Kolbásszal töltött fasírt recept zsemlével, tojással, hagymával, fokhagymával és tarkaborssal, az elkészítés részletes leírásával.
Mely egy könnyen és gyorsan elkészíthető egytálétel, egy fasírt masszával körbevett kolbász jól megsütve.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a töltött fasírtot, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Kolbásszal töltött fasírt recept
Eszközök
- nagyobb tál
- Nagyobb méretű, magas falú tepsi vagy jénai
A recept hozzávalói
- 1 fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 db zsemle (lehet szikkadtabb is)
- víz (a zsemlék beáztatásához)
- 1 kg darált hús
- só
- őrölt tarkabors
- majoránna
- 1 egész tojás (nyersen kerül a masszába)
- 1 evőkanál pirosarany
- zsír (a tepsi kikenéséhez)
- zsemlemorzsa (a tepsi bevonásához)
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
- A zsemléket vízbe beáztatjuk, majd amikor már alaposan megszívták magukat vízzel, alaposan kinyomkodjuk, s egy tálba tesszük.
- A tálba mellé tesszük a darált húst, a felaprított vöröshagymát, az összezúzott fokhagymákat, a tojást.Sózzuk, borsozzuk, majoránnát s egy evőkanálnyi pirosaranyat adunk hozzá. Majd az egészet jól összedolgozzuk.
- A kolbász külső héját leszedjük.(Még akkor is, ha a házi kolbász valódi bélbe lett töltve.)
- A tepsi belsejét egy kevés zsírral vékonyan de mindenhol kikenjük, majd kevés zsemlemorzsával az egészet bevonjuk.(A zsíros alapra a zsemlemorzsa egy rétegben rátapad, a többi pedig mozgatással arrébb vihető.)
- Az elkészült massza felét a tepsi közepére helyezzük. Legalább olyan hosszú legyen, mint maga a kolbász.Majd a massza tetejére tegyük rá a kolbászt, hogy a fasírt közepére kerüljön.Végül a massza másik felével beborítjuk a kolbászt, egységes egésszé formálva a masszát, s benne a kolbászt.
- 80-200 fokon bő egy óráig sütjük, míg át nem sül rendesen, s a teteje aranybarna nem lesz.
- Melegen főtt krumplival, rizzsel, krumplipürével, rizibizivel, párolt zöldséggel nagyon finom.
Tippek és tanácsok a töltött fasírt elkészítéséhez
A töltött fasírt ízét, hasonlóan az egybefasírthoz, nagyban meghatározza az, mennyire zsíros húsból készül hozzá a darált hús.:
- Ha szeretjük a zaftos, zsírosabb ételeket, választhatunk 30 % zsírtartalmú sertés darált húst.
- Ha szeretjük a különlegesebb ízeket, választhatunk marha és sertés húsból készült kevert darált húst.
- Ha szárazabb állagú húst szerettünk, s nem szeretjük a zsírban tocsogó ételeket, az egybefasírt elkészítéséhez inkább válasszunk pulyka darált húst.
A másik meghatározó elem a hagyma. Sokan szeretik az ízét intenzívebben. Ilyen esetben egy kis serpenyőben le is piríthatjuk a hagymát a masszába tétel előtt. Akár az öveges állapoton túl, kicsit barnára is süthetve a hagymát.
A töltött fasírt ízének harmadik meghatározó eleme a fűszerezés.
A fenti recept csak pár fűszert használ, de nyugodtan kipróbálhatjuk a fenti receptet más fűszerekkel is. Azt viszont mindenképpen kalkuláljuk bele, hogy a tölteléknek használt kolbász ízvilágához passzoló legyen a fűszerezés.
Amivel érdemes lehet kísérletezni, az némi petrezselyem, kakukkfű esetleg borsikafű.
A töltésre használt kolbász lehet akár lángolt, akár füstölt, s ízlésünk szerint lehet akár csemege vagy akár csípős is. A főzőkolbász ízvilága viszont nem elég karakteres a fasírt masszájához, nem érdemes beletenni a töltött fasírtba.
Ha szeretjük a csípőset, belereszelhetünk a fasírt masszájába egy kisebb csípőspaprikát (apróra vágva vagy lereszelve). Vagy tehetünk hozzá a pirosarany helyett vagy mellett egy kevés erős Pistát vagy chilit is.
Érdemes a sülés során keletkező pecsenyeszaftot is felhasználni, mely hűtőben keményre dermed, s reggelente kenyérre kenve finom csemege lehet paprikával, paradicsommal vagy kígyóuborkával.