Becsinált leves

A becsinált leves receptje sárgarépával, fehérrépával, zöldborsóval, kevés citromlével és tejföllel, az elkészítés részletes leírásával.

Aminek elkészítése során az arányaira érdemes odafigyelni, mert ha a leves túl savanyú lesz, nagyon beindíthatja a gyomorsavtermelést..

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a becsináltlevest. S azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.

becsinált leves

Becsinált leves recept

Először a felaprított csirkehúst megpirítjuk egy kevés felolvasztott zsíron, majd kis vizet adva hozzá fedő alatt megpároljuk.
Amikor a víz elfőtt, hozzáadjuk a kisebb kockákra vágott zöldségeket, amit egy kicsit szintén megpirítunk.
Majd liszttel meghintjük, azt picit megpirítjuk, s végül felengedjük az egészet vízzel. Sóval, borssal és petrezselyemmel ízesítjük.
Durván fél óra után, amikor a csirkehús már majdnem puha, tejföllel behabarjuk, zöldborsót adunk hozzá, s 5 percig tovább forralva készül el az ízletes leves.
A becsináltleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Főzés idő 1 óra
Összes idő 1 óra 20 perc
Fogás Levesek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék

A recept hozzávalói
  

  • 25 dkg csirkeaprólék
  • 3 evőkanál zsír
  • 3 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 1 evőkanál liszt
  • 1 liter víz
  • 1 teáskanál (ízlés szerint)
  • 1 kiskanál bors (ízlés szerint)
  • 15 dkg zöldborsó
  • 1 dl tejföl
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 kiskanál citromlé

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A sárgarépát és a fehérrépát is megpucoljuk, s kisebb kockákra vagy fél karikákra vágjuk fel.
  • A húst is feldaraboljuk kicsi darabokra, a csontokról leválasztva a húst.
  • A petrezselyemzöldet is vágjuk fel apróra.
  • A feldarabolt csirkehúst a felmelegített zsíron megpirítani.
  • Majd öntsünk hozzá fél deciliter vizet, és fedő alatt pároljuk meg a húst, míg a levét elfövi.
  • Majd adjuk hozzá a megpucolt és feldarabolt sárgarépát és fehérrépát, és azt is pirítsuk meg picit.
  • Amikor a répák megpirultak, hintsük meg az egészet kevés liszttel, s keverjük át jól az egészet, hogy a liszt is egy picit megpiruljon.
  • Majd engedjük fel az egészet a vízzel. Sóval, borssal és a felaprított petrezselyem felét hozzátéve ízesítsük.
    Fedő alatt főzzük az egészet puhára (minimum 20-25 perc, függően attól, mennyire volt öreg a csirke).
  • Amikor a hús kezd megpuhulni, adjuk hozzá a zöldborsót is, és főzzük még legalább 5 percig.
  • Ezután a tejfölhöz adjunk egy merőkanál levest, és keverjük össze alaposan, hogy a tejföl könnyen folyóssá váljon.
    Folyamatos kevergetés közben öntsük hozzá a leveshez a tejfölt, hogy egyenletesen elkeveredjen benne.
  • Majd a savanykás íz kedvéért adjuk hozzá a citromlevet is.
  • Pár percig forraljunk még a levesen, hogy a savanykás ízt egy picit magukba szívják a zöldségek és a hús.
A recept jellemzői egészséges ételek, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a becsinált leves elkészítéséhez

A becsináltlevesnek sokféle változata létezik. Ami állandó benne, az a csirkehús és a savanykás ízvilág.

Van, aki a csirkeaprólékot egészbe teszi bele a levesbe. Olyankor a leves elkészítése a zöldségek majd a liszt megpirításával kezdődik. S a hús csak a főzőlével együtt kerül a lábosba.

A másik lehetőség, hogy a becsinált levest gazdagabbá tesszük némi gombával, ami lehet csiperke, esetleg valami erdei gomba, vagy akár shimejii gomba.

További lehetőség, ha egy pohár rizst vagy egy-két szem krumplit teszünk a levesbe. Természetesen a gombát, a rizst és a krumplit a répákkal együtt picit megpirítjuk.

Szokás egyes vidékeken grízgaluskát, nokedlit, krumpligombócot vagy májgaluskát is belefőzni a becsináltlevesbe.

Sokfele nem tejföllel sűrítik be, hanem tejszínnel. Illetve a savanyításhoz használt citromlé helyett egy fél citrom levét teszik bele a levesbe.

Máshol pedig a tejföl és a citromlé helyett ecettel, esetleg balzsamecettel savanyítják meg a becsináltlevest. De az ecetes savanyítással óvatosan bánjunk, mert az ecet sokkal jobban savanyít, mint a tejföl vagy a citromlé.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a becsinált leves, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a becsinált leveshez!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése