A tárkonyos palócleves főzése egy hagymás alappal kezdődik, melyben a húst is megpirítjuk, mintha pörköltet készítenénk. Amikor a hús kifehéredett, az egészet felengedjük vízzel. Amíg a húst alaposan megfőzzük, megpucoljuk a zöldségeket, a krumplit és a zöldbabot, s idővel azok is belekerülnek a fazékba.A végén a levest tejfölösen behabarjuk, fél citrom levével ízesítjük.A tárkonyos palócleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük.
A húst is megpucoljuk (a hártyáktól), s centis darabokra vágjuk fel.
A paprikát és a paradicsomot felkockázzuk
Zsíron a felkockázott hagymát (fél deci vízzel) elkezdjük dinsztelni.
Amikor a vizet elfőtte, s kezd kifehéredni, hozzátesszük a húst, és folyamatos kevergetés mellett azt is megpirítjuk.
Amikor a hús kifehéredett, az egészet lehúzzuk a tűzhelyről, s hozzáadjuk a fűszerpaprikát, az őrölt köményt és a megzúzott fokhagymát.Alaposan elkeverjük őket, hogy kicsit megpiruljanak.
Felöntjük vízzel, hogy rendesen ellepje, és visszatesszük a tűzre főni.Hozzáadjuk a felaprított paradicsomot és a paprikát. Sóval, borssal, babérlevéllel húsleveskockával és tárkonnyal ízesítjük.
Amíg a hús megfő...
A sárgarépát és fehérrépát megpucoljuk, s ujjnyi vastagságú karikákra vágjuk fel őket.
A krumplit is megpucoljuk, és centis kockákra vágjuk.
Ha a nyers zöldbabot vettünk (pl. a piacon), akkor azt megmossuk, végeit levágjuk, s babot másfél centis darabokra felvágjuk.
Amikor a hús kezd megpuhulni (minimum egy óra után), beletesszük a krumplit, a sárgarépát, a fehérrépát és a zöldbabot is, hogy azok is megfőjenek.
Hogy a zöldségek rendesen megfőjenek, a levest felengedjük a maradék húsleves alaplével.
Amikor a hús megfőtt (megpuhult)
A tejfölben a lisztet csomómentesen elkeverjük (habarást készítünk).
A petrezselyemzöldet alaposan összevágjuk.
Amikor a leves már majdnem megfőtt, a habarásba 1-2 merőkanál főzőlevet teszünk, s a habarással jól elkeverjük.
Folyamatos kevergetés közben beleöntjük a habarást a levesbe, s egyenletesen elkeverjük benne.Hozzáadjuk a felaprított petrezselyemzöldet, s 4-5 percig tovább főzzük a palóclevest, míg be nem sűrűsödik.
Amikor a leves elkészült, egy fél citrom levét hozzáadjuk, hogy kiemelje a palócleves ízeit.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, vacsoraötletek