Egybefasírt recept hagymával, fokhagymával, zsemlével, tojással, tarka borssal, majoránnával, az elkészítés részletes leírásával.
Sokféle változata létezik, függően a fűszerezésétől és a felhasznált darálthús minőségétől, aminek a részleteit az alaprecept után vesszük majd sorra.
De először azt vegyük sorra, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni az egybefasírtot.
Egybefasírt recept
Eszközök
- nagyobb tál
- Nagyobb méretű, magas falú tepsi vagy jénai
A recept hozzávalói
- 1 fej vöröshagyma (lehet nagyobb is)
- 2-3 gerezd fokhagyma
- 2 darab zsemle (nem baj, ha szikkadtabb)
- 1 kg darálthús
- só
- őrölt tarka bors
- majoránna
- 1 evőkanál pirosarany
- 1 egész tojás (nyers)
- víz (a zsemlék áztatásához)
- zsír (a tepsi kikenéséhez)
- zsemlemorzsa (a tepsi bevonásához)
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
- A zsemléket vízbe beáztatjuk, majd amikor már alaposan megszívták magukat vízzel, alaposan kinyomkodjuk, s egy tálba tesszük.
- A tálba mellé tesszük a darált húst, a felaprított vöröshagymát, az összezúzott fokhagymákat, a tojást.Sózzuk, borsozzuk, majoránnát s egy evőkanálnyi pirosaranyat adunk hozzá. Majd az egészet jól összedolgozzuk.
- A tepsi belsejét egy kevés zsírral vékonyan de mindenhol kikenjük, majd kevés zsemlemorzsával az egészet bevonjuk.(A zsíros alapra a zsemlemorzsa egy rétegben rátapad, a többi pedig mozgatással arrébb vihető.)
- Ezután a masszát tepsibe tesszük. Lehet középre helyezni, s egy kis "dombot" formázni belőle, vagy az egész tepsiben szétosztani a darált húsos masszát, mint ahogyan a kevert tésztákat szoktuk.
- 180-200 fokon bő egy óráig sütjük, míg át nem sül rendesen, s a teteje aranybarna nem lesz.
- Melegen főtt krumplival, rizzsel, krumplipürével, rizibizivel, párolt zöldséggel nagyon finom.
Tippek és tanácsok az egybefasírt elkészítéséhez
Az egybefasírt ízét nagyban meghatározza az, mennyire zsíros húsból készül hozzá a darálthús.:
- Ha szeretjük a zaftos, zsírosabb ételeket, választhatunk 30 % zsírtartalmú sertés darált húst.
- Ha szeretjük a különlegesebb ízeket, választhatunk marha és sertés húsból készült kevert darált húst.
- Ha szárazabb állagú húst szerettünk, s nem szeretjük a zsírban tocsogó ételeket, az egybefasírt elkészítéséhez inkább válasszunk pulyka darált húst.
A másik meghatározó elem a hagyma. Sokan szeretik az ízét intenzívebben. Ilyen esetben egy kis serpenyőben le is piríthatjuk a hagymát a masszába tétel előtt. Akár az öveges állapoton túl, kicsit barnára is süthetve a hagymát.
A harmadik meghatározó tényező a fűszerezés.
A fenti recept csak pár fűszert használ, de nyugodtan kipróbálhatjuk a fenti receptet más fűszerekkel is.
Az egybefasírt finom lehet akár petrezselyemmel, kakukkfűvel, esetleg rozmaringgal vagy borsikafűvel is.
Ha szeretjük a csípőset, belereszelhetünk a fasírtba egy kisebb csípőspaprikát. Vagy tehetünk hozzá a pirosarany helyett vagy mellett egy kevés erős Pistát vagy chilit is.
Ha egyenletes formát szeretnénk adni a Stefánia szeletnek, az egészet beletehetjük egy nagyobb őzgerincbe is. Arra mindenképpen ügyeljünk, hogy a tojások tetejére is mindenképpen jusson a darálthúsos masszából.
(Valószínűleg a főtt tojások ilyen esetben csak hosszában fognak beleférni az őzgerinc formába.)
Sokan szoktak a közepébe beletenni egy száraz kolbászt (lásd a kolbásszal töltött fasírt receptnél) vagy néhány tojást (lásd a Stefánia szelet receptjénél). Amitől az egész fasírtnak lesz egy plusz íze a sütés végére.
Ha normál tepsiben sütjük meg a Stefánia szeletet, érdemes a sülés során keletkező pecsenyeszaftot is felhasználni. Hűtőbe téve keményre dermed, s reggelente kenyérre kenve finom csemege lehet paprikával, paradicsommal vagy kígyóuborkával.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a egybefasírtot, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.