A pulykafasírt recept zsemlével, tojással, hagymával, fokhagymával, sóval és borssal, az elkészítés részletes leírásával.
Mely nagyon hasonlít a sertésből készült fasírthoz, habár a pulykacomb tulajdonságai miatt a recept arányai picit eltérnek.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a pulykafasírtot. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Pulykafasírt recept
Eszközök
- kisebb serpenyő
A recept hozzávalói
- 1 db zsemle
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 dl olívaolaj
- 60 dkg pulykacomb
- 1 db tojás
- fűszerpaprika (elhagyható)
- őrölt bors (elhagyható)
- 1 teáskanál só
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A zsemlét beáztatjuk vízbe, majd amikor jól megszívta magát, alaposan kinyomkodjuk.
- A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
- Ezután olívaolajon megdinszteljük a hagymát. Amikor a hagyma már kezd üvegesedni, hozzáadjuk a fokhagymát is, hogy az is megpiruljon egy picit.Majd az egészet hagyjuk kihűlni.
- A darált pulykahúst tálba tesszük. Hozzáadjuk a megpirult hagymákat, a kinyomkodott zsemlét és a tojást. Sózzuk, borsozzuk, s kevés őrölt paprikát adunk a masszához, melyet alaposan összegyúrunk.
- Fél órára tegyük az egészet hűtőbe, hogy a fűszerek és a hagyma ízei beleivódjanak a darált húsba.
- Majd a masszából ujjnyi vastag pogácsákat vagy kisebb gombócokat formázunk, s 160-170 fokos olajban sütjük kisütjük (4-5 percig az egyik oldalát, aztán a másikat).
- Amikor a fasírtnak mind a két oldalát megsütöttük, papírtörlőre tesszük s lecsepegtetjük. Salátával, főtt rizzsel, rizibizivel vagy krumplipürével tálaljuk. De sokan szeretik zöldborsófőzelékkel vagy tökfőzelékkel is.
Tippek és tanácsok a pulykafasírt elkészítéséhez
A pulykafasírt arányai érdemben eltérnek a sertéshúsból készített klasszikus fasírttól, mert maga a hús íze kevésbé intenzív.
Éppen ezért kevesebb benne a zsemle, s ezzel együtt a tojás is. S alap esetben pont ezért nem adunk hozzá zsemlemorzsát sem, mert a pulykahús állaga és az egy szem tojás képes az egészet összefogni.
Ennek ellenére, ha a massza túlságosan hígra (folyósra) sikeredett, mert például a zsemléket nem nyomkodtuk ki rendesen, pár deka zsemlemorzsával bármikor lehet a fasírt állagán javítani.
Ha azt érezzük, hogy a massza túl száraz lenne, 1-2 kupica (maximum fél deci) vizet, vagy a hagymák megfonnyasztásához használ olívaolaj egy részét hozzáadva segíthetünk azon is.
A másik fontos különbség, hogy a hagymát a sütés előtt kicsit megsütjük, hogy az íze jobban harmonizáljon a pulykahússal. Ha szeretjük az intenzív hagymaízt, nyugodtan egy kicsit tovább is süthetjük, hogy megbarnuljon.
Tavasszal, amikor van újhagyma, nyugodtan lecserélhetjük a vöröshagymát egy csomag újhagymára. Azt is ugyan úgy olívaolajon futtassuk meg, mint a vöröshagymát. Ugyan a fasírt egy picit más ízvilágú lesz tőle, de megéri kísérletezni vele.
Ha nem szeretjük a bors intenzív ízét, kipróbálhatjuk helyette a fehér vagy a tarka bors őrleményét is.
Sokan szeretik, ha a fasírt kérge kicsit vastagabb, amit könnyen elérhetünk, ha a húspogácsa elkészítése után megforgatjuk zsemlemorzsában.
A kisütés során fontos, hogy a fasírt a sütés közben legalább félig az olajban legyen. Az biztosítja azt, hogy az oldala is rendesen megsüljön.
A kisült fasírtokat melegen bármilyen krumplikörethez vagy főzelékhez hozzátehetjük, de zsömlével vagy kenyérrel nagyszerű reggeli vagy szendvics is lehet belőle.