Tárkonyos palócleves receptje sertéshússal, paprikával, paradicsommal, hagymával, fokhagymával, köménnyel az elkészítés részletes leírásával.
Tartalmas, tápanyagokban gazdag és finom leves az év minden napjára. Amit sokféleképpen lehet variálni (lásd a recept alján!).
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a tárkonyos palóclevest, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Tárkonyos palócleves recept
Eszközök
- 4 literes lábos
A recept hozzávalói
- 1 fej hagyma
- 3 gerezd fokhagyma
- 30 dkg sertéslapocka
- 2 evőkanál zsír
- fűszerpaprika
- 1-2 teáskanál só
- 1-2 csipet őrölt bors
- 1 csipet őrölt kömény
- 2 liter víz
- 4 húsleveskocka
- 1 darab zöldpaprika
- 1 darab paradicsom
- 2 babérlevél
- 1 csokor petrezselyemzöld
- 1 teáskanál tárkony
- 25 dkg krumpli
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 40 dkg zöldbab
- 1 csipet majoránna
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál liszt
- ½ citrom
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük.
- A húst is megpucoljuk (a hártyáktól), s centis darabokra vágjuk fel.
- A paprikát és a paradicsomot felkockázzuk
- Zsíron a felkockázott hagymát (fél deci vízzel) elkezdjük dinsztelni.
- Amikor a vizet elfőtte, s kezd kifehéredni, hozzátesszük a húst, és folyamatos kevergetés mellett azt is megpirítjuk.
- Amikor a hús kifehéredett, az egészet lehúzzuk a tűzhelyről, s hozzáadjuk a fűszerpaprikát, az őrölt köményt és a megzúzott fokhagymát.Alaposan elkeverjük őket, hogy kicsit megpiruljanak.
- Felöntjük vízzel, hogy rendesen ellepje, és visszatesszük a tűzre főni.Hozzáadjuk a felaprított paradicsomot és a paprikát. Sóval, borssal, babérlevéllel húsleveskockával és tárkonnyal ízesítjük.
Amíg a hús megfő...
- A sárgarépát és fehérrépát megpucoljuk, s ujjnyi vastagságú karikákra vágjuk fel őket.
- A krumplit is megpucoljuk, és centis kockákra vágjuk.
- Ha a nyers zöldbabot vettünk (pl. a piacon), akkor azt megmossuk, végeit levágjuk, s babot másfél centis darabokra felvágjuk.
- Amikor a hús kezd megpuhulni (minimum egy óra után), beletesszük a krumplit, a sárgarépát, a fehérrépát és a zöldbabot is, hogy azok is megfőjenek.
- Hogy a zöldségek rendesen megfőjenek, a levest felengedjük a maradék húsleves alaplével.
Amikor a hús megfőtt (megpuhult)
- A tejfölben a lisztet csomómentesen elkeverjük (habarást készítünk).
- A petrezselyemzöldet alaposan összevágjuk.
- Amikor a leves már majdnem megfőtt, a habarásba 1-2 merőkanál főzőlevet teszünk, s a habarással jól elkeverjük.
- Folyamatos kevergetés közben beleöntjük a habarást a levesbe, s egyenletesen elkeverjük benne.Hozzáadjuk a felaprított petrezselyemzöldet, s 4-5 percig tovább főzzük a palóclevest, míg be nem sűrűsödik.
- Amikor a leves elkészült, egy fél citrom levét hozzáadjuk, hogy kiemelje a palócleves ízeit.
Tippek s tanácsok a tárkonyos palócleves elkészítéséhez
A palócleves elkészítése során a sertéshús főzését nem érdemes elkapkodni. Szánjunk rá minimum egy-másfél órát, hogy a hús rendesen megpuhuljon.
A sertéshús főzésénél az első 15-20 perce munkás, mert a feljövő habot érdemes leszedni a tetejéről. Ha lassan főzzük, akkor a hab a lobogó víztől nehezebben fő bele a lébe.
S ezek teljesen függetlenek attól, hogy a receptben szereplő lapockából, vagy combból, oldalasból, esetleg dagadóból vagy tarjából készítjük el.
A krumpli és bab nagyjából egyszerre fő meg, de arra figyeljünk, ha konzervbabot használunk, akkor a levét ne öntsük bele a levesbe, hanem szűrjük le a babot.
Ha szoktunk húsleves alaplét használni a főzéshez, vagy van maradék levesünk, nyugodtan megfőzhetjük a leves avval is.
Ha egy leves megmaradt levét használunk fel, azt hígítsuk fel kétszeresére, hogy a levesben ne a leves íze domináljon, hanem a zöldségek és a sajtgombócé.
Tipp: Ha lisztérzékenyek vagyunk, liszt helyett használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt, avval is könnyedén be fog sűrűsödni.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a tárkonyos palóclevest, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.