Csirkemell tokány recept hagymával, sóval, borssal, fűszerpaprikával és tejföllel, az elkészítés részletes leírásával.
Mely egy könnyen és gyorsan elkészíthető egytálétel, ha már unjuk az egyhangú pörköltök világát, s valami finom s változatos ételre vágyunk.
Ezért először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a csirkemell tokányt, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Csirkemell tokány recept
Eszközök
- 2 literes lábos
A recept hozzávalói
- ½ kg csirkemell
- 1 fej vöröshagyma
- 2 evőkanál napraforgóolaj (lehet olíva is)
- 1 teáskanál só
- bors (ízlés szerint)
- 1 evőkanál fűszerpaprika
- tejföl (ízlés szerint)
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A hagymát megpucoljuk, s apró kockákra vágjuk össze.
- A csirkemelleket vágjuk ketté, s ha elegendően vastagok, vágjuk ketté hosszában is.Majd ujjnyi vastag csíkokat vágjunk keresztbe.
- A hagymát tegyük fel olajon pirulni.
- Amikor a hagyma kezd üvegesedni, adjuk hozzá a csirkemell csíkokat, s pirítsuk meg azokat is.
- A tűzről levéve adjunk hozzá pirospaprikát, hogy az is egy picit megpiruljon.
- Majd az egészet engedjük fel annyi vízzel, hogy az egészet ellepje. Sózzuk, borsozzuk.
- Közepes lángon főzzük az egészet még 20-25 percig, amíg a csirkemellcsíkok megpuhulnak.(Nem baj, ha a levét a végére elfövi, párszor keverjük át az egészet főzés közben).
- Salátával, tésztával, rizzsel, rizibizivel, főtt krumplival, krumplipürével, nokedlivel, esetleg szalmakrumplival tálalhatjuk.
Tippek és tanácsok a csirkemell tokány elkészítéséhez
A csirkemell recepteket nem feltétlen kell zsírosra csinálni, mert a magas víztartalma képes kompenzálni az alacsony zsiradék tartalmát.
Éppen ezért nem érdemes elrontani a csirkemell tokányt zsírral vagy pörcére sütött füstölt szalonnával.
Helyette tehetünk bele pluszban pár szem (tarka)borsot (vagy annak őrleményét), egy gerezd fokhagymát, paprikát, paradicsomot, hogy ízletesebb, szaftosabb legyen.
El lehet készíteni zöldborsósan is, esetleg csiperkegombával, vagy mint a hentestokányt, csemegeuborkával.
De sokan szeretik zöldbabbal és kaporral is, tehetünk hozzá esetleg egy kevés tárkonyt vagy kurkumát.
Tipp1: Aki nem szereti a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.
Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér vagy tarka borsot is.
Ha viszont szeretjük a csípőset, beletehetünk a pörkölt alapba egy kisebb csípős paprikát. Vagy tehetünk hozzá egy kevés Erős Pistát, Piros Aranyat, chilit vagy Cayenne borsot.
Tipp3: S az egész csirkemell tokányt még tartalmasabbá tehetjük kevés főzőtejszín vagy tejföl hozzákeverésével (vagy ezeket felhasználó lisztes habarással).
Ha kifőtt tésztát szeretnénk köretnek, akkor az lehet kagylótészta, szélesmetélt, csigatészta, szarvacska, fusilli, penne vagy farfalle is.
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a csirkemell tokányt, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.