Lecsós csirkemell recept, ízletes csirkemellből, hagymával, paprikával, paradicsommal, az elkészítés részletes leírásával.
Egy igazi könnyed magyaros étel, melyet ehetünk magában, vagy rizzsel, tarhonyával, törtt krumplival vagy tésztával.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a lecsós csirkét. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni odafigyelni az elkészítés során.
Lecsós csirkemell recept
Eszközök
- 2 literes fazék
- közepes serpenyő (a csirkemell elősütéséhez)
A recept hozzávalói
- 1 kg csirkemell
- 4 darab paradicsom
- 4 darab TV paprika
- 1 fej hagyma
- só
- őrölt fekete bors
- fűszerpaprika
- zsír
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A csirkemellet megmossuk, vékonyabb csíkokra vagy 2 centis kockákra vágjuk.Majd sóval s borssal bedörzsöljük. 15 percet állni hagyjuk, hogy az ízek belemenjenek a húsba.
- Közben a vöröshagymát megpucoljuk, s apró kockákra vágjuk össze.
- A paradicsomot és a paprikát megmossuk, és összevágjuk nagyobb darabokra.
- Ezután az apróra vágott vöröshagymát forró zsíron picit megdinszteljük.
- Amikor a hagyma kisült, hozzátesszük a felkockázott paprikát és a paradicsomot. Meghintjük pirospaprikával, átkeverjük, s fedő alatt kb. 5 percig hagyjuk, hogy levet eresszen.
- Közben a csirkemell szeleteket kevés lisztben megforgatjuk, s egy serpenyőben felforrósított zsíron átpirítjuk.
- Amikor a csirkemell mind a két oldalán kifehéredett, hozzáadjuk a lecsós alaphoz, s további 10 percig fedő alatt készre főzzük.
Tippek és tanácsok a lecsós csirkemell elkészítéséhez
A lecsós csirkemell elkészítése amennyire egyszerűnek tűnik, annyira nem egyértelmű.
Ennek fő oka, hogy a lecsós recepteknek nagyon sok változata van. A fenti recept igyekezet visszafogott és mértéktartó lenni, de érdemes sorra venni a lehetséges változatokat.
A lecsó kapcsán az első kérdés, hogy inkább a paradicsom, vagy inkább a paprikás legyen. A paprikás változat inkább édesebb, míg a paradicsomos változat savanykásabb.
Ebben az esetben a túl paradicsomos (savanykás) verziót érdemes elkerülni, mert a savanykás lecsó alapban a hús nem fog tudni igazán megpuhulni.
A második kulcskérdés a hagyma és a fokhagyma. Aki szereti a lecsót hagymásabban, az a lecsós csirkemellhez nyugodtan tehet akár két fejet is.
Sokan el sem tudják képzelni a magyaros ételeket fokhagyma nélkül, míg mások szerint a lecsóba tenni vétek (a fenti receptből épp ezért kimaradt). De aki szereti fokhagymásan, ekkora mennyiséghez 2-3 gerezdet nyugodtan hozzátehet.
A harmadik fontos kérdés a paprika. Méghozzá többszörösen is.
- A fűszerpaprika sokak szerint nem való a lecsóba (nélküle is ízletes a lecsós csirkemell, tény és való)
- Sokan szeretik az erőset, tesznek is bele például csípős paprikakrémet. Aminek kapcsán csak annyit, hogy óvatosan vele, illetve a sózással, mert a paprikakrémeket többnyire sóval tartósítják. 1-2 kiskanál ezekből is bőven elég.
- S az újonnan megjelenő paprikaféléket se mindenki szereti. De érdemes lehet a piros Kalifornia paprikával vagy a kápia paprikával egy próbát tenni.
S akkor még arról nem is beszéltünk, hogy igazi lecsós étel csak szabadföldi paprikából és paradicsomból finom. Ezért sokan csak nyáron készítenek lecsós ételt, vagy maximum télire letett lecsóból készítenek lecsós csirkemellet.
S ha már az ízeknél tartunk, a csirkemell csíkokat a besózásnál megszórhatjuk levés majoránnával is.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a lecsós csirkemellt, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.