Hamburger húspogácsa recept a hozzávalók pontos mennyiségeivel és az elkészítés részletes leírásával.
Csupán pár egyszerű lépésre kell odafigyelni, hogy a végeredmény ízletes, zaftos és megfelelő állagú legyen. De az ördög, mint látni fogjuk, az apró részletekben rejlik.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a hamburger húspogácsát. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Hamburger húspogácsa recept
Eszközök
- kisebb serpenyő
A recept hozzávalói
- 40 dkg darált marhahús (hátszín vagy hasaalja)
- só
- őrölt bors
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A húst, ha egyben vettük, daráljuk le.
- Amikor a darálás megvan, kevés sót, esetleg borsot adjunk hozzá.
- Ezután alaposan gyúrjuk össze az egészet, hogy a só és a bors, illetve az eltérően zsíros részek alaposan összekeveredjenek.
- Ezután tegyük be az egész masszát a hűtőbe egy órára, hogy a só és a bors íze beleivódjon a darált húsba.
- Majd a masszából csináljunk nagyjából 2 centi vastag, s tenyérnyi húspogácsákat.
- A pogácsákat tegyük bele egy lapos serpenyőbe, s hagyjuk, hogy az egyik oldala megsüljön.
- 5-6 perc sütés után egy lapáttal fordítsuk meg a húspogácsákat, s a másik oldalt is süssük át.Figyeljünk arra, hogy a sütés közben a pogácsák ne érjenek össze.
- Amikor kisült a húspogácsa, két hamburgerzsömle közé téve szendvicset készítünk belőle. Alulra mehet a majonéz és a saláta, tetejére pedig a paradicsom, a hagyma, az uborka, a csalamádé, a ketchup és a mustár.
Tippek és tanácsok a hamburger húspogácsa elkészítéséhez
A hamburger egy ízig-vérig amerikai étel. Ahol nagyon szeretik a kevésbé fűszerezett, viszont többé-kevésbé átsült húsokat.
Nem igazán szoktak az amerikaiak a húspogácsába belekeverni hagymát, fokhagymát vagy bármi hasonlót, azt inkább mellé eszik…
Van idehaza ilyen jellegű recept, de azok igazából nem húspogácsa receptek, hanem marhahúsból készített fasírtok. Amik teljesen jók, finomak, s ha szeretjük, bátran együnk is belőlük. Csak ne keverjük össze a hamburgerek alapvető összetevőjével, mert nem az.
Ami viszont fontos a hamburger alapja kapcsán, hogy a hús legyen a lehető legfrissebb. A legjobb, ha eleve le frissen daráljuk le, vagy ha a hentesnél daráltattuk le, akkor lehetőleg még aznap használjuk fel, hogy ne veszítsen a víztartalmából.
Természetesen a diszkontokban és a hipermarketekben kapható vákuum csomagolt zsíros marhahúsból is elkészíthetjük a hamburger húspogácsákat, de ha lehet, azt is minél hamarabb használjuk fel.
Ha egy picit pikánsabb ízt szeretnénk a húspogácsának, bors helyett kevés fehérborsot vagy tarkaborsot is őrölhetünk a darált hús összegyúrása előtt.
Fontos, hogy a húspogácsa a kisütés előtt ne legyen túl vékony, mert a sütés hatására összemegy. S ha túl vékony lesz a végeredmény, akkor a hamburgerzsemlében a hús elveszik (a finom ízével együtt).
A sütésidő egy közepesen átsült hamburger húspogácsát fog eredményezni, mely már nem véres, de nem is teljesen átsült. Ha alaposan át akarjuk sütni a húspogácsákat, mind a két oldalát 2-3 perccel tovább süssük.