Lecsós csirke

Lecsós csirke recept, ízletes lisztben megforgatott csirkehúsból, hagymából, paprikából, paradicsomból, az elkészítés részletes leírásával.

Egy igazi könnyed magyaros étel, melyet ehetünk magában, vagy rizzsel, tarhonyával, esetleg hajdinával, kölessel.

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a lecsós csirkét. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni odafigyelni az elkészítés során.

lecsós csirke

Lecsós csirke recept

A csirkehúst kisebb darabokra szedjük az ízületeknél, sóval, borssal bedörzsöljük, és 15 percet állni hagyjuk, hogy az ízek belemenjenek a húsba.
Közben az apróra vágott vöröshagymát forró zsíron picit megdinszteljük.
Amikor a hagyma üvegesre sült, hozzátesszük a felkockázott paprikát és a paradicsomot. Meghintjük pirospaprikával, s fedő alatt kb. 5 percig hagyjuk párolódni, hogy levet eresszen.
Közben a csirke darabokat kevés lisztben megforgatjuk, s megolvasztott zsíron átpirítjuk.
Majd amikor a húsok megpárolódtak, beletesszük a lecsós alapba, s további 10 percig fedő alatt készre főzzük.
A lecsós csirke hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 35 perc
Összes idő 45 perc
Fogás Főétel, pörkölt, Zöldséges ételek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • közepes serpenyő (a csirkehús elősütéséhez)

A recept hozzávalói
  

  • 1 kg csirkehús (lehet mell, szárny vagy comb is)
  • 4 darab paradicsom
  • 4 darab TV paprika
  • 1 fej vöröshagyma
  • bors
  • fűszerpaprika
  • zsír

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A csirkehúst megmossuk. A mellet vékonyabb csíkokra vagy 2 centis kockákra vágjuk.
    A szárnyat illetve a combot az ízeknél szétvágjuk (a felső combot kifillézhetjük, s négybe vághatjuk.
  • Ezután a húst sóval s borssal bedörzsöljük. 15 percet állni hagyjuk, hogy az ízek belemenjenek a húsba.
  • Közben a vöröshagymát megpucoljuk, s apró kockákra vágjuk össze.
  • A paradicsomot és a paprikát megmossuk, és összevágjuk nagyobb darabokra.
  • Ezután az apróra vágott vöröshagymát forró zsíron picit megdinszteljük.
  • Amikor a hagyma kisült, hozzátesszük a felkockázott paprikát és a paradicsomot.
    Meghintjük pirospaprikával, átkeverjük, s fedő alatt kb. 5 percig hagyjuk, hogy levet eresszen.
  • Közben a csirkehúst kevés lisztben megforgatjuk, s egy serpenyőben felforrósított zsíron átpirítjuk.
  • Amikor a hús mind a két oldalán kifehéredett, hozzáadjuk a lecsós alaphoz, s további 10 percig fedő alatt készre főzzük.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a lecsóscsirke elkészítéséhez

A lecsós csirke elkészítésekor két fontos kérdés van. Milyen csirkehúsból készüljön el, s milyen jellegű legyen a lecsós része.

A csirkehús kérdése viszonylag egyszerű. Ha nem szeretjük a zsíros ételeket, akkor csirkemellből készítsük el a lecsós csirkét.

Ha viszont szeretjük az ízletes ételeket, akkor a csontos húsok (a csirkecomb és a csirkeszárny) közül válasszunk, mert egy plusz ízt kölcsönöznek az ételnek.

A lecsós rész viszont örök vita tárgyát képezheti. Mert mint minden tradicionális ételnek, lecsós recepteknek is több változata van. A fenti recept igyekezet visszafogott és mértéktartó lenni.

A lecsó alapkérdései

A lecsó kapcsán az első kérdés, hogy inkább a paradicsom, vagy inkább a paprikás legyen. A paprikás változat inkább édesebb, míg a paradicsomos változat savanykásabb.

Ebben az esetben a túl paradicsomos (savanykás) verziót érdemes elkerülni, mert a savanykás lecsós alapban a hús nem fog tudni igazán megpuhulni.

A második kulcskérdés a hagyma és a fokhagyma. Aki szereti a lecsót hagymásabban, az a lecsós csirkébe nyugodtan tehet akár két fejet is.

Sokan el sem tudják képzelni a magyaros ételeket fokhagyma nélkül, míg mások szerint a lecsóba tenni vétek (a fenti receptből épp ezért kimaradt). De aki szereti fokhagymásan, ekkora mennyiséghez 2 gerezdet nyugodtan hozzátehet.

A harmadik fontos kérdés a paprika. Méghozzá többszörösen is.

  • A fűszerpaprika sokak szerint nem való a lecsóba (nélküle is ízletes a lecsós csirke, tény és való)
  • Sokan szeretik az erőset, tesznek is bele például csípős paprikakrémet. Aminek kapcsán csak annyit, hogy óvatosan vele, illetve a sózással, mert a paprikakrémeket többnyire sóval tartósítják. 1-2 kiskanál ezekből is bőven elég.
  • S az újonnan megjelenő paprikaféléket se mindenki szereti. De érdemes lehet a piros Kalifornia paprikával vagy a kápia paprikával egy próbát tenni.

S akkor még arról nem is beszéltünk, hogy igazi lecsós ételt csak szabadföldi paprikából és paradicsomból finom. Ezért sokan csak nyáron készítenek lecsós ételt, vagy maximum télire letett lecsóból készítenek lecsós csirkét.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a lecsós csirkét, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a lecsós csirkéhez!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése