Brokkolis csirkemell tejszínesen

Brokkolis csirkemell recept tejszínnel, hagymával, fokhagymával, parmezánnal, sóval és borssal, az elkészítés részletes leírásával.

Mely egy könnyed, finom s laktató étel, ami mindezeken túl még tele van egészséges összetevőkkel is.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen elkészíteni a brokkolis csirkemellt. Majd megnézzük azt is, mire érdemes odafigyelni, s hogyan készíthető el ez a recept filézett csirkecombból.

brokkolis csirkemell tejszínesen

Brokkolis csirkemell recept (tejszínesen)

A megpucolt és felaprított vöröshagymát egy serpenyőben olívaolajon megpirítjuk. Majd hozzáadjuk a felaprított csirkemellet, s kifehéredésig sütjük.
Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a felaprított bazsalikomot és a petrezselymet, majd hozzátesszük a zúzott fokhagymát, és kettőt keverünk rajta.
Végül hozzáadjuk a tejszínt, s kevés őrölt szerecsendiót. Kis lángon főzzük, amíg a hús megpuhul.
Közben a brokkolit megmossuk, szétszedjük rózsáira, majd forró sós vízben roppanósra főzzük körülbelül 5 perc alatt. Ekkor kivesszük a brokkolit a vízből (mert könnyen szétfő), s hagyjuk lecsepegni, kihűlni.
Amikorra a hús megpuhult, hozzákeverjük az időközben megfőzött a brokkolit és a reszelt sajtot.
Óvatosan összeforgatva az egészet az elolvadó sajt be fogja sűrűsíteni a szósz. Ekkor lehúzhatjuk a brokkolis csirkét a tűzről, mert elkészült és tálalható.
A brokkolis csirkemell hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 10 perc
Főzés idő 30 perc
Összes idő 40 perc
Fogás Főétel, pörkölt, Zöldséges ételek
Konyha Francia
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • nagyobb serpenyő (a tejszínes alap elkészítéséhez)
  • fokhagymanyomó
  • 2 literes fazék (a brokkoli megfőzéséhez)
  • szűrőkanál (a megfőtt brokkoli kiszedéséhez)

A recept hozzávalói
  

  • 2 fej vöröshagyma
  • 3-4 gerezd fokhagyma
  • ½ kg csirkemell
  • 1 csokor petrezselyem
  • 3-4 bazsalikom levél
  • 8-10 dkg parmezán (lehet más sajt is)
  • 3 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál vaj
  • 2 dl főzőtejszín
  • 1 kiskanál (a tejszínes alaphoz)
  • bors (ízlés szerint)
  • 40 dkg brokkoli
  • 1 kanál (a brokkoli főzővízébe)
  • 1 liter víz (a brokkoli megfőzéséhez)

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • A csirkemellet megmossuk, s másfél-két centis darabokra felaprítjuk.
  • Apróra felvágjuk a friss bazsalikomot és a petrezselymet.
  • A sajtot is lereszeljük apró lyukú reszelőn.

A tejszínes alap elkészítése

  • Először melegítsük össze az olívaolajat és a vajat.
  • Ezután a felaprított vöröshagymát üvegesre pirítjuk az felmelegített zsiradékon.
  • Amikor a hagyma kezd üvegesedni, hozzáadjuk a felaprított csirkemellet, s kifehéredésig sütjük.
  • Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, rászórjuk a felaprított bazsalikomot és a petrezselymet.
  • Majd jöhet hozzá a megzúzott fokhagyma.
  • Párat keverünk rajta, hogy egy picit megcsapja a hő a zöldfűszereket és a fokhagymát.
  • Végül hozzáadjuk a tejszínt, s kevés őrölt szerecsendiót.
    Még egyet keverünk az egészen, s kis lángon főzzük az egészet, amíg a hús megpuhul.

A brokkoli megfőzése

  • Amikor a tejszínes alap elkezd rotyogni, felteszünk a lábosba bő 1 liter vizet forrni.
  • Közben a brokkolit megmossuk, szétszedjük rózsáira, s ha a szára nem túl kemény, azt is megpucolhatjuk s kisebb darabokra vághatjuk.
  • Amikor a víz felforrt, hozzáteszünk egy kanál sót, s beletesszük a felaprított brokkolit.
    Maximum 5 percig főzzük a brokkolit, mert ha tovább fő, könnyedén szétesik.
  • A megfőtt brokkolit szűrőkanállal kivesszük a forró vízből, s egy tál hideg vízbe beletesszük, hogy minél hamarabb kihűljön.
    Majd egy rácsra kiterítve a brokkoli rózsáit hagyjuk lecsepegni.

A brokkolis csirke elkészítése

  • Amikorra a hús megpuhult, hozzákeverjük az időközben megfőzött a brokkolit és a reszelt sajtot.
  • Óvatosan összeforgatva az egészet az elolvadó sajt be fogja sűrűsíteni a szósz.
    Ekkor lehúzhatjuk a brokkolis csirkét a tűzről, mert elkészült és tálalható.
A recept jellemzői ebéd receptek, egészséges ételek, gluténmentes, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a brokkolis csirkemell elkészítéséhez

A brokkolis csirkemell receptjének leírása ugyan sok lépésből ál, de igazából pillanatok alatt megvan. Nem érdemes tőle megijedni, mert az végeredmény megéri a fáradságot.

Az elkészítés kritikus pontja a brokkoli megfőzése. Inkább legyen egy picit keményebb a brokkoli a főzés után, mint hogy szétessen (a sütés után).

Illetve alaposan sózzuk meg a brokkoli blansírozásához használt főzővizet, hasonlóan ahhoz, ahogy a csőben sült brokkoli elkészítésekor is tesszük, különben a brokkoli ízetlen lesz.

A másik kritikus pont a fűszerezés. Ha nincs otthon friss bazsalikom és/vagy petrezselyem, nyugodtan használjunk szárított verziót. Mivel a csirkemell a pirítás után is minimum 20-25 percet fog főni a hagymás-tejszínes alapban, a szárított fűszerek íze bele fog kerülni az ételbe.

Tipp1: Ha nem szeretjük a sült hagyma kesernyés ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív (karakteres).

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

Tipp2: Ha nem szeretjük a fokhagyma intenzív ízét, használhatunk fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is.

Tipp3: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk az elkészült brokkolis csirkemellhez némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.

Tipp4: Mielőtt a tejszínt hozzáadnánk a húshoz, hozzáadhatunk egy deci fehérbort a megfűszerezett húshoz. Pár percig forralva az alkohol eltávozik, s utána hozzáöntve a húshoz a tejszínt, a fehérbor aromája benne marad a tejszínes szószban.

A fenti recept egyébként nem csak csirkemellből készíthető el, hanem filézett csirkecombból is.

Arra viszont mindenképp érdemes odafigyelni, hogy a csirkecomb nem színhús, vannak benne ínak. Amit az előkészítés során érdemes a csirkecomb felkockázásakor kivágni.

A brokkolis csirkét tálalhatjuk főtt rizzsel vagy egy finom tésztával (fodros kockával, orsó tésztával, szélesmetélttel, rövid metélttel, csavart csővel, rövid csővel) vagy nokedlivel.

Jó étvágyat a brokkolis csirkéhez!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése