Tárkonyos húsgombócleves

Tárkonyos húsgombócleves recept darált húsból, sárgarépával, fehérrépával, zöldbabbal és citrommal, az elkészítés részletes leírásával.

Egy könnyen elkészíthető, könnyed s mégis laktató leves, mely önmagában is elegendő lehet egy vacsorához.

Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a tárkonyos húsgombóclevest. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni, s hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

tárkonyos húsgombócleves

Tárkonyos húsgombócleves recept

A tárkonyos húsgombócleveshez a darált húst összegyúrjuk a beáztatott és kinyomkodott zsemlével, a tojással, a zúzott fokhagymával, a borssal s finomra vágott petrezselyemmel. Majd félretesszük.
Az olajat egy fazékban felhevítjük, és megpároljuk rajta az apróra vágott vöröshagymát.
Amikor a hagyma kezd üvegesedni, hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát, a fehérrépát és a zellert is, és néhány percig együtt pároljuk őket.
Néhány perc után az egészet felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk.
Hagyjuk a levest felforrni, s közben a húsgolyók masszájából pingpong labdányi gombócokat formázunk és beletesszük a levesbe.
A gombócokat legalább fél órát főzzük, majd hozzáadjuk a leveshez a tejszínt, a morzsolt tárkonyt és egy citrom levét. S még egy utolsót forralunk a levesen.
A tárkonyos húsgombócleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Főzés idő 40 perc
Összes idő 1 óra
Fogás Levesek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes fazék
  • fokhagymanyomó vagy reszelő

A recept hozzávalói
  

  • 30 dkg darált hús (pulyka vagy sertés)
  • 1 db zsemle
  • 1 db tojás
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 gerezd fokhagyma (elhagyható)
  • 1 csipet őrölt fekete bors (elhagyható)
  • 2-3 evőkanál zsemlemorzsa (szükség szerint)

A leveshez

  • 1 fej vöröshagyma
  • 2 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 15 dkg zeller (egy kisebb darab)
  • 1 evőkanál napraforgóolaj (lehet olívaolaj vagy zsír is)
  • 1 és ½ liter víz
  • 1 evőkanál
  • 1 csipet őrölt fekete bors
  • 2 dl tejszín
  • 1 db citrom (leve)
  • 1 kiskanál tárkony

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A zsemléket vízbe áztatjuk, majd kivéve a vízből kinyomkodjuk.
  • A fokhagymát is megpucoljuk, majd áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • A petrezselymet alaposan megmossuk, s apróra összevágjuk.
  • A darált húst ezután összegyúrjuk a kinyomkodott zsemlével, a tojással, a zúzott fokhagymával, a borssal s finomra vágott petrezselyemmel.
    Cél egy homogén, nem túl lágy massza.
  • Ha túl lágy a húsgombócok masszája, tehetünk hozzá pluszban zsemlemorzsát.
    (Inkább egyszerre kevesebb prézlit keverjünk a masszához, nehogy a zsemlemorzsa az összes nedvességet magába szívja, és az egész túl keménnyé váljon.)
  • Ezután a leveshez megpucoljuk a hagymát, s apró kockákra összevágjuk.
  • A sárgarépát és a fehérrépát is megpucoljuk, s vékony karikákra vágjuk fel.
  • A zellert is megpucoljuk, s centis kockákra vágjuk.

A tárkonyos húsgombócleves megfőzése

  • Az olajat egy fazékban felhevítjük, és megpároljuk rajta az apróra vágott vöröshagymát.
  • Amikor a hagyma kezd üvegesedni, hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát, a fehérrépát és a zellert is, és néhány percig együtt pároljuk őket.
  • Néhány perc után az egészet felöntjük vízzel, majd sózzuk, borsozzuk.
  • Hagyjuk a levest felforrni, s közben a húsgolyók masszájából pingpong labdányi gombócokat formázunk és beletesszük a levesbe.
  • A gombócokat legalább fél órát főzzük, majd hozzáadjuk a leveshez a tejszínt, a morzsolt tárkonyt és egy citrom levét.
  • Utolsó lépésként még egyet forralunk a levesen, hogy az ízek összeérjenek.
A recept jellemzői ebéd receptek, vacsoraötletek

Tippek s tanácsok a tárkonyos húsgombócleves elkészítéséhez

A tárkonyos húsgombóclevesnek rengeteg változata van, attól függően, milyen zöldséget főzünk a húsgombócok mellé.

A fenti receptben a sárgarépa és a fehérrépa mellett (ami a legtöbb változatban szerepel) zellert találunk.

De a zeller helyett van, ahol karalábét, zöldbabot, krumplit vagy paszternákot tesznek a levesbe. Illetve ezek közül akár kettő is.

Fontos, hogy a fenti lehetőségek közül azt válasszuk, amit szeretünk. Illetve hogy a zöldbabot és a krumplit csak a vízzel való felöntés után tegyük hozzá a leveshez.

Ha szoktunk alaplével főzni, zöldséges alaplével vagy húsleves alaplével is elkészíthetjük a tárkonyos húsgombóclevest.

De ha nincs alaplevünk otthon, maradék zöldségleves illetve húsleves is jó szolgálatot lehet. Fontos, hogy ezeket vízzel hígítsuk fel kétszeresre, hogy ne az eredeti leves íze domináljon a végeredményben.

De végszükség esetén 1-2 leveskocka vagy zöldséges fűszersó (ételízesítő) is jó szolgálatot tehet, ha ízletesebb levesre vágyunk.

Fontos! Ha darált sertéshúsból készítjük el a tárkonyos húsgombóclevest, akkor külön sós vízben kezdjük el a gombócokat főzni, mert a sertéshús lassabban fő meg.

S a leves alapanyagainak megpucolását csak a gombócok megfőzésének elkezdése után kezdjük el.

Majd miután a levest felengedtük, s elkezdett forrni, akkor az előfőzött gombócokat egy szedőkanállal tegyük át a levesbe, hogy a leves többi összetevőjének az ízét is magába szívhassa.

Fokhagyma, bors, paprika

A gombóc kapcsán fontos megjegyezni, hogy a fokhagyma és a fekete bors nem feltétlen szükséges a gombóc masszájába.

Ha lágyabb, de mégis fűszeres ízre vágyunk, a fekete bors helyett próbáljuk ki a fehér vagy az ízekben gazdagabb tarka borsot.

Másrészt a levest elkészíthetjük paprikásan is. Amit simán hozzáadhatunk a leveshez a felöntés előtt.

Egy pillanatra lehúzva a fazekat a tűzhelyről a zöldséges hagymát meghinthetjük vele, s pár keveréssel hagyjuk, hogy a forró zöldségektől és a zsiradéktól picit megpiruljon.

Savanyítás másképpen

Az elkészítés végén, ha a savanykásabb ízvilágot vagy a sűrűbb hatású leveseket szeretjük, tejszín helyett 2 deci tejföllel és egy evőkanál liszttel csinálhatunk egy habarást is.

Egy merőkanál főzőlével a csomómentesre kikevert habarást felhígítjuk, s azt öntjük bele a levesbe.

De az is egy lehetőség, hogy a végén nem egy citrom levét adjuk a leveshez, hanem egy kiskanál citromlevet vagy ecetet (ami lehet akár egy jó tárkonyos ecet vagy fehérbor ecet).

Ha pedig sikerült túl savanyítani a levest, 1-2 csipet cukorra lehet a végeredményen javítani.

Jó étvágyat a tárkonyos húsgombócleveshez!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése