Vissza Email link
tárkonyos palócleves

Tárkonyos palócleves recept

A tárkonyos palócleves főzése egy hagymás alappal kezdődik, melyben a húst is megpirítjuk, mintha pörköltet készítenénk. Amikor a hús kifehéredett, az egészet felengedjük vízzel.
Amíg a húst alaposan megfőzzük, megpucoljuk a zöldségeket, a krumplit és a zöldbabot, s idővel azok is belekerülnek a fazékba.
A végén a levest tejfölösen behabarjuk, fél citrom levével ízesítjük.
A tárkonyos palócleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 1 óra 20 perc
Összes idő 1 óra 30 perc
Fogás Levesek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 4 literes lábos

A recept hozzávalói
  

  • 1 fej hagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 30 dkg sertéslapocka
  • 2 evőkanál zsír
  • fűszerpaprika
  • 1-2 teáskanál
  • 1-2 csipet őrölt bors
  • 1 csipet őrölt kömény
  • 2 liter víz
  • 4 húsleveskocka
  • 1 darab zöldpaprika
  • 1 darab paradicsom
  • 2 babérlevél
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • 1 teáskanál tárkony
  • 25 dkg krumpli
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 40 dkg zöldbab
  • 1 csipet majoránna
  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál liszt
  • ½ citrom

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apróra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomón áttörjük.
  • A húst is megpucoljuk (a hártyáktól), s centis darabokra vágjuk fel.
  • A paprikát és a paradicsomot felkockázzuk
  • Zsíron a felkockázott hagymát (fél deci vízzel) elkezdjük dinsztelni.
  • Amikor a vizet elfőtte, s kezd kifehéredni, hozzátesszük a húst, és folyamatos kevergetés mellett azt is megpirítjuk.
  • Amikor a hús kifehéredett, az egészet lehúzzuk a tűzhelyről, s hozzáadjuk a fűszerpaprikát, az őrölt köményt és a megzúzott fokhagymát.
    Alaposan elkeverjük őket, hogy kicsit megpiruljanak.
  • Felöntjük vízzel, hogy rendesen ellepje, és visszatesszük a tűzre főni.
    Hozzáadjuk a felaprított paradicsomot és a paprikát. Sóval, borssal, babérlevéllel húsleveskockával és tárkonnyal ízesítjük.

Amíg a hús megfő...

  • A sárgarépát és fehérrépát megpucoljuk, s ujjnyi vastagságú karikákra vágjuk fel őket.
  • A krumplit is megpucoljuk, és centis kockákra vágjuk.
  • Ha a nyers zöldbabot vettünk (pl. a piacon), akkor azt megmossuk, végeit levágjuk, s babot másfél centis darabokra felvágjuk.
  • Amikor a hús kezd megpuhulni (minimum egy óra után), beletesszük a krumplit, a sárgarépát, a fehérrépát és a zöldbabot is, hogy azok is megfőjenek.
  • Hogy a zöldségek rendesen megfőjenek, a levest felengedjük a maradék húsleves alaplével.

Amikor a hús megfőtt (megpuhult)

  • A tejfölben a lisztet csomómentesen elkeverjük (habarást készítünk).
  • A petrezselyemzöldet alaposan összevágjuk.
  • Amikor a leves már majdnem megfőtt, a habarásba 1-2 merőkanál főzőlevet teszünk, s a habarással jól elkeverjük.
  • Folyamatos kevergetés közben beleöntjük a habarást a levesbe, s egyenletesen elkeverjük benne.
    Hozzáadjuk a felaprított petrezselyemzöldet, s 4-5 percig tovább főzzük a palóclevest, míg be nem sűrűsödik.
  • Amikor a leves elkészült, egy fél citrom levét hozzáadjuk, hogy kiemelje a palócleves ízeit.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, vacsoraötletek