Hamburger húspogácsa házilag

Hamburger húspogácsa recept a hozzávalók pontos mennyiségeivel és az elkészítés részletes leírásával.

Csupán pár egyszerű lépésre kell odafigyelni, hogy a végeredmény ízletes, zaftos és megfelelő állagú legyen. De az ördög, mint látni fogjuk, az apró részletekben rejlik.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a hamburger húspogácsát. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

hamburger húspogácsa

Hamburger húspogácsa recept

A hamburger húspogácsa a friss darált hús, amit akár mi magunk is elkészíthetünk.
A ledarált húshoz hozzákeverjük a sót és a borsot, majd az egészet jól összedolgozzuk.
A befűszerezett húst ujjnyi vastag, tenyérnyi nagyságú pogácsákká formáljuk, és serpenyőben kisütjük.
Először átsütjük az egyik oldalát 5-6 percig, majd a pogácsát egy lapáttal átfordítva a másik oldalát is megsütjük ugyan ennyi ideig.
A hamburger húspogácsa hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 1 óra 5 perc
Sütés idő 15 perc
Összes idő 1 óra 20 perc
Fogás sültek
Konyha amerikai
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • kisebb serpenyő

A recept hozzávalói
  

  • 40 dkg darált marhahús (hátszín vagy hasaalja)
  • őrölt bors

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A húst, ha egyben vettük, daráljuk le.
  • Amikor a darálás megvan, kevés sót, esetleg borsot adjunk hozzá.
  • Ezután alaposan gyúrjuk össze az egészet, hogy a só és a bors, illetve az eltérően zsíros részek alaposan összekeveredjenek.
  • Ezután tegyük be az egész masszát a hűtőbe egy órára, hogy a só és a bors íze beleivódjon a darált húsba.
  • Majd a masszából csináljunk nagyjából 2 centi vastag, s tenyérnyi húspogácsákat.
  • A pogácsákat tegyük bele egy lapos serpenyőbe, s hagyjuk, hogy az egyik oldala megsüljön.
  • 5-6 perc sütés után egy lapáttal fordítsuk meg a húspogácsákat, s a másik oldalt is süssük át.
    Figyeljünk arra, hogy a sütés közben a pogácsák ne érjenek össze.
  • Amikor kisült a húspogácsa, két hamburgerzsömle közé téve szendvicset készítünk belőle.
    Alulra mehet a majonéz és a saláta, tetejére pedig a paradicsom, a hagyma, az uborka, a csalamádé, a ketchup és a mustár.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, laktózmentes ételek, reggeli receptek, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a hamburger húspogácsa elkészítéséhez

A hamburger egy ízig-vérig amerikai étel. Ahol nagyon szeretik a kevésbé fűszerezett, viszont többé-kevésbé átsült húsokat.

Nem igazán szoktak az amerikaiak a húspogácsába belekeverni hagymát, fokhagymát vagy bármi hasonlót, azt inkább mellé eszik…

Van idehaza ilyen jellegű recept, de azok igazából nem húspogácsa receptek, hanem marhahúsból készített fasírtok. Amik teljesen jók, finomak, s ha szeretjük, bátran együnk is belőlük. Csak ne keverjük össze a hamburgerek alapvető összetevőjével, mert nem az.

Ami viszont fontos a hamburger alapja kapcsán, hogy a hús legyen a lehető legfrissebb. A legjobb, ha eleve le frissen daráljuk le, vagy ha a hentesnél daráltattuk le, akkor lehetőleg még aznap használjuk fel, hogy ne veszítsen a víztartalmából.

Természetesen a diszkontokban és a hipermarketekben kapható vákuum csomagolt zsíros marhahúsból is elkészíthetjük a hamburger húspogácsákat, de ha lehet, azt is minél hamarabb használjuk fel.

Ha egy picit pikánsabb ízt szeretnénk a húspogácsának, bors helyett kevés fehérborsot vagy tarkaborsot is őrölhetünk a darált hús összegyúrása előtt.

Fontos, hogy a húspogácsa a kisütés előtt ne legyen túl vékony, mert a sütés hatására összemegy. S ha túl vékony lesz a végeredmény, akkor a hamburgerzsemlében a hús elveszik (a finom ízével együtt).

A sütésidő egy közepesen átsült hamburger húspogácsát fog eredményezni, mely már nem véres, de nem is teljesen átsült. Ha alaposan át akarjuk sütni a húspogácsákat, mind a két oldalát 2-3 perccel tovább süssük.

Jó étvágyat a hamburger pogácsához!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése