Rántott csirkeszárny

A rántott csirkeszárny elkészítésének 3 titka, amitől belül porhanyós, kívül pedig ropogós lesz. S hogyan készítsük el a fűszeres csirkeszárnyat?

Miként panírozzuk ki a csirkeszárnyakat? S hogyan süssük ki őket, hogy a belsejük puha és omlós legyen, a külsejük pedig ropogós?

Lépésről lépésre megnézzük, hogyan érdemes elkészíteni a rántott csirkeszárnyat, s közben, illetve utána megnézzük azt, mire érdemes mindenképp odafigyelni.

rántott csirkeszárny

Rántott csirkeszárny recept

A csirkeszárnyakat alaposan megmossuk, a bőrén megmaradt tollvégeket a bőrből kiszedjük, s a végén lecsepegtetjük, majd alaposan besózzuk.
Ezután a csirkeszárnyakat meghempergetjük a lisztben, hogy mindenütt érje a liszt, kicsit megnyomkodva, hogy rendesen rátapadjon a liszt.
Ezután a lisztből kivéve a csirkeszárny darabokat alaposan megrázzuk, hogy lehulljon róla a rá nem tapadt liszt.
A belisztezett darabokat megforgatjuk tojásban, hogy a liszt mindenhol benedvesedjen. S a panírozás befejezéseként prézlivel (zsemlemorzsával) befedjük a csirkeszárnyakat.
A bepanírozott csirkeszárnyakat picit hagyjuk állni, hogy a bunda megszikkadjon, majd forró (hozzávetőlegesen 150-160 fokos) olajban kisütjük.
A 10-12 perc alatt rendesen át fognak sülni a csirkeszárnyakat, s utána már tálalhatjuk is őket.
A rántott csirkeszárny hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Kisütés 10 perc
Összes idő 30 perc
Fogás Főétel, sültek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 lapostányér
  • 1 mélytányér
  • nagyobb serpenyő

A recept hozzávalói
  

  • 8-10 darab csirkeszárny
  • 5 dkg finomliszt
  • 2-3 darab tojás
  • 15 dkg prézli
  • napraforgóolaj (repceolaj vagy zsír is lehet)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

A csirkeszárnyak kipanírozása

  • A csirkeszárnyakat alaposan megmossuk, a bőrén megmaradt tollvégeket a bőrből kiszedjük, s a végén lecsepegtetjük, majd alaposan besózzuk.
  • Az egyik lapos tányérba beletesszük a lisztet, s vékonyan szétterítjük a tányér alján.
  • Mellé kerülnek a mélytányérba a leütött tojások, amibe egy-két csipet sót teszünk, és alaposan felverjük.
    Cél, hogy összetörjük a tojásfehérje szerkezetét, s az egész homogénné váljon.
  • A második lapostányérba, a mélytányér másik oldalára a prézli kerül, amit ugyan úgy szétterítünk a tányér alján, mint ahogyan a liszttel tettük.
  • Először a szárnyakat meghempergetjük lisztben, hogy mindenütt érje a liszt.
    Kicsit megnyomkodva, hogy rendesen rátapadjon mindenhol.
  • A darabokat a lisztből kivéve jól megrázzuk, hogy a felesleges liszt lehulljon róla.
    Majd a szárnyakat beletesszük a felvert tojásba, s abban is jól megforgatjuk, hogy a liszt mindenhol benedvesedjen.
  • A panírozás befejezéseként a prézliben (zsemlemorzsában) is megforgatjuk szárny darabokat, hogy a lisztes-tojásos masszát mindenütt befedje rendesen.
  • A bepanírozott szárnyakat tányérra vagy vágódeszkára tesszük, s picit hagyjuk állni, hogy a bunda megszikkadjon.

A rántott csirkeszárnyak kisütése

  • A serpenyőbe legalább kisujjnyi vastagon olajat öntünk. Közepes lángon felmelegítjük az olajat.
    A cél az, hogy annyi olaj legyen a serpenyőben, hogy amikor a sütéskor az csirkeszárnyakat beletesszük az olajba, akkor a szárnyak az olajban elmerüljenek.
  • Amikor a kezünket az olaj fölé téve már érezzük a meleget, csipetnyi zsemlemorzsát tegyünk bele.
    Ha elkezd a zsemlemorzsa sülni, akkor már elegendően meleg az olaj, s kerülhetnek bele az első csirkeszárnyak.
  • A csirkeszárnyakat 10-12 perc alatt ki lehet sütni, s bőségesen elegendő egyszer megfordítani.
    Főleg akkor, ha a csirkeszárnyak rendesen elmerülnek az olajban a sütés közben.
  • Érdemes a serpenyőt a sütés elején lefedni, mert ennek hatására a csirkeszárny húsa kevésbé fog kiszáradni, s a belső részek hamarabb fognak átforrósodni.
  • A kisült csirkeszárnyakról az olajat lecsepegtetjük, majd melegen tálalhatjuk.
A recept jellemzői ebéd receptek, laktózmentes ételek, vacsoraötletek

Néhány gondolat a rántott csirkeszárny elkészítéséhez

A rántott csirkeszárny alapja a jó minőségű hús. Ha van rá lehetőségünk, próbáljunk meg szerezni tanyasi csirkét, vagy legalább is olyat, melyet kukoricán (is) neveltek.

A második fontos pont a panírozáshoz használt alapanyagok minősége:

  • a lisztet, ha régebben vettük vagy használtuk, érdemes átszitálni.
  • A tojások is lehetőleg nagyobb méretőek legyenek, az extra sárgás változat különösen jó választás.
  • A prézli is inkább a durvább fajtájú legyen (vagy akár házi is)

Természetesen a romlott, dohos, fura szagú csirkeszárnyat felejtsük el (sajnos a diszkontokban megvehető hús hajlamos a szavatossági időn belül megromlani!).

A harmadik pont a fűszerezés. Van, ahol csak sózzák a csirkeszárnyakat a panírozás előtt, míg máshol borssal is megszórják. De sokan szeretik az intenzíven fűszeres, csípős csirkeszárnyakat is (a leírását lásd később)

Egy gyakorlatias tipp: Ha rendszeresen szoktunk panírozott, bundázott ételeket enni, akkor a panírozás végén megmaradt lisztet és prézlit külön-külön egy kis tárolóedénybe félre rakhatjuk a következő alkalomig.

Pár gondolat a csirkeszárny kisütéséhez

Mivel a csirkeszárnyak, illetve a bennük lévő csontok vékonyabbak, mint a csirkecombban, ezért nem igazán kell attól félni, hogy az egyenletesen sütött csirkeszárnyak véresek lennének a csontok mentén.

De ettől függetlenül érdemes alaposan átsütni csirkeszárnyakat, melyek sülési ideje a rántott csirkecomb és a rántott csirkemell közé esik.

Ha nem szeretjük napraforgó olaj karakteres ízét, nagyobb mennyiségű olvasztott sertészsírban vagy repceolajban is kisüthetjük a rántott húst.

A másik lehetőség, hogy a napraforgóolajba teszünk 5-10 dekagramm vajat, amitől a zsiradék íze lágyabbá válik.

Amit viszont érdemes elkerülni, az az extraszűz olívaolaj és önmagában az olvasztott vaj. Bennük nincs elegendő hosszú szénláncú, omega-9 zsírsav, s épp ezért nem bírják a kisütéshez szükséges magas hőfokot (feketén megégnek a sütés során).

Sütés után mindig hagyjuk lecsepegni a csirkeszárnyakat a felesleges zsiradéktól, mert különben azt magába szívja, és nyálkás hatásúvá teszi a panírt!

A rántott csirkeszárnyakat salátával, főtt rizzsel, rizibizivel, főtt krumplival, petrezselymes krumplival, krumplipürével vagy szalmakrumplival tálalhatjuk.

De kenyérrel vagy zsemlével egy túrán is nagyszerű csemege lehet belőle.

Egy apró megjegyzés: Ha nagyobb társaságot szeretnénk megvendégelni, többféle hús is kisüthetünk, de egy fontos dologra mindenképpen figyeljünk oda. Ha rántott halat is szeretnénk sütni, azt mindenképp a végére hagyjuk, mert az olaj átveszi a hal ízét, s minden, ami utána benne sül, ugyancsak hal ízű lesz.

A fűszeres rántott csirkeszárny elkészítése

Sokan szeretik a fűszeres csirkeszárnyakat (hot wings). Természetesen a KFC-s verzió receptje titkos, de ha szeretnénk odahaza egy fűszeres rántott csirkeszárnyat készíteni, íme egy hasznos tipp.

A fűszeres csirkeszárny ízét a lisztbe kevert fűszerektől nyeri el. Érdemes nagyobb adag, csak erre a célra készített fűszerezett lisztet készíteni, s azzal végezni a panírozást.

A felsorolt összetevők, fűszerek száma és mennyisége elsőre ijesztő lehet, de aki szereti a fűszeres ételeket, mivel a lisztből végül nem sok kerül a csirkeszárnyakra, élvezetes csemegét csinálhat magának.

  • 250 g finomliszt
  • 3 kiskanál só
  • 1 evőkanál őrölt feketebors
  • 2 evőkanál őrölt fehérbors
  • ½ evőkanál kakukkfű
  • ½ evőkanál bazsalikom
  • ½ evőkanál oregánó
  • 5 dkg zeller
  • 1 evőkanál mustármag
  • 2 evőkanál fokhagymapor
  • 5 dkg gyömbér
  • 4 evőkanál fűszerpaprika (lehet egy része csípős is)

A zellert és a gyömbért lereszeljük, vagy aprítógépben pépesre vágjuk. A kakukkfüvet, a bazsalikomot, az oregánot és a mustármagot apróra őröljük. (Ha friss bazsalikomot, kakukkfüvet használunk, azt az aprító gépbe tegyük).

Ezután az összes fűszert keverjük alaposan össze, hogy a fűszerek egyenletesen felvegyék a gyömbér, a mustármag és a friss fűszerek nedvességét.

Végül adjuk hozzá a finomlisztet, s alaposan keverjük el az egészet (így nehezebben csomósodik össze a liszt is).

Jó étvágyat a rántott csirkeszárnyhoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése