.
Adjunk a tepsihez kevés vizet, takarjuk le fóliával, s előmelegített sütőben süssük egy órán át, közben néhányszor megforgatva a hússzeleteket.
Amikor kezdenek a tarjaszeletek megpuhulni, vegyük le a fóliát, s mind a két oldalukat süssük barnára. 
Az elkészült fűszeres sült tarját tálalhatjuk főtt krumplival, tört krumplival, krumplipürével vagy rizzsel.
Előkészítési idő 10 perc
Sütési idő 1 óra 30 perc
Összes idő 1 óra 40 perc
Fogás Főétel, sültek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Equipment

  • Nagyobb méretű, magas falú tepsi
  • fokhagymanyomó
  • fogó

Ingredients
  

  • 70 dkg sertéstarja
  • 4 gerezd fokhagyma
  • ½ dl olívaolaj
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 csipet bors
  • 1 kiskanál rozmaring (aprított)

Instructions
 

  • A húst megtisztítjuk, ha szükséges, felszeleteljük.
    Ezután a szeleteket mind a két oldalán alaposan megsózzuk.
  • A fokhagymát megpucoljuk, majd áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • A pác elkészítéséhez öntsük egy tálba az olívaolajat, a mustárt, és keverjük össze alaposan a fokhagymával, a borssal és a rozmaringgal.
    A cél, hogy a pác összetevői egyenletesen elkeveredjenek.
  • Az elkészült páccal bekenjük a tarja szeletek mindkét oldalát.
    Majd egy zárható dobozban tegyük a bepácolt tarjaszeleteket a hűtőbe 2-3 órára, vagy egy egész éjszakára. 
  • Sütés előtt tegyük a bepácolódott hússzeleteket kevés zsiradékkal kikent tepsibe.
    S adjunk a tepsihez kevés (legfeljebb fél deci) vizet,
  • Takarjuk le fóliával a tepsit, s 180 fokra előmelegített sütőben süssük egy órán át.
    Sütés közben néhányszor megforgatva a hússzeleteket, hogy mind a két oldaluk rendesen átsüljön.
  • Egy óra elteltével, amikor kezdenek a tarjaszeletek megpuhulni, vegyük le a fóliát, s mind a két oldalukat süssük barnára 10-10 perc alatt. 
  • Az elkészült fűszeres sült tarját tálalhatjuk főtt krumplival, tört krumplival, krumplipürével vagy rizzsel.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek

Pár gondolt a fűszeres sült tarja elkészítéséhez

A tarját sokféleképpen fel lehet használni. Készülhet belőle brassói vagy cigánypecsenye, húsleves, de grillen vagy tepsiben átsütve is nagyon finom.

Ennek oka, hogy a sertéstarja még a legegyszerűbb fűszerezés esetén is ízletes és zaftos lesz, ha tepsiben kisütjük.

Ugyanis a tarja kellően zsíros hús ahhoz, hogy, ne száradjon ki sütés közben. S nem mellékesen a a kisülő zsiradéktól a hús sokkal ízletesebb lesz.

A fűszeres sült tarja elkészítését megkönnyítendő érdemes a  hentesnél kérni, hogy előre szeleteljék fel a tarját. De egészben is meg lehet sütni, habár akkor a pác kevésbé fog érvényesülni.

A tarja felszeletelésénél arra ügyeljünk, hogy érdemes vastagabb szeleteket vágni. Ugyanis a tarja a sütés közben a benne lévő zsír egy részét kienged magából, össze fog esni.

De mindennek következtében a kisült tarja mellett lesz egy adag pecsenyezsír is, amit főtt krumplihoz adva nagyszerű törtkrumplit készíthetünk.

S a megmaradt pecsenyezsír és tarjaszeletek finomak akár reggelihez vagy szendvicsbe paprikával vagy paradicsommal.

Tipp: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük a csípősebb ízeket, kipróbálhatjuk a fűszeres sült tarját Dijoni mustárral készült páccal.

Tipp2: Ha szeretjük a sült hagymát, tehetünk a tepsibe 3-4 kisebb hagymát megpucolva és félbevágva. De tehetünk a fús mellé megpucolt és nagyobb darabokra vágott krumplit.

De megsüthetjük a tarját akár egy zöldségágyon is.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a fűszeres sülttarját, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a fűszeres sült tarjához!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése