Bakonyi tokány recept hagymával, gombával, paprikával, paradicsommal, majoránnával és kakukkfűvel az elkészítés részletes leírásával.
Az elkészítése ideje jelentősen függ az elkészítéséhez használt hús típusától, de csirkéből akár egy óra alatt is egy fenséges és különleges ételt készíthetünk. Melynek egyediségét a a hozzá adott gombától és a fűszerektől nyeri el.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a bakonyi tokányt, majd megnézzük azt is, hogy mire érdemes figyelni, s a különböző húsok miként változtatják meg az elkészítés idejét.
Bakonyi tokány recept
Eszközök
- 2 literes lábos
- fokhagymanyomó
A recept hozzávalói
- 10 dkg szalonna
- 1 fej vöröshagyma
- 1 darab paprika
- 1 darab paradicsom
- ½ kg színhús (csirke, sertés, marha...)
- 1 kiskanál fűszerpaprika
- majoránna (ízlés szerint)
- kakukkfű (ízlés szerint)
- 1 teáskanál só
- 30 dkg gomba
- víz
- 2 dl tejföl
- 1 evőkanál finomliszt
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón.
- A szalonnát is vágjuk össze kicsi darabokra.
- A húst ujjnyi csíkokra vágjuk fel a rostjaira merőlegesen (ezt nevezik tokányra vágásnak)
- A paradicsomot és a paprikát mossuk meg, s vágjuk fel apróra.
- A gombát is mossuk meg, s vékony szeletekre vágjuk fel.
- Az összevágott szalonnát tegyük a fazékba, s közepes lángon süssük ki a zsírját.A keletkező pörcöt hagyjuk a lábosban. Az íze bele fog főni a bakonyi tokányba, melytől még különlegesebb lesz.
- Majd a hagymát hozzáadva azt is süssük meg üvegesre.
- Majd adjuk hozzá a fokhagymát, a feldarabolt paradicsomot és paprikát, és pároljuk tovább az egészet pár percig.
- Amikor az egész levet eresztett, adjuk hozzá a csíkokra felvágott húst, és az egészet addig pároljuk, míg a hús ki nem fehéredik.
- Ekkor húzzuk le a tűzről a lábost, adjuk hozzá a pirospaprikát, a majoránnát, a kakukkfüvet és a sót. S ez egészet alaposan keverjük össze, hogy a paprika picit megpiruljon.
- Ezután mehet bele a vékonyra felszelt gomba, s annyi víz, ami az egészet ellepi. Főzzük az egészet durván ¾ órán át, hogy a hús jó alaposan megpuhuljon.
Tejfölös habarást készítünk:
- Amikor a hús megpuhult, egy kisebb tálban a tejfölben egy kanál lisztet csomómentesen elkeverünk.
- A tokány főzőlevéből egy merőkanállal hozzáadunk, s elkeverve felhígítjuk a tejfölös habarást.
- Majd az egészet hozzáöntjük a húsos-gombás tokányhoz, alaposan elkeverve benne.
- Pár percig tovább főzzük, hogy a tokány leve besűrűsödjön.
Tippek és tanácsok a bakonyi tokány elkészítéséhez
A jó bakonyi tokány titka az alapos főzés. Ha csirkemellből vagy egy csirkecombból készítjük el a tokányt, egy óra alatt simán elkészül, hasonlóan a bakonyi csirkemell szeletekhez.
De a sertéshús megfőzéséhez több idő kell. Legyen szó akár combról, akár lapockáról, egy igazán ínycsiklandó bakonyi sertéstokány egy órán belül szinte soha nem puhul meg. Ha öreg volt az állat, akár másfél óránál is több időbe telik, míg a sertéshús megpuhul rendesen.
Ha a bakonyi tokányt valami ennél is szívósabb húsból, mondjuk marhából vagy vadhúsból (nyúlból, őzből, szarvasból, stb.) szeretnénk elkészíteni, akkor a hús megfőzésére érdemes 2-3 órát is rászánni.
Amiből az is következik, hogy a gombát nem a hússal együtt tegyük hozzá az ételhez, hanem miután a hús már minimum 2 órát főtt a levében. Érdemes rászánni az időt, mert ha nem lesz elég puha a hús, akkor nehéz lesz az emésztésünknek az elkészült bakonyi tokány.
Főleg akkor, ha többféle gombát is teszünk bele. Éppen ezért ne kapkodjuk el a behabarás elkészítését se. A habarás hozzáadása után ugyanis a hús a tejfölös (savanykás) lében már nagyon nehezen tud még puhábbá válni.
A bakonyi tokány ízesítése
A megfelelő zsiradékhoz nem csak zsírszalonnát választhatunk, hanem valamilyen húsos szalonnát is. Például császárszalonnát. S a kisütés elősegítendő adhatunk hozzá egy kiskanál zsírt is.
De ne próbáljuk meg a disznózsírt növényi olajjal helyettesíteni, mert ez az étel, hasonlóan a krumplis tésztához, nem lesz igazán finom növényi olajat felhasználva.
Ha szeretjük a csípősebb, erősebb karakterű ételeket, nyugodtan tehetünk a bakonyi tokányhoz őrölt borsot vagy akár csípős paprikakrémet, fűszerpaprikát.
Tipp: A csípős íz hozzáadásakor inkább kétszer keveset adjunk hozzá, mint egyszerre túl sokat. A sokféle fűszer az erős, csípős íz hatását felerősítheti még kisebb mennyiség hozzáadása esetén is.
A felhasznált gomba lehet csiperke, laskagomba, vargánya vagy bármilyen más ehető gombából. Amiket akár keverhetünk is egymással, ha valami különleges alkalomra készítjük el a bakonyi tokányt.
Fontos: a természetben gyűjtött gombát mindig ellenőriztessünk le gombaszakértővel!
Ha gombakonzervet használunk, a konzerv levét szűrjük le, s a fűszerpaprika hozzáadása után adjuk hozzá a tokány alapjához (rengeteg ízanyag kerül így bele a végeredménybe, mivel a gomba ízét magába szívja a hús).
Tipp: A habarás elkészítéséhez, ha lisztérzékenyek vagyunk, használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt is. Avval is könnyedén be fog sűrűsödni a tokány.
Az elkészült bakonyi tokányt tálalhatjuk kifőtt tésztával, ami lehet kagylótészta, szélesmetélt, csigatészta, szarvacska, fusilli, penne vagy farfalle is.
De tálalhatjuk rizzsel, rizibizivel, nokedlivel, főtt krumplival, sült krumplival, esetleg tarhonyával vagy bulgurral is.