A hurka sütése, az elkészítés részletes leírásával: Miért reped ki a hurka sütés közben, s mit tehetünk ellene? Illetve a fagyasztóból kivett hurkát hogyan érdemes kisütni?
Majd amikor már végignéztük azt, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan megsütni a hurkát, azt is megnézzük, hogyan lehet azt melegen feltálalni.
S végül azt is megnézzük, miként lesz a kisült hurka zsírjából ízletes csemege reggelire, uzsonnára, vagy egy kiránduláson a szendvicsben?
Hurka sütése
Eszközök
- Nagyobb méretű, magas falú tepsi
A recept hozzávalói
- 40 dkg hurka
- 1 dl víz
- 1 evőkanál zsír
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A sütéshez tegyük a hurkát a tepsibe.Figyeljünk arra, hogy ne érjenek össze, s a behelyezés után vékony tűvel vagy villával szurkáljuk be a tetejüket, nehogy kirepedjenek.
- A behelyezés után tegyünk a tepsibe kevés vizet és zsírt, hogy amíg a hurka nem engedi ki magából a zsírját, ne tapadjon le az aljára (mert kiszedésnél könnyen szétszakad).
- Majd az egészet tegyük 30-40 percre 160-180 fokra előmelegített sütőbe.
- Akkor jó, ha a villába könnyedén beletudjuk nyomni a hurkába.
Tippek és tanácsok a hurka sütéséhez
Az első és legfontosabb, hogy a disznótoros hurka nem elég kemény ahhoz, hogy sütés közben forgassuk, ezért nem túl szerencsés gondolat egy serpenyőben nekiállni kisütni őket.
A hurka vásárlás során figyeljünk oda az összetételre. Ha a rizzsel készült hurkát szeretjük (azt szoktuk meg), komoly csalódás érhet minket, ha olcsó hurkát véve belefutunk egy áztatott kenyérrel készült változatba.
Ha fagyasztóból vesszük elő a hurkát, mindenképpen tegyük őket negyed órára langyos vízbe. Ettől részben meg fog olvadni (mely egyszerűbbé teszi a kisütést). Másrészt a külső bőre visszanyeri a rugalmasságát (hogy meg tudjuk szurkálni a kipukkadás ellen).
Ha belseje nem olvadt ki teljesen, az nem gond. Ilyen esetben a sütő inkább 160 fokos legyen, mint 180 (hogy egyenletesebben süljön meg a hurka)
A sülthurka tálalása
Tálalás során vigyázzunk, hogy ne essen szét a megsült hurka. Széles és lapos szedőkanállal a tepsi aljáról először szedjük fel a hurkát, s csak utána kezdjük el őket feldarabolni, s tányérokra tenni.
Köretként a főtt krumplit összetörhetjük, amit a megsüt hurka szaftjából keveset hozzáadva még ízletesebbé tehetünk.
De csinálhatunk hozzá petrezselymes krumplit, párolt lilakáposztát, vagy tehetünk mellé egy nagy adag salátát is.
Azt is megtehetjük, hogy a sütőben egy nagyobb tepsiben a hurka mellé teszünk megpucolt, s nagyobb darabokra vágott krumplit. A sütőben megsült krumpliból a hurka ízét és illatát magába szívva isteni csemege lesz.
Fontos: amikor a tepsiből kivesszük a krumplikat, vágjuk fel őket kisebb darabokra. Majd sózzuk meg őket rendesen, mint ahogy az olajban sült krumplit szoktuk.
A megmaradt zsírt egy kisebb bögrében el lehet tenni a hűtőbe. Isteni pecsenyezsír lesz belőle, amit kenyérre kenve később is megehetünk. S ha szeretjük, ehetünk hozzá paprikát, paradicsomot esetleg kígyóuborkát.
Ha megmaradt a kisült hurkából, azt is rávághatjuk vékony karikák formájában.