Cordon bleu

Cordon bleu receptje, apró fogásokkal, és annak titkával, hogy hogyan nem folyik ki a sajt a panír alól a sütés közben.

Egy idehaza is divatos francia eredetű étel, melyet otthon is könnyedén elkészíthetünk. S amihez még hatalmas kézügyesség sem feltétlen kell.

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a cordon bleu. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni az elkészítés során.

cordon bleu

Cordon Bleu receptje

A cordon bleu-höz a csirkemell filéket megmossuk, mind a két oldalát besózzuk és beborsozzuk.
Ezután a fél csirkemell vastagabbik végén egy éles és hegyes késsel egy üreget alakítunk ki.
Ebbe egy szelet sajtot és egy szelet sonkát teszünk egymásba tekerve.
Ezután a csirkemell végét lezárjuk egy hústűvel, majd bepanírozzuk a szokásos módon. Először a lisztben forgatjuk meg, majd a tojásban, s végül a zsemlemorzsában.
Fontos: Ne szúrjunk bele a villát a megtöltött húsba, mert az olajba belekerülve ott fog kifolyni a hőtől meglágyult sajt.
A kipanírozott szeleteket 6-8 perc alatt közepesen forró olajban kisütjük, 3-4 perc után megforgatjuk, hogy mind a két oldala rendesen átsüljön.
A kisült szeletekről az olajat lecsepegtetjük, a hústűket kiszedjük, rizzsel, főtt krumplival vagy krumplipürével tálaljuk.
A cordon bleu hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 perc
Sütési idő 20 perc
Összes idő 35 perc
Fogás Főétel, sültek
Konyha Francia
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • hústű
  • hegyes és éles kés
  • 2 lapostányér (a panírozáshoz)
  • mélytányér (a panírozáshoz)
  • sütőlapát

A recept hozzávalói
  

  • 4 db csirkemellfilé
  • őrölt fekete bors
  • 15 dkg füstölt sonka
  • 10 dkg sajt (gauda, edami)
  • finomliszt (a panírozáshoz)
  • 3-4 db tojás (a panírozáshoz)
  • zsemlemorzsa (a panírozáshoz)
  • napraforgóolaj (a kisütéshez)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A cordon bleu-höz a csirkemell filéket megmossuk, mind a két oldalát besózzuk és beborsozzuk.
  • Ezután a fél csirkemell vastagabbik végén egy éles és hegyes késsel egy üreget alakítunk ki.
  • Ebbe egy szelet sajtot és egy szelet sonkát teszünk egymásba tekerve.
  • Ezután a csirkemell végét lezárjuk egy hústűvel.
  • Ezután a panírozáshoz az egyik lapos tányérba beletesszük a lisztet, s vékonyan szétterítjük a tányér alján.
  • Mellé kerülnek a mélytányérba a leütött tojások, amibe egy-két csipet sót teszünk, és alaposan felverjük.
    Cél, hogy összetörjük a tojásfehérje szerkezetét, s az egész homogénné váljon.
  • A második lapostányérba, a mélytányér másik oldalára a prézli kerül, amit ugyan úgy szétterítünk a tányér alján, mint ahogyan a liszttel tettük.

A töltött csirkemell panírozása

  • Minden egyes megtöltött csirkemellet egyesével beleteszünk lisztbe.
    Először az egyik oldalára fektetjük, picit megnyomkodva, majd megfordítva a másik oldalát is belenyomkodjuk a lisztbe.
    Cél, hogy a csirkemellet a liszt egyenletesen mindenhol befedje.
  • A csirkemelleket a lisztből kivéve picit megrázzuk, hogy a felesleges liszt lehulljon róla.
    Majd beletesszük őket a felvert tojásba.
    Cél, hogy a tojás mindenütt megnedvesítse a húsra tapadt lisztet.
  • Amikor a tojás a lisztet mindenhol benedvesítette, tegyük át a prézlibe (zsemlemorzsába).
    Először az egyik oldalával, majd megfordítás után a másik oldalával is, hogy a prézli rátapadjon a húsra mindenütt.
  • Kisütésig a bepanírozott töltött csirkemelleket tányérra, vágódeszkára vagy tálcára tehetjük, hogy picit megszikkadjon a panír.

A cordon bleu kisütése

  • A legfontosabb, hogy a cordon bleu kisütéséhez sütőlapátot használjunk, mert ha a húsba villát szúrunk, akkor a megolvadt sajt ki fog folyni, s csapnivaló lesz az eredmény!
  • A serpenyőbe ujjnyi vastagon olajat öntünk. S közepes lángon, 160 fokra előmelegítjük.
    Akkor elég meleg az olaj, ha beleszórt apró prézlidarabok sisteregve egyből feljönnek az olaj felszínére.
  • Amikor az olaj felforrósodott, a kipanírozott csirkemelleket egy rétegben elhelyezzük az olajban úgy, hogy ne érjenek egymáshoz.
  • A kipanírozott csirkemellet 6-8 perc alatt kisütjük, 3-4 perc után megforgatva, hogy mind a két oldala rendesen átsüljön.
  • A kisült cordon bleu-ről az olajat lecsepegtetjük, a hústűket óvatosan kiszedjük belőlük, s rizzsel, főtt krumplival vagy krumplipürével tálaljuk.
A recept jellemzői ebéd receptek, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a cordon bleu elkészítéséhez

A cordon bleu (ejtsd: kordon blő) egy igazi francia étel. Eredetileg borjúhúsból, minőségi sajtokból és sonkából készült. A neve pedig arra utal, hogy a legkiválóbb szakácsok készítették anno (lásd ennek okát picit később).

A fenti recept ugyan csirkemellből indul ki, pontosan úgy, ahogyan idehaza elterjedt. De az eredeti recept egy fontos összetevője megmaradt. A bunda alatt a húsréteg belül vastag.

A vastag húsréteg az elkészítés legfontosabb kérdése miatt fontos. Hogy hogyan NE folyjon ki a sajt az olajban kisütés közben a bundából. Ezért készítünk a csirkemell húsából egy „zsebet”, mert abból csak egy kis részen tud a sajt kifolyni.

Ha (követve az eredeti receptet) egy hússzeletre ráteszünk egy szelet vékony sonkát és egy vékony szelet sajtot, s azt összegöngyölve megpróbáljuk azt kipanírozni,  azzal hatalmas teret adunk annak, hogy a sajt kifolyjon a sütés közben.

Arról nem is beszélve, hogy nagyon könnyen szét is tud esni, mert nincs annyi hústű a legtöbb háztartásban, ami 4-6 darab elkészítéséhez ténylegesen elegendő.

Pont ezért járt hatalmas elismerés annak, aki ezt anno meg tudta jól csinálni. Innen a neve is: cordon bleu annyit tesz franciául, hogy kék szalag. Melyet a kiváló szakácsok elismerésére használnak a francia gasztronómiában.

Egy gondolat: Sokan készítik idehaza a cordon bleu-t olcsó trappistasajttal és gépsonkával. De egy minőségi fetasajttal vagy kéksajttal, illetve pármai sonkával a végeredmény sokkal minőségibb, ízletesebb lesz (igaz drágább is az alapanyag miatt).

Tipp: Ha nem szeretjük az intenzív borsos ízeket, őrölt fekete bors helyet használhatunk őrölt fehér borsot is, melynek lágyabb az ízvilága.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a cordon bleu-t, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a cordon bleu-höz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése