A lencseleves receptje virslivel, húsos lével, hagymával, fokhagymával, kevés esettel és mustárral, az elkészítés részletes leírásával.
Mely egy laktató egytálétel, tele finom összetevőkkel. S nem mellékesen tele van vitaminokkal és rostokkal, mely kifejezetten jó hatással van az egészségünkre.
Először megnézzük, hogyan lehet viszonylag egyszerűen és gyorsan elkészíteni a lencselevest virslivel. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Lencseleves virslivel recept
Eszközök
- 2 literes fazék
- kis serpenyő a rántások elkészítéséhez
A recept hozzávalói
- 20 dkg lencse
- 1,2 liter víz (lehet füstölt lé is)
- 2 darab marhahúsleves kocka (a füstölt léhez nem kell)
- 1 dkg só (a füstölt léhez nem kell)
- 1 darab babérlevél
Fokhagymás rántáshoz:
- 4 dkg vaj
- 1 fej vöröshagyma (kicsi)
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 teáskanál fűszerpaprika
Cukros barna rántáshoz:
- 4 dkg vaj
- 1 teáskanál cukor
- 5 dkg finomliszt
A végső íz beállításához:
- 1 evőkanál ecet
- 1 evőkanál mustár
- ½ dl tejföl
- 20 dkg virsli
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A lencsét főzés előtt átválogatjuk, megmossuk, s minimum kétszeres mennyiségű vízben állni hagyjuk legalább 8 órányit (úgy, ahogy a lencse főzésénél szó volt róla).
- A beáztatott lencsét akár a saját levében, akár füstölt hús levében, akár marha alaplében megfőzhetjük (bő egy órán át).
- A főzőléhez adjunk hozzá sót, leveskockát és babérlevelet. (A só és a leveskocka nem szükséges, ha alaplét vagy füstölt lét használunk.)
- Közben vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük.
Rántások elkészítése
- A fokhagymás rántáshoz amikor a lencse kezd megfőni vajon megpirítjuk a az apróra vágott hagymát.
- Amikor a hagyma elkezd üvegesedni, lehúzzuk a tűzről, s hozzáadjuk a fűszerpaprikát és a megzúzott fokhagymát.
- A hagymás-paprikás keverékhez hozzáadunk egy keveset a főzőléből (hogy meg ne égjen), majd az egészet hozzáöntjük a lencséhez.
- A cukros barna rántáshoz vajon a cukrot megkaramellizáljunk.
- Amikor a cukor elkezd barnulni, hozzáadjuk a lisztet is, és együtt pirítjuk tovább az egészet.(Ne olvasszuk fel teljesen a cukrot úgy, mint amikor tejes karamellt csinálunk!)
- Mikor a liszt is kezd megpirulni, egy merőkanál főzőlét ehhez is hozzáadunk.
- Végül a cukros barna rántást is hozzáadjuk a leveshez.
A végső íz beállítása:
- Az ecetet, a mustárt és a tejfölt elkeverjük egymással, majd hozzáadjuk a leveshez.
- A virsliket karikára vágjuk, és azt is beletesszük a levesbe.
- 5 percig tovább főzzük, hogy a virsli is megfőjön (átforrósodjon), s az ízek is összeérjenek.
Tippek, tanácsok a virslis lencseleves elkészítéséhez
A lencseleves íze a virsli hatására némileg más lesz, mint a lencsefőzelékké, ezért érdemes az ecettel a tejföllel és különösen a mustárral óvatosabban bánni.
Jobb, ha virslis lencselevesbe nem teszünk dijoni mustárt, mert annak csípős íze nem feltétlen passzol a főtt virslihez.
Ha a karakteresebb ízeket szeretnénk, az lencselevesbe inkább füstölt virslit főzzünk bele, vagy a végén egy kis őrölt tarkaborssal dobjuk fel…
Ha szoktunk alaplével főzni, nyugodtan megfőzhetjük a lencselevest abban is.
Aminek kapcsán természetesen érdemes megjegyezni, hogy a felhasznált alaplé (illetve a leveskocka) némileg befolyásolni fogja a virslis lencseleves ízét. De az alaplé plusz íze érdemben fogja javítani az ízhatást.
Tipp: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.
Tipp2: Ha szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is a lencseleveshez. Vagy némi csípős paprikakrémet.