Bakonyi sertésszelet

Bakonyi sertésszelet recept gombával, hagymával, szalonnával kevés kakukkfűvel és majoránnával az elkészítés részletes leírásával.

Elkészítése ugyan egy picit pepecselős, de megérni, mert a benne lévő sokféle íz harmóniájának élvezete megéri a fáradságot.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és relatíve gyorsan elkészíteni a bakonyi sertésszeletet. Majd megnézzük azt is, az elkészítés során mire érdemes mindenképpen odafigyelni.

bakonyi sertésszelet

Bakonyi sertésszelet recept

Serpenyőben a füstölt szalonnát kisütjük, majd a megmaradt pörcöt félretesszük.
A zsiradékon az előre elkészített hús szeleteket mindkét oldalán elősütjük. Amikor a hús kifehéredett, kivesszük a serpenyőből, s félretesszük.
A zsiradékba ezután beletesszük a feldarabolt hagymát, üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot.
Amikor levet engedett, hozzáadjuk a gombát is, amíg egy picit meg nem pirul.
Amikor a gomba összeesett, a serpenyőt lehúzzuk a tűzhelyről, hozzáadjuk a fűszerpaprikát, s átkeverjük, hogy az is megpiruljon.
Majd vizet adunk hozzá, és az elősütött hússzeleteket is visszatesszük a serpenyőbe. Fedő alatt puhára pároljuk az egészet.
Amikor a hús megpuhult, tejfölösen az egészet behabarjuk, s ha kell, utánasózunk.
A bakonyi sertésszelet hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 perc
Főzés idő 55 perc
Összes idő 1 óra 10 perc
Fogás Főétel, sültek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • nagyobb serpenyő

A recept hozzávalói
  

  • 40-50 dkg sertéshús (tarja, lapocka, comb, stb.)
  • bors

A bakonyi mártás elkészítéséhez:

  • 1 fej vöröshagyma
  • 5 dkg füstölt szalonna
  • 1 db paradicsom
  • 1 db paprika
  • 25 dkg gomba
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • víz
  • kakukkfű (ízlés szerint)
  • majoránna (ízlés szerint)

A tejfölös habaráshoz:

  • 2 dl tejföl
  • 1 evőkanál finomliszt

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A sertéshúst ujjnyi szeletekre vágjuk, kiklopfoljuk. Mind a két oldalát alaposan besózzuk, beborsozzuk.
    Amíg a többi összetevőt felaprítjuk, hagyjuk, hogy a só és a bors kicsit átjárja a húst.
  • A vöröshagymát megpucoljuk, s apró kockákra vágjuk.
  • A szalonnát is apróra felvágjuk.
  • Megmossuk a paradicsomot, a paprikát, s apróra felvágjuk azokat is.
  • A gombákat is megmossuk, s vékony szeretekre vágjuk.

A hússzeletek elősütése

  • A felkockázott szalonnát a serpenyőbe tesszük, s kisütjük a zsírját.
    A megmaradó pörcöt félretesszük.
  • A megsózott és megborsozott hússzeleteket a serpenyőbe tesszük, s 2-3 percig magas hőfokon elősütjük.
  • Amikor az egyik oldala megsült, a másik oldalát is megpirítjuk további 2-3 percig.
  • Amikor a hús mind a két oldalával végeztünk, egy tányéron félretesszük az elősütött szeleteket.

A bakonyi mártás elkészítése

  • A maradék zsíron a felkockázott hagymát megpirítjuk üvegesre.
  • Majd hozzáadjuk a feldarabolt paradicsomot és paprikát, s pár percig pároljuk, míg levet ereszt.
  • Ezután hozzátesszük a felszeletelt gombát, s folyamatos kevergetés mellett hagyjuk, hogy a gomba is levet eresszen, s összeessen.
  • Amikor a gomba is összeesett (s a levét is elfőtte), a serpenyőt lehúzzuk a tűzhelyről.
    Hozzáadjuk a fűszerpaprikát, jól elkeverjük a zöldséges masszában, s hagyjuk, hogy a fűszerpaprika a hőtől kicsit megpiruljon.
  • Amikor a fűszerpaprika megpirult, kevés vizet adunk az egészhez, s visszatesszük a serpenyőbe az elősütött karajszeleteket s a szalonna pörcét.
  • Hozzáadjuk a mártás alapjához a majoránnát és a kakukkfüvet is.
    S végül annyi vizet, hogy az egészet ellepje.
  • Fedő alatt 30-40 perc alatt az egészet készre pároljuk közepes lángon, fedő alatt (ha elforrna a víz, azt pótoljuk!).

Tejfölös habarás készítése

  • Amikor a karajszeletek megpuhultak, kivesszük a főzőléből, hogy könnyebb legyen a habarást elkeverni.
  • A lisztet a tejföllel csomómentesen elkeverjük,
  • Majd a főzőléből egy merőkanállal hozzáadunk, s jól felkeverjük, hogy egyenletesen folyós legyen.
  • Ezután az egészet hozzáöntjük a hagymás-gombás húshoz, s alaposan összekeverjük vele.
  • A hússzeleteket visszatéve pár percig tovább főzzük az egészet, hogy rendesen besűrűsödjön.
  • Az elkészült karajszeleteket tányérra tesszük, mellé tesszük a köretet, s a tetejére merünk a hús zöldséges-tejfölös mártásából.
  • A köret lehet rizs, rizibizi, nokedli, főtt krumpli vagy tészta, tarhonya, de akár túrós csusza vagy szalmakrumpli is.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek s tanácsok a bakonyi sertésszelet elkészítéséhez

A bakonyi sertésszelet elkészítéséhez mindenképpen ép falú serpenyőt használjunk, mert az elején a karajt natúr kell sütni, ami sérült falú serpenyőben könnyen lekap.

Ha túl kevésnek érezzük a zsiradékot, s félünk attól, hogy a hús lekap sütés közben, nyugodtan tehetünk a szalonna kisütésekor hozzá pluszban egy kis kanál sertészsírt.

De a növényi olajokat inkább ne használjuk, mert a növényi olaj mellett a pörcös zsír íze fura lesz.

A sertésszelet elkészítéséhez választhatunk tarját, combot, lapockát, felsált vagy akár karajt is. Attól függően, hogy a szárazabb vagy a zaftosabb húsokat részesítjük előnyben.

A rövidkaraj, a felsál, a comb, és a lapocka szárazabb, míg a tarja, az oldalas, a nyaka húsa és a hosszúkaraj zaftosabb.

Ha szeretnénk, hogy a húst rendesen átjárja a só és a bors, érdemes a sütés előtt 6-8 órával hamarabb előkészíteni a húst.

A felhasznált gomba lehet csiperke, laskagomba, vargánya vagy bármilyen más ehető gombából. Amiket akár keverhetünk is egymással, ha valami különleges alkalomra készítjük el a bakonyi sertésszeletet.

Fontos: a természetben gyűjtött gombát mindig ellenőriztessünk le gombaszakértővel!

Ha gombakonzervet használunk, a konzerv levét szűrjük le, s a fűszerpaprika hozzáadása után adjuk hozzá az elősütött húsok mellé. Rengeteg ízanyag kerül így bele a végeredménybe, mivel a gomba ízét magába fogja szívni a hús.

A bakonyi sertésszelet ízesítése

Ha szeretjük a csípősebb, erősebb karakterű ételeket, nyugodtan tehetünk a mártásba kevés borsot (feketét, fehéret vagy tarkát) vagy csípős paprikakrémet, fűszerpaprikát.

Tipp: A csípős íz hozzáadásakor inkább kétszer keveset adjunk hozzá, mint egyszerre túl sokat. A sokféle fűszer az erős, csípős íz hatását felerősítheti még kisebb mennyiség hozzáadása esetén is.

Ha viszont nem annyira szeretjük az erős ételeket, lágyíthatjuk a bakonyi sertésszelet ízvilágán azzal, hogy a hússzeleteket őrölt fehérborssal vagy tarkaborssal fűszerezzük az elején.

Tipp: A habarás elkészítéséhez, ha lisztérzékenyek vagyunk, használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt is. Avval is könnyedén be fog sűrűsödni a tokány.

Ha kifőtt tésztát szeretnénk köretnek, akkor az lehet kagylótészta, szélesmetélt, csigatészta, szarvacska, fusilli, penne vagy farfalle is.

Jó étvágyat a bakonyi sertésszelethez!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése