Egybefasírt

Egybefasírt recept hagymával, fokhagymával, zsemlével, tojással, tarka borssal, majoránnával, az elkészítés részletes leírásával.

Sokféle változata létezik, függően a fűszerezésétől és a felhasznált darálthús minőségétől, aminek a részleteit az alaprecept után vesszük majd sorra.

De először azt vegyük sorra, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni az egybefasírtot.

egybefasírt

Egybefasírt recept

A darált húshoz hozzáadjuk a felaprított vöröshagymát, az összezúzott fokhagymákat, hozzáadunk egy egész tojást, és a vízbe áztatott, kinyomkodott zsemléket.
Sózzuk, borsozzuk, majoránnát s egy evőkanálnyi pirosaranyat adunk hozzá. Majd az egészet jól összedolgozzuk.
A masszát kizsírozott és zsemlemorzsával bevont tepsibe helyezzük,
Bő egy óráig sütjük, míg át nem sül rendesen, s a teteje aranybarna nem lesz.
A egybefasírt hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 1 óra
Összes idő 1 óra 10 perc
Fogás sültek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • nagyobb tál
  • Nagyobb méretű, magas falú tepsi vagy jénai

A recept hozzávalói
  

  • 1 fej vöröshagyma (lehet nagyobb is)
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • 2 darab zsemle (nem baj, ha szikkadtabb)
  • 1 kg darálthús
  • őrölt tarka bors
  • majoránna
  • 1 evőkanál pirosarany
  • 1 egész tojás (nyers)
  • víz (a zsemlék áztatásához)
  • zsír (a tepsi kikenéséhez)
  • zsemlemorzsa (a tepsi bevonásához)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • A zsemléket vízbe beáztatjuk, majd amikor már alaposan megszívták magukat vízzel, alaposan kinyomkodjuk, s egy tálba tesszük.
  • A tálba mellé tesszük a darált húst, a felaprított vöröshagymát, az összezúzott fokhagymákat, a tojást.
    Sózzuk, borsozzuk, majoránnát s egy evőkanálnyi pirosaranyat adunk hozzá. Majd az egészet jól összedolgozzuk.
  • A tepsi belsejét egy kevés zsírral vékonyan de mindenhol kikenjük, majd kevés zsemlemorzsával az egészet bevonjuk.
    (A zsíros alapra a zsemlemorzsa egy rétegben rátapad, a többi pedig mozgatással arrébb vihető.)
  • Ezután a masszát tepsibe tesszük.
    Lehet középre helyezni, s egy kis "dombot" formázni belőle, vagy az egész tepsiben szétosztani a darált húsos masszát, mint ahogyan a kevert tésztákat szoktuk.
  • 180-200 fokon bő egy óráig sütjük, míg át nem sül rendesen, s a teteje aranybarna nem lesz.
  • Melegen főtt krumplival, rizzsel, krumplipürével, rizibizivel, párolt zöldséggel nagyon finom.
A recept jellemzői ebéd receptek, laktózmentes ételek, reggeli receptek, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok az egybefasírt elkészítéséhez

Az egybefasírt ízét nagyban meghatározza az, mennyire zsíros húsból készül hozzá a darálthús.:

  • Ha szeretjük a zaftos, zsírosabb ételeket, választhatunk 30 % zsírtartalmú sertés darált húst.
  • Ha szeretjük a különlegesebb ízeket, választhatunk marha és sertés húsból készült kevert darált húst.
  • Ha szárazabb állagú húst szerettünk, s nem szeretjük a zsírban tocsogó ételeket, az egybefasírt elkészítéséhez inkább válasszunk pulyka darált húst.

A másik meghatározó elem a hagyma. Sokan szeretik az ízét intenzívebben. Ilyen esetben egy kis serpenyőben le is piríthatjuk a hagymát a masszába tétel előtt. Akár az öveges állapoton túl, kicsit barnára is süthetve a hagymát.

A harmadik meghatározó tényező a fűszerezés.

A fenti recept csak pár fűszert használ, de nyugodtan kipróbálhatjuk a fenti receptet más fűszerekkel is.

Az egybefasírt finom lehet akár petrezselyemmel, kakukkfűvel, esetleg rozmaringgal vagy borsikafűvel is.

Ha szeretjük a csípőset, belereszelhetünk a fasírtba egy kisebb csípőspaprikát. Vagy tehetünk hozzá a pirosarany helyett vagy mellett egy kevés erős Pistát vagy chilit is.

Ha egyenletes formát szeretnénk adni a Stefánia szeletnek, az egészet beletehetjük egy nagyobb őzgerincbe is. Arra mindenképpen ügyeljünk, hogy a tojások tetejére is mindenképpen jusson a darálthúsos masszából.

(Valószínűleg a főtt tojások ilyen esetben csak hosszában fognak beleférni az őzgerinc formába.)

Sokan szoktak a közepébe beletenni egy száraz kolbászt (lásd a kolbásszal töltött fasírt receptnél) vagy néhány tojást (lásd a Stefánia szelet receptjénél). Amitől az egész fasírtnak lesz egy plusz íze a sütés végére.

Ha normál tepsiben sütjük meg a Stefánia szeletet, érdemes a sülés során keletkező pecsenyeszaftot is felhasználni. Hűtőbe téve keményre dermed, s reggelente kenyérre kenve finom csemege lehet paprikával, paradicsommal vagy kígyóuborkával.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a egybefasírtot, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat az egybe fasírthoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése