Pulykafasírt

A pulykafasírt recept zsemlével, tojással, hagymával, fokhagymával, sóval és borssal, az elkészítés részletes leírásával.

Mely nagyon hasonlít a sertésből készült fasírthoz, habár a pulykacomb tulajdonságai miatt a recept arányai picit eltérnek.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a pulykafasírtot. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

pulykafasírt

Pulykafasírt recept

A zsemlét vízbe áztatjuk, majd amikor megszívta magát vízzel, alaposan kinyomkodjuk.
Az újhagymát és a fokhagymát megpucoljuk, apróra összevágjuk, s kevés olajon megdinszteljük.
A pulykahús ledaráljuk, egy tálba tesszük, hozzáadjuk a megdinsztelt hagymát és a kinyomkodott zsemlét, egy nyers tojást. Sóval, borssal, pirospaprikával ízesítjük, majd az egészet alaposan összegyúrjuk.
A masszából kisebb tenyérnyi pogácsákat formálunk, s tányérra téve fél órára a hűtőbe tesszük, hogy a massza ízei összeérjenek.
Majd olajban kisütjük.
A pulykafasírt hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 40 perc
Sütési idő 20 perc
Összes idő 1 óra
Fogás sültek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • kisebb serpenyő

A recept hozzávalói
  

  • 1 db zsemle
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 dl olívaolaj
  • 60 dkg pulykacomb
  • 1 db tojás
  • fűszerpaprika (elhagyható)
  • őrölt bors (elhagyható)
  • 1 teáskanál

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A zsemlét beáztatjuk vízbe, majd amikor jól megszívta magát, alaposan kinyomkodjuk.
  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • Ezután olívaolajon megdinszteljük a hagymát.
    Amikor a hagyma már kezd üvegesedni, hozzáadjuk a fokhagymát is, hogy az is megpiruljon egy picit.
    Majd az egészet hagyjuk kihűlni.
  • A darált pulykahúst tálba tesszük. Hozzáadjuk a megpirult hagymákat, a kinyomkodott zsemlét és a tojást. 
    Sózzuk, borsozzuk, s kevés őrölt paprikát adunk a masszához, melyet alaposan összegyúrunk.
  • Fél órára tegyük az egészet hűtőbe, hogy a fűszerek és a hagyma ízei beleivódjanak a darált húsba.
  • Majd a masszából ujjnyi vastag pogácsákat vagy kisebb gombócokat formázunk, s 160-170 fokos olajban sütjük kisütjük (4-5 percig az egyik oldalát, aztán a másikat).
  • Amikor a fasírtnak mind a két oldalát megsütöttük, papírtörlőre tesszük s lecsepegtetjük.
    Salátával, főtt rizzsel, rizibizivel vagy krumplipürével tálaljuk. De sokan szeretik zöldborsófőzelékkel vagy tökfőzelékkel is.
A recept jellemzői ebéd receptek, laktózmentes ételek, reggeli receptek, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a pulykafasírt elkészítéséhez

A pulykafasírt arányai érdemben eltérnek a sertéshúsból készített klasszikus fasírttól, mert maga a hús íze kevésbé intenzív.

Éppen ezért kevesebb benne a zsemle, s ezzel együtt a tojás is. S alap esetben pont ezért nem adunk hozzá zsemlemorzsát sem, mert a pulykahús állaga és az egy szem tojás képes az egészet összefogni.

Ennek ellenére, ha a massza túlságosan hígra (folyósra) sikeredett, mert például a zsemléket nem nyomkodtuk ki rendesen, pár deka zsemlemorzsával bármikor lehet a fasírt állagán javítani.

Ha azt érezzük, hogy a massza túl száraz lenne, 1-2 kupica (maximum fél deci) vizet, vagy a hagymák megfonnyasztásához használ olívaolaj egy részét hozzáadva segíthetünk azon is.

A másik fontos különbség, hogy a hagymát a sütés előtt kicsit megsütjük, hogy az íze jobban harmonizáljon a pulykahússal. Ha szeretjük az intenzív hagymaízt, nyugodtan egy kicsit tovább is süthetjük, hogy megbarnuljon.

Tavasszal, amikor van újhagyma, nyugodtan lecserélhetjük a vöröshagymát egy csomag újhagymára. Azt is ugyan úgy olívaolajon futtassuk meg, mint a vöröshagymát. Ugyan a fasírt egy picit más ízvilágú lesz tőle, de megéri kísérletezni vele.

Ha nem szeretjük a bors intenzív ízét, kipróbálhatjuk helyette a fehér vagy a tarka bors őrleményét is.

Sokan szeretik, ha a fasírt kérge kicsit vastagabb, amit könnyen elérhetünk, ha a húspogácsa elkészítése után megforgatjuk zsemlemorzsában.

A kisütés során fontos, hogy a fasírt a sütés közben legalább félig az olajban legyen. Az biztosítja azt, hogy az oldala is rendesen megsüljön.

A kisült fasírtokat melegen bármilyen krumplikörethez vagy főzelékhez hozzátehetjük, de zsömlével vagy kenyérrel nagyszerű reggeli vagy szendvics is lehet belőle.

Jó étvágyat a pulykafasírthoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése