Bakonyi betyárleves recept füstölt szalonnával, hagymával, paprikával, paradicsommal s gombával, az elkészítés részletes leírásával.
Tartalmas és sokféle ízvilágával bármikor nagyszerű választás egy hűvösebb estére, vagy egy tartalmasabb ebédhez.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a bakonyi betyárlevest. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Bakonyi betyárleves recept
Eszközök
- 3 literes lábos
A recept hozzávalói
- 10 dkg füstölt szalonna
- 1 evőkanál zsír
- 1 fej vöröshagyma
- 1 db paprika
- 1 db paradicsom
- só (ízlés szerint)
- bors (ízlés szerint)
- 40-50 dkg sertéscomb
- 1 kiskanál fűszerpaprika
- 1 szál sárgarépa
- 1 szál fehérrépa
- 20 dkg gomba
- 1 és ½ liter víz
A tejfölös habaráshoz
- 1 evőkanál finomliszt
- 2 dl tejföl
- 1 csokor kapor
Az elkészítés lépései (részletesen)
A hozzávalók előkészítése
- A füstölt szalonnát apróra vágjuk.
- A hagymát megpucoljuk, s azt is apró kockákra vágjuk.
- Megmossuk a paradicsomot, a paprikát, s apróra felvágjuk azokat is.
- A sertéscombot is centis kockákra vágjuk, eltávolítva a húsról a hártyát.
- A sárgarépát és a fehérrépát is megpucoljuk, ujjnyi hosszúságú vékony darabokra vágjuk fel.
- A gombákat is megmossuk, s vékony szeretekre vágjuk.
- A kaport is apróra összevágjuk.
A betyárleves megfőzése
- A zsírt és a szalonnát a lábosba tesszük, s nagy lángon a szalonna zsírját kisütjük.
- Majd hozzáadjuk a hagymát, s üvegesre pirítjuk azt is.
- Ezután hozzátesszük az apróra felkockázott húst is, és addig sütjük (kevergetés mellett), míg a hús rendesen meg nem pirul.
- Majd hozzá tesszük a paprikát és paradicsomot, s megsütjük azt is, hogy egy picit levet eresszenek.
- Amikor a levét elfőtte, a lábost lehúzzuk a tűzről, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával s jól átkeverjük, hogy a hőtől a paprika is megpiruljon picit.
- Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, s fedő alatt a húst elkezdjük főzni.
- 30-40 perc után, amikor a sertéshús félig megpuhult, beletesszük a zöldségeket és a gombát is.
Tejfölös-lisztes habarás készítése
- 20-25 elteltével, amikor a hús, a zöldségek s a gomba megpuhult, a tejfölt és a lisztet csomómentesen elkeverjük.
- Hozzáadunk egy merőkanállal a forró levesből, és simára keverjük, hogy egyenletesen folyós legyen.
- Ezután a habarást beleöntjük a levesbe folyamatos keverés mellett, s jó alaposan elkeverjük azt.
- A habarás elkeverése után adjuk hozzá a kaprot (azt is elkeverve).Majd 5-6 percig tovább főzve a levest hagyjuk picit besűrűsödni.
Tippek s tanácsok a bakonyi betyárleves elkészítéséhez
A bakonyi betyárleves egy igazi magyaros étel. Ennek elengedhetetlen része a sült szalonna íze. Ami mellé nem érdemes növényi olajat használni a zsír helyett, mert az ízek nem igazán fognak passzolni (hasonlóan a bakonyi sertésszelethez).
Tipp1: Aki nem szereti a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
A betyárleves elkészítéséhez választhatunk a sertéscombon kívül akár tarját, lapockát, karajt is. Attól függően, hogy a szárazabb vagy a zaftosabb húsokat részesítjük előnyben.
Ha szeretjük a csípősebb, erősebb karakterű ételeket, nyugodtan tehetünk a levesbe kevés borsot (feketét, fehéret vagy tarkát) vagy csípős paprikakrémet, fűszerpaprikát.
Tipp2: A csípős íz hozzáadásakor inkább kétszer keveset adjunk hozzá, mint egyszerre túl sokat. A sokféle fűszer az erős, csípős íz hatását felerősítheti még kisebb mennyiség hozzáadása esetén is.
A felhasznált gomba lehet csiperke, laskagomba, vargánya vagy bármilyen más ehető gomba. Amiket akár keverhetünk is egymással, ha valami különleges alkalomra készítjük el a bakonyi betyárlevest.
Fontos: a természetben gyűjtött gombát mindig ellenőriztessünk le gombaszakértővel!
Ha gombakonzervet használunk, a konzerv levét szűrjük le, s a fűszerpaprika hozzáadása után adjuk hozzá a leves alapjához. Rengeteg ízanyag kerül így bele a végeredménybe, mivel a gomba ízét magába fogja szívni a hús.
Ha szeretjük a főt lángolt kolbászt, a gomba és a zöldségek hozzáadásakor 15-20 deka kolbászt felkarikázva hozzáadhatunk.
Tipp 3: A habarás elkészítéséhez, ha lisztérzékenyek vagyunk, használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt is. Avval is könnyedén be fog sűrűsödni a tokány.
A végén a leveshez hozzáadhatunk kifőtt tésztát is. Például csipetkét, orsótésztát vagy nokedlit.
Fontos: Ha a csipetkét vagy a nokedlit belefőzzük a levesbe (a habarás hozzáadása előtt), akkor minimum fél liter vizet adjunk pluszban a leveshez, mert a frissen készült tészták rengeteg vizet képesek magukba szívni.