Tárkonyos palócleves

Tárkonyos palócleves receptje sertéshússal, paprikával, paradicsommal, hagymával, fokhagymával, köménnyel az elkészítés részletes leírásával.

Tartalmas, tápanyagokban gazdag és finom leves az év minden napjára. Amit sokféleképpen lehet variálni (lásd a recept alján!).

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a tárkonyos palóclevest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

tárkonyos palócleves

Tárkonyos palócleves recept

A tárkonyos palócleves főzése egy hagymás alappal kezdődik, melyben a húst is megpirítjuk, mintha pörköltet készítenénk. Amikor a hús kifehéredett, az egészet felengedjük vízzel.
Amíg a húst alaposan megfőzzük, megpucoljuk a zöldségeket, a krumplit és a zöldbabot, s idővel azok is belekerülnek a fazékba.
A végén a levest tejfölösen behabarjuk, fél citrom levével ízesítjük.
A tárkonyos palócleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 1 óra 20 perc
Összes idő 1 óra 30 perc
Fogás Levesek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 4 literes lábos

A recept hozzávalói
  

  • 1 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg sertéslapocka
  • 2 evőkanál zsír
  • fűszerpaprika
  • 1-2 teáskanál
  • 1-2 csipet őrölt bors
  • 1 csipet őrölt kömény
  • 2 liter víz
  • 4 húsleveskocka
  • 1 darab zöldpaprika
  • 1 darab paradicsom
  • 2 babérlevél
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 teáskanál tárkony
  • 25 dkg krumpli
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 40 dkg zöldbab
  • 1 csipet majoránna
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • ½ citrom

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük.
  • A húst is megpucoljuk (a hártyáktól), s centis darabokra vágjuk fel.
  • A paprikát és a paradicsomot felkockázzuk
  • Zsíron a felkockázott hagymát (fél deci vízzel) elkezdjük dinsztelni.
  • Amikor a vizet elfőtte, s kezd kifehéredni, hozzátesszük a húst, és folyamatos kevergetés mellett azt is megpirítjuk.
  • Amikor a hús kifehéredett, az egészet lehúzzuk a tűzhelyről, s hozzáadjuk a fűszerpaprikát, az őrölt köményt és a megzúzott fokhagymát.
    Alaposan elkeverjük őket, hogy kicsit megpiruljanak.
  • Felöntjük vízzel, hogy rendesen ellepje, és visszatesszük a tűzre főni.
    Hozzáadjuk a felaprított paradicsomot és a paprikát. Sóval, borssal, babérlevéllel húsleveskockával és tárkonnyal ízesítjük.

Amíg a hús megfő...

  • A sárgarépát és fehérrépát megpucoljuk, s ujjnyi vastagságú karikákra vágjuk fel őket.
  • A krumplit is megpucoljuk, és centis kockákra vágjuk.
  • Ha a nyers zöldbabot vettünk (pl. a piacon), akkor azt megmossuk, végeit levágjuk, s babot másfél centis darabokra felvágjuk.
  • Amikor a hús kezd megpuhulni (minimum egy óra után), beletesszük a krumplit, a sárgarépát, a fehérrépát és a zöldbabot is, hogy azok is megfőjenek.
  • Hogy a zöldségek rendesen megfőjenek, a levest felengedjük a maradék húsleves alaplével.

Amikor a hús megfőtt (megpuhult)

  • A tejfölben a lisztet csomómentesen elkeverjük (habarást készítünk).
  • A petrezselyemzöldet alaposan összevágjuk.
  • Amikor a leves már majdnem megfőtt, a habarásba 1-2 merőkanál főzőlevet teszünk, s a habarással jól elkeverjük.
  • Folyamatos kevergetés közben beleöntjük a habarást a levesbe, s egyenletesen elkeverjük benne.
    Hozzáadjuk a felaprított petrezselyemzöldet, s 4-5 percig tovább főzzük a palóclevest, míg be nem sűrűsödik.
  • Amikor a leves elkészült, egy fél citrom levét hozzáadjuk, hogy kiemelje a palócleves ízeit.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, vacsoraötletek

Tippek s tanácsok a tárkonyos palócleves elkészítéséhez

A palócleves elkészítése során a sertéshús főzését nem érdemes elkapkodni. Szánjunk rá minimum egy-másfél órát, hogy a hús rendesen megpuhuljon.

A sertéshús főzésénél az első 15-20 perce munkás, mert a feljövő habot érdemes leszedni a tetejéről. Ha lassan főzzük, akkor a hab a lobogó víztől nehezebben fő bele a lébe.

S ezek teljesen függetlenek attól, hogy a receptben szereplő lapockából, vagy combból, oldalasból, esetleg dagadóból vagy tarjából készítjük el.

A krumpli és bab nagyjából egyszerre fő meg, de arra figyeljünk, ha konzervbabot használunk, akkor a levét ne öntsük bele a levesbe, hanem szűrjük le a babot.

Ha szoktunk húsleves alaplét használni a főzéshez, vagy van maradék levesünk, nyugodtan megfőzhetjük a leves avval is.

Ha egy leves megmaradt levét használunk fel, azt hígítsuk fel kétszeresére, hogy a levesben ne a leves íze domináljon, hanem a zöldségek és a sajtgombócé.

Tipp: Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt, avval is könnyedén be fog sűrűsödni.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a tárkonyos palóclevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a tárkonyos palócleveshez!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése