Rántott csirkecomb

A rántott csirkecomb elkészítésének 3 titka, amitől belül porhanyós, kívül pedig ropogós lesz. S hogyan készítsük el a fűszeres csirkecombot?

Miért lesz véres (nyers) a rántott csirkecomb a csontok mellett, miként előzhetjük ezt meg, s mit tehetünk, ha olyan maradt?

Lépésről lépésre megnézzük, hogyan érdemes elkészíteni a tökéletes rántott csirkecomb, s közben, illetve utána megnézzük azt, mire érdemes mindenképp odafigyelni.

rántott csirkecomb

Rántott csirkecomb recept

A csirkecombokat alaposan megmossuk, a bőrén megmaradt tollvégeket a bőrből kiszedjük (vagy a bőrt lenyúzzuk a húsról), s a végén lecsepegtetjük.
Ezután a combokat (ha egész combokból indultunk ki) az ízületnél kettévágjuk alsó és felső combra, s alaposan besózzuk.
Majd a combokat meghempergetjük a lisztben, hogy mindenütt érje a liszt, kicsit megnyomkodva, hogy rendesen rátapadjon a liszt.
Ezután a lisztből kivéve a combokat alaposan megrázzuk, hogy lehulljon róla a rá nem tapadt liszt.
A belisztezett szeleteket megforgatjuk tojásban, hogy a liszt mindenhol benedvesedjen. S panírozás befejezéseként prézlivel (zsemlemorzsával) befedjük a csirkecombokat.
A bepanírozott combokat picit hagyjuk állni, hogy a bunda megszikkadjon, majd forró (hozzávetőlegesen 150-160 fokos) olajban kisütjük.
A sütés ideje hozzávetőlegesen negyed óra legyen, 2-3 alkalommal megforgatva a húst, hogy rendesen átsüljön a comb belső része is.
A rántott csirkecomb hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Kisütés 15 perc
Összes idő 35 perc
Fogás Főétel, sültek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Equipment

  • 2 lapostányér
  • 1 mélytányér
  • nagyobb serpenyő

Ingredients
  

  • 8 db csirkecomb (alsó vagy felső)
  • 5 dkg finomliszt
  • 2-3 db tojás
  • 15 dkg prézli
  • napraforgóolaj napraforgóolaj

Instructions
 

  • A csirkecombokat alaposan megmossuk, a bőrén megmaradt tollvégeket a bőrből kiszedjük (vagy a bőrt lenyúzzuk a húsról), s a végén lecsepegtetjük.
  • Ezután a combokat (ha egész combokból indultunk ki) az ízületnél kettévágjuk alsó és felső combra, s alaposan besózzuk.
  • Az egyik lapos tányérba beletesszük a lisztet, s vékonyan szétterítjük a tányér alján.
  • Mellé kerülnek a mélytányérba a leütött tojások, amibe egy-két csipet sót teszünk, és alaposan felverjük.
    Cél, hogy összetörjük a tojásfehérje szerkezetét, s az egész homogénné váljon.
  • A második lapostányérba, a mélytányér másik oldalára a prézli kerül, amit ugyan úgy szétterítünk a tányér alján, mint ahogyan a liszttel tettük.

A csirkecombok bepanírozása

  • Először a combokat meghempergetjük lisztben, hogy mindenütt érje a liszt.
    Kicsit megnyomkodva, hogy rendesen rátapadjon mindenhol.
  • A darabokat a lisztből kivéve jól megrázzuk, hogy a felesleges liszt lehulljon róla.
    Majd a combokat beletesszük a felvert tojásba, s abban is jól megforgatjuk, hogy a liszt mindenhol benedvesedjen.
  • A panírozás befejezéseként a prézliben (zsemlemorzsában) is megforgatjuk comb részeket, hogy a lisztes-tojásos masszát mindenütt befedje rendesen.
  • A bepanírozott combokat tányérra vagy vágódeszkára tesszük, s picit hagyjuk állni, hogy a bunda megszikkadjon.

A rántott csirkecombok kisütése

  • A serpenyőbe legalább ujjnyi vastagon olajat öntünk. Közepes lángon felmelegítjük az olajat.
    A cél az, hogy annyi olaj legyen a serpenyőben, hogy amikor a sütéskor az csirkecombokat beletesszük az olajba, akkor a combok legalább az olaj feléig, kétharmadáig elmerüljenek.
  • Amikor a kezünket az olaj fölé téve már érezzük a meleget, csipetnyi zsemlemorzsát tegyünk bele.
    Ha elkezd a zsemlemorzsa sülni, akkor már elegendően meleg az olaj, s kerülhetnek bele az első csirkecombok.
  • A sütés ideje hozzávetőlegesen negyed óra legyen, 2-3 alkalommal megforgatva a húst, hogy rendesen átsüljön a comb belső része is.
  • Érdemes a serpenyőt a sütés elején lefedni, hogy a fejlődő gőzök hője felülről is melegítse a csirkecombokat.
  • A sütés második felében, miután már megforgattuk a húst egyszer-kétszer, a fedőt érdemes félre tenni, hogy a külső bundája a rántott csirkecombnak ropogóssá váljon (kicsit kiszáradjon).
  • A kisült csirkecombokról az olajat lecsepegtetjük, majd melegen tálalhatjuk.
A recept jellemzői ebéd receptek, laktózmentes ételek, vacsoraötletek

Néhány gondolat a rántott csirkecomb elkészítéséhez

A rántott csirkecomb alapja a jó minőségű hús. Ha van rá lehetőségünk, próbáljunk meg szerezni tanyasi csirkét, vagy legalább is olyat, melyet kukoricán (is) neveltek.

A második fontos kérdés a csirkecomb mérete. A nagyobb (vastagabb) csirkecomb nehezebben sül át, ezért ha lehet, kisebb méretű csirkecombokat válasszunk.

Ez igaz alsó és a felső combra is, mivel csak akkor sül át rendesen a csirkecomb, ha a csontos része is átforrósodott. Ezért sokkal hosszabb a sütési ideje a rántott csirkecombnak mint a rántott csirkemellnek.

Ha csak nagyobb csirkecombunk van, érdemes 25-30 percig előfőzni a csirkecombokat. 2-3 dl tejet és ugyanennyi vizet egy kisebb lábosba teszünk, sót, s ízlésünktől függően kevés borsot és egy gerezd fokhagymát is mellétörve a főzőlébe.

Ebbe a főzőlébe kerülnek bele a csirkecombok úgy, hogy minden részük belemerüljön a tejes-vizes forró pácba.

Másrészt a kisütés során, a negyed óra letelte után a csontos rész mellett beleszúrhatunk a csirkecombba. Ha véres lé jön ki, akkor a többi combot is picit szurkáljuk meg a csont mellett, s még fordítsunk egyet a húsokon, picit tovább sütve a combokat.

A harmadik fontos pont a panírozáshoz használt alapanyagok minősége:

  • a lisztet, ha régebben vettük vagy használtuk, érdemes átszitálni.
  • A tojások is lehetőleg nagyobb méretőek legyenek, az extra sárgás változat különösen jó választás.
  • A prézli is inkább a durvább fajtájú legyen (vagy akár házi is)

Természetesen a romlott, dohos, fura szagú csirkecombokat felejtsük el (sajnos a diszkontokban megvehető hús hajlamos a szavatossági időn belül megromlani!).

A következő pont a fűszerezés. Van, ahol csak sózzák a csirkecombokat a panírozás előtt, míg máshol borssal is megszórják. De sokan szeretik az intenzíven fűszeres csirkecombot is (a leírását lásd később)

Egy apró megjegyzés: Ha nagyobb társaságot szeretnénk megvendégelni, többféle hús is kisüthetünk, de egy fontos dologra mindenképpen figyeljünk oda. Ha rántott halat is szeretnénk sütni, azt mindenképp a végére hagyjuk, mert az olaj átveszi a hal ízét, s minden, ami utána benne sül, ugyancsak hal ízű lesz.

Pár gondolat a csirkecomb kisütéséhez

Ha nem szeretjük napraforgó olaj karakteres ízét, nagyobb mennyiségű olvasztott sertészsírban vagy repceolajban is kisüthetjük a rántott húst.

A másik lehetőség, hogy a napraforgóolajba teszünk 5-10 dekagramm vajat, amitől a zsiradék íze lágyabbá válik.

Amit viszont érdemes elkerülni, az az extraszűz olívaolaj és önmagában az olvasztott vaj. Bennük nincs elegendő hosszú szénláncú, omega-9 zsírsav, s épp ezért nem bírják a kisütéshez szükséges magas hőfokot (feketén megégnek a sütés során).

Sütés után mindig hagyjuk lecsepegni a csirkecombot a felesleges zsiradéktól, mert különben azt magába szívja, és nyálkás hatásúvá teszi a panírt!

A rántott csirkecombot salátával, főtt rizzsel, rizibizivel, főtt krumplival, petrezselymes krumplival, krumplipürével vagy szalmakrumplival tálalhatjuk.

De kenyérrel vagy zsemlével egy túrán is nagyszerű csemege lehet belőle.

A fűszeres csirkecomb elkészítése

Sokan szeretik a fűszeres (KFC-s) csirkecombot. Természetesen annak pontos receptje titkos, de ha szeretnénk odahaza egy fűszeres rántott csirkecombot készíteni, íme egy hasznos tipp.

A fűszeres csirkecomb ízét a lisztbe kevert fűszerektől nyeri el. Érdemes nagyobb adag, csak erre a célra készített fűszerezett lisztet készíteni, s azzal végezni a panírozást.

A felsorolt összetevők, fűszerek száma és mennyisége elsőre ijesztő lehet elsőre, de aki szereti a fűszeres ételeket, mivel a lisztből végül nem sok kerül a csirkecombra, élvezetes csemegét csinálhat magának.

  • 250 g finomliszt
  • 3 kiskanál só
  • 1 evőkanál őrölt feketebors
  • 2 evőkanál őrölt fehérbors
  • ½ evőkanál kakukkfű
  • ½ evőkanál bazsalikom
  • ½ evőkanál oregánó
  • 5 dkg zeller
  • 1 evőkanál mustármag
  • 2 evőkanál fokhagymapor
  • 5 dkg gyömbér
  • 4 evőkanál fűszerpaprika (lehet egy része csípős is)

A zellert és a gyömbért lereszeljük, vagy aprítógépben pépesre vágjuk. A kakukkfüvet, a bazsalikomot, az oregánot és a mustármagot apróra őröljük. (Ha friss bazsalikomot, kakukkfüvet használunk, azt az aprító gépbe tegyük).

Ezután az összes fűszert keverjük alaposan össze, hogy a fűszerek egyenletesen felvegyék a gyömbér, a mustármag és a friss fűszerek nedvességét.

Végül adjuk hozzá a finomlisztet, s alaposan keverjük el az egészet (így nehezebben csomósodik össze a liszt is).

Jó étvágyat a rántott csirkecombhoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése