Tárkonyos húsgombócleves recept darált húsból, sárgarépával, fehérrépával, zöldbabbal és citrommal, az elkészítés részletes leírásával.
Egy könnyen elkészíthető, könnyed s mégis laktató leves, mely önmagában is elegendő lehet egy vacsorához.
Először megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a tárkonyos húsgombóclevest. S közben azt is megnézzük, hogy mire érdemes odafigyelni, s hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Tárkonyos húsgombócleves recept
Eszközök
- 2 literes fazék
- fokhagymanyomó vagy reszelő
A recept hozzávalói
- 30 dkg darált hús (pulyka vagy sertés)
- 1 db zsemle
- 1 db tojás
- 1 csokor petrezselyem
- 1 gerezd fokhagyma (elhagyható)
- 1 csipet őrölt fekete bors (elhagyható)
- 2-3 evőkanál zsemlemorzsa (szükség szerint)
A leveshez
- 1 fej vöröshagyma
- 2 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 15 dkg zeller (egy kisebb darab)
- 1 evőkanál napraforgóolaj (lehet olívaolaj vagy zsír is)
- 1 és ½ liter víz
- 1 evőkanál só
- 1 csipet őrölt fekete bors
- 2 dl tejszín
- 1 db citrom (leve)
- 1 kiskanál tárkony
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A zsemléket vízbe áztatjuk, majd kivéve a vízből kinyomkodjuk.
- A fokhagymát is megpucoljuk, majd áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
- A petrezselymet alaposan megmossuk, s apróra összevágjuk.
- A darált húst ezután összegyúrjuk a kinyomkodott zsemlével, a tojással, a zúzott fokhagymával, a borssal s finomra vágott petrezselyemmel. Cél egy homogén, nem túl lágy massza.
- Ha túl lágy a húsgombócok masszája, tehetünk hozzá pluszban zsemlemorzsát.(Inkább egyszerre kevesebb prézlit keverjünk a masszához, nehogy a zsemlemorzsa az összes nedvességet magába szívja, és az egész túl keménnyé váljon.)
- Ezután a leveshez megpucoljuk a hagymát, s apró kockákra összevágjuk.
- A sárgarépát és a fehérrépát is megpucoljuk, s vékony karikákra vágjuk fel.
- A zellert is megpucoljuk, s centis kockákra vágjuk.
A tárkonyos húsgombócleves megfőzése
- Az olajat egy fazékban felhevítjük, és megpároljuk rajta az apróra vágott vöröshagymát.
- Amikor a hagyma kezd üvegesedni, hozzáadjuk a karikára vágott sárgarépát, a fehérrépát és a zellert is, és néhány percig együtt pároljuk őket.
- Néhány perc után az egészet felöntjük vízzel, majd sózzuk, borsozzuk.
- Hagyjuk a levest felforrni, s közben a húsgolyók masszájából pingpong labdányi gombócokat formázunk és beletesszük a levesbe.
- A gombócokat legalább fél órát főzzük, majd hozzáadjuk a leveshez a tejszínt, a morzsolt tárkonyt és egy citrom levét.
- Utolsó lépésként még egyet forralunk a levesen, hogy az ízek összeérjenek.
Tippek s tanácsok a tárkonyos húsgombócleves elkészítéséhez
A tárkonyos húsgombóclevesnek rengeteg változata van, attól függően, milyen zöldséget főzünk a húsgombócok mellé.
A fenti receptben a sárgarépa és a fehérrépa mellett (ami a legtöbb változatban szerepel) zellert találunk.
De a zeller helyett van, ahol karalábét, zöldbabot, krumplit vagy paszternákot tesznek a levesbe. Illetve ezek közül akár kettő is.
Fontos, hogy a fenti lehetőségek közül azt válasszuk, amit szeretünk. Illetve hogy a zöldbabot és a krumplit csak a vízzel való felöntés után tegyük hozzá a leveshez.
Ha szoktunk alaplével főzni, zöldséges alaplével vagy húsleves alaplével is elkészíthetjük a tárkonyos húsgombóclevest.
De ha nincs alaplevünk otthon, maradék zöldségleves illetve húsleves is jó szolgálatot lehet. Fontos, hogy ezeket vízzel hígítsuk fel kétszeresre, hogy ne az eredeti leves íze domináljon a végeredményben.
De végszükség esetén 1-2 leveskocka vagy zöldséges fűszersó (ételízesítő) is jó szolgálatot tehet, ha ízletesebb levesre vágyunk.
Fontos! Ha darált sertéshúsból készítjük el a tárkonyos húsgombóclevest, akkor külön sós vízben kezdjük el a gombócokat főzni, mert a sertéshús lassabban fő meg.
S a leves alapanyagainak megpucolását csak a gombócok megfőzésének elkezdése után kezdjük el.
Majd miután a levest felengedtük, s elkezdett forrni, akkor az előfőzött gombócokat egy szedőkanállal tegyük át a levesbe, hogy a leves többi összetevőjének az ízét is magába szívhassa.
Fokhagyma, bors, paprika
A gombóc kapcsán fontos megjegyezni, hogy a fokhagyma és a fekete bors nem feltétlen szükséges a gombóc masszájába.
Ha lágyabb, de mégis fűszeres ízre vágyunk, a fekete bors helyett próbáljuk ki a fehér vagy az ízekben gazdagabb tarka borsot.
Másrészt a levest elkészíthetjük paprikásan is. Amit simán hozzáadhatunk a leveshez a felöntés előtt.
Egy pillanatra lehúzva a fazekat a tűzhelyről a zöldséges hagymát meghinthetjük vele, s pár keveréssel hagyjuk, hogy a forró zöldségektől és a zsiradéktól picit megpiruljon.
Savanyítás másképpen
Az elkészítés végén, ha a savanykásabb ízvilágot vagy a sűrűbb hatású leveseket szeretjük, tejszín helyett 2 deci tejföllel és egy evőkanál liszttel csinálhatunk egy habarást is.
Egy merőkanál főzőlével a csomómentesre kikevert habarást felhígítjuk, s azt öntjük bele a levesbe.
De az is egy lehetőség, hogy a végén nem egy citrom levét adjuk a leveshez, hanem egy kiskanál citromlevet vagy ecetet (ami lehet akár egy jó tárkonyos ecet vagy fehérbor ecet).
Ha pedig sikerült túl savanyítani a levest, 1-2 csipet cukorra lehet a végeredményen javítani.