Lencseleves virslivel

A lencseleves receptje virslivel, húsos lével, hagymával, fokhagymával, kevés esettel és mustárral, az elkészítés részletes leírásával.

Mely egy laktató egytálétel, tele finom összetevőkkel. S nem mellékesen tele van vitaminokkal és rostokkal, mely kifejezetten jó hatással van az egészségünkre.

Először megnézzük, hogyan lehet viszonylag egyszerűen és gyorsan elkészíteni a lencselevest virslivel. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

lencseleves virslivel

Lencseleves virslivel recept

A lencseleves virslivel gyorsan elkészíthető, ha a lencsét időben beáztatjuk (ahogyan arról a lencse főzése kapcsán szó volt).
Első lépésben a lencsét főzzük meg alaposan, babérlevéllel és sóval ízesítve.
Amikor a lencse egy bő óra főzés után megpuhult, a leves berántjuk, rendhagyó módon kétszer is.
Majd a végén hozzáadjuk az ízesítőket és a virslit, és az egészet készre főzzük.
A lencseleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 30 perc
Összes idő 40 perc
Fogás Levesek
Konyha Magyar, Mediterán
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • kis serpenyő a rántások elkészítéséhez

A recept hozzávalói
  

  • 20 dkg lencse
  • 1,2 liter víz (lehet füstölt lé is)
  • 2 darab marhahúsleves kocka (a füstölt léhez nem kell)
  • 1 dkg (a füstölt léhez nem kell)
  • 1 darab babérlevél

Fokhagymás rántáshoz:

  • 4 dkg vaj
  • 1 fej vöröshagyma (kicsi)
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 teáskanál fűszerpaprika

Cukros barna rántáshoz:

  • 4 dkg vaj
  • 1 teáskanál cukor
  • 5 dkg finomliszt

A végső íz beállításához:

  • 1 evőkanál ecet
  • 1 evőkanál mustár
  • ½ dl tejföl
  • 20 dkg virsli

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A lencsét főzés előtt átválogatjuk, megmossuk, s minimum kétszeres mennyiségű vízben állni hagyjuk legalább 8 órányit (úgy, ahogy a lencse főzésénél szó volt róla).
  • A beáztatott lencsét akár a saját levében, akár füstölt hús levében, akár marha alaplében megfőzhetjük (bő egy órán át).
  • A főzőléhez adjunk hozzá sót, leveskockát és babérlevelet. (A só és a leveskocka nem szükséges, ha alaplét vagy füstölt lét használunk.)
  • Közben vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük.

Rántások elkészítése

  • A fokhagymás rántáshoz amikor a lencse kezd megfőni vajon megpirítjuk a az apróra vágott hagymát.
  • Amikor a hagyma elkezd üvegesedni, lehúzzuk a tűzről, s hozzáadjuk a fűszerpaprikát és a megzúzott fokhagymát.
  • A  hagymás-paprikás keverékhez hozzáadunk egy keveset a főzőléből (hogy meg ne égjen), majd az egészet hozzáöntjük a lencséhez.
  • A cukros barna rántáshoz vajon a cukrot megkaramellizáljunk.
  • Amikor a cukor elkezd barnulni, hozzáadjuk a lisztet is, és együtt pirítjuk tovább az egészet.
    (Ne olvasszuk fel teljesen a cukrot úgy, mint amikor tejes karamellt csinálunk!)
  • Mikor a liszt is kezd megpirulni, egy merőkanál főzőlét ehhez is hozzáadunk.
  • Végül a cukros barna rántást is hozzáadjuk a leveshez.

A végső íz beállítása:

  • Az ecetet, a mustárt és a tejfölt elkeverjük egymással, majd hozzáadjuk a leveshez.
  • A virsliket karikára vágjuk, és azt is beletesszük a levesbe.
  • 5 percig tovább főzzük, hogy a virsli is megfőjön (átforrósodjon), s az ízek is összeérjenek.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, vacsoraötletek

Tippek, tanácsok a virslis lencseleves elkészítéséhez

A lencseleves íze a virsli hatására némileg más lesz, mint a lencsefőzelékké, ezért érdemes az ecettel a tejföllel és különösen a mustárral óvatosabban bánni.

Jobb, ha virslis lencselevesbe nem teszünk dijoni mustárt, mert annak csípős íze nem feltétlen passzol a főtt virslihez.

Ha a karakteresebb ízeket szeretnénk, az lencselevesbe inkább füstölt virslit főzzünk bele, vagy a végén egy kis őrölt tarkaborssal dobjuk fel…

Ha szoktunk alaplével főzni, nyugodtan megfőzhetjük a lencselevest abban is.

Aminek kapcsán természetesen érdemes megjegyezni, hogy a felhasznált alaplé (illetve a leveskocka) némileg befolyásolni fogja a virslis lencseleves ízét. De az alaplé plusz íze érdemben fogja javítani az ízhatást.

Tipp: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

Tipp2: Ha szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is a lencseleveshez. Vagy némi csípős paprikakrémet.

Jó étvágyat a virslis lencseleveshez!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése