Tárkonyos csirkeraguleves recept hagymával, fokhagymával, sárgarépával, zellerrel, tejszínnel, az elkészítés részletes leírásával.
Egy könnyen elkészíthető s mégis laktató leves csirkemellből vagy csirkecombból. S mely önmagában is elegendő lehet egy vacsorához.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a tárkonyos csirkeragulevest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Tárkonyos csirkeraguleves recept
Eszközök
- 2 literes fazék
- fokhagymanyomó vagy reszelő
A recept hozzávalói
- 1 fej vöröshagyma (közepes)
- 1-2 gerezd fokhagyma
- 20 dkg csirkemell (lehet filézett csirkecomb is)
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- ½ fej zeller
- 1 evőkanál napraforgóolaj (lehet zsír vagy olívaolaj is)
- 1 kiskanál fűszerpaprika
- ½ liter víz
- 1 evőkanál só (csapott)
- 1 kiskanál őrölt fekete bors (elhagyható)
- 2-3 dl főzőtejszín
- 6-8 dl víz (a leves felengedéséhez)
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
- A csirkemellet (vagy a csirkecombot) megmossuk és 2-3 centis kockákra felaprítjuk.
- A sárgarépát, a fehérrépát és a zellert megpucoljuk, s ugyancsak felkockázzuk.
- Olajon (vagy zsíron) a hagymát megpirítjuk.
- Amikor a hagyma üvegessé vált, hozzáadjuk a hagymához a felkockázott csirkehúst, és fehérre pirítjuk a húst is.
- Amikor a csirkehús kezd megpirulni, az egészhez hozzáadjuk a feldarabolt sárgarépát, fehérrépát és a zellert, s azokat is megpirítjuk kicsit.
- Amikor a zöldségek is kezdenek megpirulni, a fazekat lehúzzuk a tűzről, s hozzáadjuk a fokhagymát, fűszerpaprikát (és a borsot). S jól átkeverjük az egészet, hogy megpiruljanak.
- Ezután annyi vizet adunk a levesalaphoz, hogy az jól ellepje. Visszatesszük a fazekat a tűzhelyre, a maradék sót és tárkonyt hozzáadjuk, s az egészet puhára főzzük.
- Amikor a csirkehús megfőtt, hozzáadjuk a leveshez a tejszínt, s még annyi vizet, hogy egy híg levest kapjunk.Végül a levesen egyet forralunk, szükség esetén sóval, borssal utána ízesítünk.
Tippek és tanácsok a tárkonyos csirkeraguleves elkészítéséhez
A tárkonyos csirkeraguleves akár csirkemellből, akár filézett csirkecombból elkészíthető. A csirkemell egyszerűen felkockázható, de a csirkecombból mindenképp vágjuk ki az inakat.
Ha egy picit különlegesebb ízvilágot szeretnénk adni a tárkonyos csirkeragulevesnek, a sárgarépa és a fehérrépa mellé vagy helyett tehetünk bele paszternákot is. Vagy akár kevés zöldbabot vagy zöldborsót.
Tipp1: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.
Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha viszont szeretjük a csípőset, beletehetünk egy kevés Erős Pistát, Piros Aranyat, chilit vagy Cayenne borsot.
Tipp3: Ha szoktunk alaplével főzni, érdemes a leves felöntéséhez alaplevet használni, elsősorban húsleves alaplevet.
Ha nem szoktunk alaplével dolgozni, a felöntő vizet előzőleg felforralhatjuk 2 leveskockát beletéve. Vagy ha van otthon fél liter maradék húsleves lénk, azt is felhígíthatjuk kétszeres mennyiségűre, egyet forralva rajta.
Fontos: A ragulevesbe minden esetben csak a végén tegyük bele a tejszínt, mert a tejszín eléggé savas karakterű, amitől a hús nehezebben tud megpuhulni.
Ha nem elég tartalmas számunkra a tárkonyos csirkeraguleves, vagy szeretjük a levesbetéteket, tehetünk hozzá levesgyöngyöt vagy krutont (pirított kenyérkockát). Vagy főzhetünk bele nokedlit vagy csipetkét, kiskockát, csigatésztát, eperlevelet vagy gyufatésztát is.