A rántott csirkecomb elkészítésének 3 titka, amitől belül porhanyós, kívül pedig ropogós lesz. S hogyan készítsük el a fűszeres csirkecombot?
Miért lesz véres (nyers) a rántott csirkecomb a csontok mellett, miként előzhetjük ezt meg, s mit tehetünk, ha olyan maradt?
Lépésről lépésre megnézzük, hogyan érdemes elkészíteni a tökéletes rántott csirkecomb, s közben, illetve utána megnézzük azt, mire érdemes mindenképp odafigyelni.
Rántott csirkecomb recept
Equipment
- 2 lapostányér
- 1 mélytányér
- nagyobb serpenyő
Ingredients
- 8 db csirkecomb (alsó vagy felső)
- só
- 5 dkg finomliszt
- 2-3 db tojás
- 15 dkg prézli
- napraforgóolaj napraforgóolaj
Instructions
- A csirkecombokat alaposan megmossuk, a bőrén megmaradt tollvégeket a bőrből kiszedjük (vagy a bőrt lenyúzzuk a húsról), s a végén lecsepegtetjük.
- Ezután a combokat (ha egész combokból indultunk ki) az ízületnél kettévágjuk alsó és felső combra, s alaposan besózzuk.
- Az egyik lapos tányérba beletesszük a lisztet, s vékonyan szétterítjük a tányér alján.
- Mellé kerülnek a mélytányérba a leütött tojások, amibe egy-két csipet sót teszünk, és alaposan felverjük.Cél, hogy összetörjük a tojásfehérje szerkezetét, s az egész homogénné váljon.
- A második lapostányérba, a mélytányér másik oldalára a prézli kerül, amit ugyan úgy szétterítünk a tányér alján, mint ahogyan a liszttel tettük.
A csirkecombok bepanírozása
- Először a combokat meghempergetjük lisztben, hogy mindenütt érje a liszt.Kicsit megnyomkodva, hogy rendesen rátapadjon mindenhol.
- A darabokat a lisztből kivéve jól megrázzuk, hogy a felesleges liszt lehulljon róla.Majd a combokat beletesszük a felvert tojásba, s abban is jól megforgatjuk, hogy a liszt mindenhol benedvesedjen.
- A panírozás befejezéseként a prézliben (zsemlemorzsában) is megforgatjuk comb részeket, hogy a lisztes-tojásos masszát mindenütt befedje rendesen.
- A bepanírozott combokat tányérra vagy vágódeszkára tesszük, s picit hagyjuk állni, hogy a bunda megszikkadjon.
A rántott csirkecombok kisütése
- A serpenyőbe legalább ujjnyi vastagon olajat öntünk. Közepes lángon felmelegítjük az olajat. A cél az, hogy annyi olaj legyen a serpenyőben, hogy amikor a sütéskor az csirkecombokat beletesszük az olajba, akkor a combok legalább az olaj feléig, kétharmadáig elmerüljenek.
- Amikor a kezünket az olaj fölé téve már érezzük a meleget, csipetnyi zsemlemorzsát tegyünk bele. Ha elkezd a zsemlemorzsa sülni, akkor már elegendően meleg az olaj, s kerülhetnek bele az első csirkecombok.
- A sütés ideje hozzávetőlegesen negyed óra legyen, 2-3 alkalommal megforgatva a húst, hogy rendesen átsüljön a comb belső része is.
- Érdemes a serpenyőt a sütés elején lefedni, hogy a fejlődő gőzök hője felülről is melegítse a csirkecombokat.
- A sütés második felében, miután már megforgattuk a húst egyszer-kétszer, a fedőt érdemes félre tenni, hogy a külső bundája a rántott csirkecombnak ropogóssá váljon (kicsit kiszáradjon).
- A kisült csirkecombokról az olajat lecsepegtetjük, majd melegen tálalhatjuk.
Néhány gondolat a rántott csirkecomb elkészítéséhez
A rántott csirkecomb alapja a jó minőségű hús. Ha van rá lehetőségünk, próbáljunk meg szerezni tanyasi csirkét, vagy legalább is olyat, melyet kukoricán (is) neveltek.
A második fontos kérdés a csirkecomb mérete. A nagyobb (vastagabb) csirkecomb nehezebben sül át, ezért ha lehet, kisebb méretű csirkecombokat válasszunk.
Ez igaz alsó és a felső combra is, mivel csak akkor sül át rendesen a csirkecomb, ha a csontos része is átforrósodott. Ezért sokkal hosszabb a sütési ideje a rántott csirkecombnak mint a rántott csirkemellnek.
Ha csak nagyobb csirkecombunk van, érdemes 25-30 percig előfőzni a csirkecombokat. 2-3 dl tejet és ugyanennyi vizet egy kisebb lábosba teszünk, sót, s ízlésünktől függően kevés borsot és egy gerezd fokhagymát is mellétörve a főzőlébe.
Ebbe a főzőlébe kerülnek bele a csirkecombok úgy, hogy minden részük belemerüljön a tejes-vizes forró pácba.
Másrészt a kisütés során, a negyed óra letelte után a csontos rész mellett beleszúrhatunk a csirkecombba. Ha véres lé jön ki, akkor a többi combot is picit szurkáljuk meg a csont mellett, s még fordítsunk egyet a húsokon, picit tovább sütve a combokat.
A harmadik fontos pont a panírozáshoz használt alapanyagok minősége:
- a lisztet, ha régebben vettük vagy használtuk, érdemes átszitálni.
- A tojások is lehetőleg nagyobb méretőek legyenek, az extra sárgás változat különösen jó választás.
- A prézli is inkább a durvább fajtájú legyen (vagy akár házi is)
Természetesen a romlott, dohos, fura szagú csirkecombokat felejtsük el (sajnos a diszkontokban megvehető hús hajlamos a szavatossági időn belül megromlani!).
A következő pont a fűszerezés. Van, ahol csak sózzák a csirkecombokat a panírozás előtt, míg máshol borssal is megszórják. De sokan szeretik az intenzíven fűszeres csirkecombot is (a leírását lásd később)
Egy apró megjegyzés: Ha nagyobb társaságot szeretnénk megvendégelni, többféle hús is kisüthetünk, de egy fontos dologra mindenképpen figyeljünk oda. Ha rántott halat is szeretnénk sütni, azt mindenképp a végére hagyjuk, mert az olaj átveszi a hal ízét, s minden, ami utána benne sül, ugyancsak hal ízű lesz.
Pár gondolat a csirkecomb kisütéséhez
Ha nem szeretjük napraforgó olaj karakteres ízét, nagyobb mennyiségű olvasztott sertészsírban vagy repceolajban is kisüthetjük a rántott húst.
A másik lehetőség, hogy a napraforgóolajba teszünk 5-10 dekagramm vajat, amitől a zsiradék íze lágyabbá válik.
Amit viszont érdemes elkerülni, az az extraszűz olívaolaj és önmagában az olvasztott vaj. Bennük nincs elegendő hosszú szénláncú, omega-9 zsírsav, s épp ezért nem bírják a kisütéshez szükséges magas hőfokot (feketén megégnek a sütés során).
Sütés után mindig hagyjuk lecsepegni a csirkecombot a felesleges zsiradéktól, mert különben azt magába szívja, és nyálkás hatásúvá teszi a panírt!
A rántott csirkecombot salátával, főtt rizzsel, rizibizivel, főtt krumplival, petrezselymes krumplival, krumplipürével vagy szalmakrumplival tálalhatjuk.
De kenyérrel vagy zsemlével egy túrán is nagyszerű csemege lehet belőle.
A fűszeres csirkecomb elkészítése
Sokan szeretik a fűszeres (KFC-s) csirkecombot. Természetesen annak pontos receptje titkos, de ha szeretnénk odahaza egy fűszeres rántott csirkecombot készíteni, íme egy hasznos tipp.
A fűszeres csirkecomb ízét a lisztbe kevert fűszerektől nyeri el. Érdemes nagyobb adag, csak erre a célra készített fűszerezett lisztet készíteni, s azzal végezni a panírozást.
A felsorolt összetevők, fűszerek száma és mennyisége elsőre ijesztő lehet elsőre, de aki szereti a fűszeres ételeket, mivel a lisztből végül nem sok kerül a csirkecombra, élvezetes csemegét csinálhat magának.
- 250 g finomliszt
- 3 kiskanál só
- 1 evőkanál őrölt feketebors
- 2 evőkanál őrölt fehérbors
- ½ evőkanál kakukkfű
- ½ evőkanál bazsalikom
- ½ evőkanál oregánó
- 5 dkg zeller
- 1 evőkanál mustármag
- 2 evőkanál fokhagymapor
- 5 dkg gyömbér
- 4 evőkanál fűszerpaprika (lehet egy része csípős is)
A zellert és a gyömbért lereszeljük, vagy aprítógépben pépesre vágjuk. A kakukkfüvet, a bazsalikomot, az oregánot és a mustármagot apróra őröljük. (Ha friss bazsalikomot, kakukkfüvet használunk, azt az aprító gépbe tegyük).
Ezután az összes fűszert keverjük alaposan össze, hogy a fűszerek egyenletesen felvegyék a gyömbér, a mustármag és a friss fűszerek nedvességét.
Végül adjuk hozzá a finomlisztet, s alaposan keverjük el az egészet (így nehezebben csomósodik össze a liszt is).