Rántott csirkemell

A rántott csirkemell elkészítésének részletes bemutatása,  apró fortélyai, hogy ne legyen se túl vékony a hús, se túl kemény a panírja.

Megmutatva olyan apróságokat is, melyet nagyanyáink még tudta, de mára más a legtöbb helyen kiment a divatból.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen elkészíteni a rántott csirkemellet. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

rántott csirkemell

Rántott csirkemell recept

A csirkemellet megmossuk, a zsíros részt levágjuk róla, majd másfél centis szeleteket vágunk belőle. Lehet hosszában, ha nagyobb szeleteket akarunk, de lehet keresztben is.
Ezután a szeletek mind a két oldalát megsózzuk (megborsozzuk), majd mind a két oldalát belisztezzük.
A belisztezett szeleteket megforgatjuk tojásban, hogy a liszt mindenhol benedvesedjen, majd prézlivel (zsemlemorzsával) befedjük a szeletek mind a két oldalát.
A kipanírozott szeleteket 5-6 perc alatt forró olajban kisütjük, 2-3 perc után megforgatva, hogy mind a két oldala rendesen átsüljön.
A kisült szeletekről az olajat lecsepegtetjük, rizzsel, főtt krumplival vagy krumplipürével tálaljuk.
A rántott csirkemell hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Sütési idő 10 perc
Összes idő 20 perc
Fogás Főétel, sültek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • szélesebb pengéjű kés (a hús szeleteléséhez)
  • 2 lapostányér
  • 1 mélytányér
  • nagyobb serpenyő

A recept hozzávalói
  

  • 60 dkg csirkemell filé
  • 2-3 db tojás
  • 5 dkg finomliszt
  • 15 dkg prézli
  • bors (elhagyható)
  • napraforgóolaj

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A csirkemellet megmossuk, a zsíros részt levágjuk róla.
  • A következő lépés a csirkemell szeletelése. Cél, hogy a szelet durván másfél centi vastag legyen.
    Hosszában vágva 3-4 nagyobb szeletet kaphatunk, de keresztbe vágva akár 7-8 kisebb szelet is kijöhet egy félbevágott csirkemellből.
  • Ezután a szeletek mind a két oldalát megsózzuk (megborsozzuk), s hagyjuk picit állni.
    A só hatására a hús picit nedvesebb lesz, amitől a liszt könnyebben fog megtapadni a húson.
  • Az egyik lapos tányérba beletesszük a lisztet, s vékonyan szétterítjük a tányér alján.
  • Mellé kerülnek a mélytányérba a leütött tojások, amibe egy-két csipet sót teszünk, és alaposan felverjük.
    Cél, hogy összetörjük a tojásfehérje szerkezetét, s az egész homogénné váljon.
  • A második lapostányérba, a mélytányér másik oldalára a prézli kerül, amit ugyan úgy szétterítünk a tányér alján, mint ahogyan a liszttel tettük.

A csirkemell panírozása

  • Minden egyes hússzeletet egyesével beleteszünk lisztbe.
    Először az egyik oldalára fektetjük, picit megnyomkodva, majd megfordítva a másik oldalát is belenyomkodjuk a lisztbe (hogy rendesen rátapadjon).
  • A szeleteket a lisztből kivéve picit megrázzuk, hogy a felesleg lehulljon róla, majd megy a szelet a felvert tojásba.
    Előbb az egyik oldalával mártjuk bele, majd villával megfordítva a másik oldalát is belemerítjük a tojásba.
  • Amikor a tojás a szelet minden részét benedvesítette, megy a prézlibe (zsemlemorzsába).
    Először az egyik oldalával, majd megfordítás után a másik oldalával is, hogy a prézlivel befedjük a szeleteket teljesen.
  • Kisütésig a kipanírozott szeleteket tányérra, vágódeszkára vagy tálcára tehetjük, hogy picit megszikkadjon a panír.

A rántott csirkemell kisütése

  • A serpenyőbe ujjnyi vastagon olajat öntünk. S nagy lángon 180 fokra előmelegítjük.
    Akkor elég meleg az olaj, ha beleszórt apró prézlidarabok sisteregve egyből feljönnek az olaj felszínére.
  • Amikor az olaj felforrósodott, a kipanírozott szeleteket egy rétegben elhelyezzük az olajban.
  • 5-6 perc alatt forró olajban kisütjük a szeleteket, 2-3 perc után megforgatva azokat, hogy mind a két oldaluk rendesen átsüljön.
  • A kisült szeletekről az olajat lecsepegtetjük, majd melegen tálalhatjuk.
A recept jellemzői ebéd receptek, laktózmentes ételek, vacsoraötletek

Néhány gondolat a rántott csirkemell elkészítéséhez

A rántott csirkemell alapja a jó minőségű hús. Ha van rá lehetőségünk, próbáljunk meg szerezni tanyasi csirkét, vagy legalább is olyat, melyet kukoricán (is) neveltek.

A második fontos kérdés a klopfolás. A receptben nem is szerepelt, mivel a csirkehús annyira laza, hogy a túl nagy erővel odacsapott klopfoló a szeleteket eldeformálhatja.

Ha mindenképpen szeretnénk a klopfolót használni, akkor mindenképp a sima oldalát használjuk, s lehetőleg kisebbeket ütve a húsra.

A következő pont a fűszerezés. Van, ahol csak sózzák, van ahol borssal is megszórják a csirkemell szeleteket a panírozás előtt.

Tipp: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

De az sem ördögtől való, ha a sózás (borsozás) után kevés szerecsendiót is reszelünk a hússzeletekre.

Ha nagyobb szeleteket akarunk vágni a csirkemellből, ahhoz nem árt némi kézügyesség.

  • Tegyük rá egy nagyobb a vágódeszkára a félbevágott csirkemellet, s tenyerünket a hús tetejére téve fogjuk azt meg.
  • A tenyerünk és a vágódeszka között vízszintesen vágjuk fel a csirkemellet 2-3 párhuzamos vágással 3-4 szeletre.
  • Inkább legyen csak 3 vastagabb szeletünk, amit kicsit kiklopfolunk, mint 4 szeletünk, amit saját vércseppjeinkkel ízesítettünk 🙂

Egyébként is érdemesebb kis szeleteket csinálni, mert azokat sokkal könnyebb elhelyezni a serpenyőben a sütés közben.

A rántott csirkemell egyéb tényezői

A ötödik pont a panírozáshoz használt alapanyagok minősége:

  • a lisztet, ha régebben vettük vagy használtuk, érdemes átszitálni.
  • A tojások is lehetőleg nagyobb méretőek legyenek, az extra sárgás változat különösen jó választás.
  • A prézli is inkább a durvább fajtájú legyen (vagy akár házi is)

Természetesen a romlott, dohos, fura szagú csirkecombokat felejtsük el (sajnos a diszkontokban megvehető hús hajlamos a szavatossági időn belül megromlani!).

Egy gyakorlatias tipp: Ha rendszeresen szoktunk panírozott, bundázott ételeket enni, akkor a panírozás végén megmaradt lisztet és prézlit külön-külön egy kis tárolóedénybe félre rakhatjuk a következő alkalomig.

A rántott csirkemellet salátával, főtt rizzsel, rizibizivel, főtt krumplival, petrezselymes krumplival, krumplipürével vagy szalmakrumplival tálalhatjuk.

Egy apró megjegyzés: Ha nagyobb társaságot szeretnénk megvendégelni, többféle hús is kisüthetünk, de egy fontos dologra mindenképpen figyeljünk oda. Ha rántott halat is szeretnénk sütni, azt mindenképp a végére hagyjuk, mert az olaj átveszi a hal ízét, s minden, ami utána benne sül, ugyancsak hal ízű lesz.

Jó étvágyat a rántott csirkemellhez!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése