Hurka sütése

A hurka sütése, az elkészítés részletes leírásával: Miért reped ki a hurka sütés közben, s mit tehetünk ellene? Illetve a fagyasztóból kivett hurkát hogyan érdemes kisütni?

Majd amikor már végignéztük azt, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan megsütni a hurkát, azt is megnézzük, hogyan lehet azt melegen feltálalni.

S végül azt is megnézzük, miként lesz a kisült hurka zsírjából ízletes csemege reggelire, uzsonnára, vagy egy kiránduláson a szendvicsben?

hurka sütése

Hurka sütése

A hurkát tepsibe helyezzük, megszurkáljuk a tetejét, kevés vizet és egy kevés zsírt teszünk alája.
Előmelegített 160-180 fokos sütőbe tesszük, és 30-40 percig sütjük.
A végeredmény garantáltan finom lesz.
Ehetjük kenyérrel vagy tört krumplival, hozzá csemegeuborkát vagy káposztasalátát tálalva.
A hurka sütés hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 40 perc
Összes idő 50 perc
Fogás sültek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • Nagyobb méretű, magas falú tepsi

A recept hozzávalói
  

  • 40 dkg hurka
  • 1 dl víz
  • 1 evőkanál zsír

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A sütéshez tegyük a hurkát a tepsibe.
    Figyeljünk arra, hogy ne érjenek össze, s a behelyezés után vékony tűvel vagy villával szurkáljuk be a tetejüket, nehogy kirepedjenek.
  • A behelyezés után tegyünk a tepsibe kevés vizet és zsírt, hogy amíg a hurka nem engedi ki magából a zsírját, ne tapadjon le az aljára (mert kiszedésnél könnyen szétszakad).
  • Majd az egészet tegyük 30-40 percre 160-180 fokra előmelegített sütőbe.
  • Akkor jó, ha a villába könnyedén beletudjuk nyomni a hurkába.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, laktózmentes ételek, reggeli receptek, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a hurka sütéséhez

Az első és legfontosabb, hogy a disznótoros hurka nem elég kemény ahhoz, hogy sütés közben forgassuk, ezért nem túl szerencsés gondolat egy serpenyőben nekiállni kisütni őket.

A hurka vásárlás során figyeljünk oda az összetételre. Ha a rizzsel készült hurkát szeretjük (azt szoktuk meg), komoly csalódás érhet minket, ha olcsó hurkát véve belefutunk egy áztatott kenyérrel készült változatba.

Ha fagyasztóból vesszük elő a hurkát, mindenképpen tegyük őket negyed órára langyos vízbe. Ettől részben meg fog olvadni (mely egyszerűbbé teszi a kisütést). Másrészt a külső bőre visszanyeri a rugalmasságát (hogy meg tudjuk szurkálni a kipukkadás ellen).

Ha belseje nem olvadt ki teljesen, az nem gond. Ilyen esetben a sütő inkább 160 fokos legyen, mint 180 (hogy egyenletesebben süljön meg a hurka)

A sülthurka tálalása

Tálalás során vigyázzunk, hogy ne essen szét a megsült hurka. Széles és lapos szedőkanállal a tepsi aljáról először szedjük fel a hurkát, s csak utána kezdjük el őket feldarabolni, s tányérokra tenni.

Köretként a főtt krumplit összetörhetjük, amit a megsüt hurka szaftjából keveset hozzáadva még ízletesebbé tehetünk.

De csinálhatunk hozzá petrezselymes krumplit, párolt lilakáposztát, vagy tehetünk mellé egy nagy adag salátát is.

Azt is megtehetjük, hogy a sütőben egy nagyobb tepsiben a hurka mellé teszünk megpucolt, s nagyobb darabokra vágott krumplit. A sütőben megsült krumpliból a hurka ízét és illatát magába szívva isteni csemege lesz.

Fontos: amikor a tepsiből kivesszük a krumplikat, vágjuk fel őket kisebb darabokra. Majd sózzuk meg őket rendesen, mint ahogy az olajban sült krumplit szoktuk.

A megmaradt zsírt egy kisebb bögrében el lehet tenni a hűtőbe. Isteni pecsenyezsír lesz belőle, amit kenyérre kenve később is megehetünk. S ha szeretjük, ehetünk hozzá paprikát, paradicsomot esetleg kígyóuborkát.

Ha megmaradt a kisült hurkából, azt is rávághatjuk vékony karikák formájában.

Jó étvágyat a sült hurkához!

A recepthez felhasználható élelmiszerek:

,

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése