Baconos-sajtos csirkemell receptje sajttal, baconnel, csirkecsíkokkal, fűszerekkel és tejföllel, az elkészítés részletes leírásával.
Melyet nem kell bonyolítani, csak felaprítjuk a hozzávalókat, összeállítjuk egy tepsiben vagy jénaiban, megsütjük, s már ehetjük is.
Ehhez megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a baconos-sajtos csirkemellet. S azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.
Baconos-sajtos csirkemell recept
Equipment
- sajtreszelő
- Nagyobb méretű, magas falú tepsi vagy jénai
Ingredients
- 10 dkg bacon szalonna (fél csomag)
- 50 dkg csirkemell (csont nélkül)
- 3 evőkanál tejföl
- 2 evőkanál sertészsír
- 20 dkg sajt (trappista, gauda, cheddar)
- só
- őrölt fekete bors
Instructions
- A baconös-sajtos csirkemellhez a bacont és a csirkemellet vékony csíkokra vágjuk fel.
- A csirkemell csíkokat megsózzuk, megborsozzuk.
- A sajtot lereszeljük, a tejfölt pedig felkeverjük, hogy az összeállt szerkezetét megtörjük.
- Egy jénait kizsírozunk, majd az aljára egyenletesen eloszlatjuk a bacon szalonna felét.
- A bacon tetejére kerülnek a befűszerezett csirkemell csíkok, amit jó alaposan megkenünk felkevert tejföllel.
- A tejfölös csirkemell csíkokra rátesszük a bacon második felét, s az egészet beborítjuk a lereszelt sajttal.
- 180 fokra előre melegített sütőben, fóliával letakarva megsütjük az összeállított baconös-sajtos csirkemellet.
- Majd fél óra elteltével levesszük a tetejéről az alufóliát, s a sajtot is megpirítjuk 10 perc alatt 200 fokra feltekerve a sütő hőfokát.
Néhány gondolat a baconös-sajtos csirkemell elkészítéséhez
A fenti baconös-sajtos csirkemell nagyon könnyen elkészíthető. Negyed óra alatt összeállítható, és egy órán belül tálalható.
Ha szeretnénk kicsit ízletesebben enni a baconös-sajtos csirkemellet, akkor a tejföllel megkenés után egy-két zöldfűszerrel megszórhatjuk a csirkemell csíkokat, amitől ízletesebb lesz a végeredményt.
Használhatunk petrezselyemzöldet, szerecsendiót, kakukkfüvet, rozmaringot, majoránnát, oregánót, bazsalikomot, tárkonyt vagy akár egy kevés chilit is, ha a csípőset szeretjük.
Ha szeretjük a fokhagymás ízeket, a csirkemellet érdemes már az elkészítés előtti napon elővenni és felszelni. Egy gerezd fokhagymát összetörni, s fél liter tejbe elkeverni, amibe a felszeletelt csirkecsíkokat egy éjszakára beletesszük pácolódni.
Tipp: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.
Ha szeretjük a változatosságot, a baconos-sajtos csirkemell receptjét elkészíthetjük pulykamellel is. Amire érdemes odafigyelni, hogy a pulykamell szerkezete lazább, mint csirkemellé, hogy érdemesebb kicsit vastagabb csíkokat vágni belőle.
Ha szeretnénk egy kicsit formát adni a baconos-sajtos csirkemellnek, egy nagyobb méretű őzgerinc formában is megsüthetjük.
Ha szeretnénk a baconös-sajtos csirkemellet picit teltebb ízvilágúra, egy könnyed besamel mártással is leönthetjük a csirkemell csíkokat.
Az elkészült baconös-sajtos csirkemellet fogyaszthatjuk önmagában is, vagy salátával, kenyérrel, esetleg rizzsel.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a baconös-sajtos csirkemellet, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.