Bakonyi betyárleves

Bakonyi betyárleves recept füstölt szalonnával, hagymával, paprikával, paradicsommal s gombával, az elkészítés részletes leírásával.

Tartalmas és sokféle ízvilágával bármikor nagyszerű választás egy hűvösebb estére, vagy egy tartalmasabb ebédhez.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a bakonyi betyárlevest. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

bakonyi betyárleves

Bakonyi betyárleves recept

A szalonnát zsírjára sütjük, majd a hagymát hozzáadva üvegesre sütjük azt is.
Utána hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot, s picit megpirítjuk őket, hogy levet eresszenek.
Hozzáadjuk az apró darabokra vágott sertéshúst, és fehéredésig sütjük.
Amikor a levét elfőtte, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával s jól átkeverjük, hogy a paprika is megpiruljon picit.
Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, s fedő alatt a húst elkezdjük főzni. Amikor a hús félig megpuhult, akkor beletesszük a zöldségeket és a gombát is.
Ha minden megpuhult, a liszttel kikevert tejföllel behabarjuk a levest és beledobjuk az apróra vágott kaprot. Pár percig kis lángon rotyogtatjuk, hogy besűrűsödjön, majd  egy csepp tejföllel a tetején tálaljuk.
A bakonyi betyárleves hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 15 perc
Főzés idő 1 óra
Összes idő 1 óra 15 perc
Fogás Levesek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 3 literes lábos

A recept hozzávalói
  

  • 10 dkg füstölt szalonna
  • 1 evőkanál zsír
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • (ízlés szerint)
  • bors (ízlés szerint)
  • 40-50 dkg sertéscomb
  • 1 kiskanál fűszerpaprika
  • 1 szál sárgarépa
  • 1 szál fehérrépa
  • 20 dkg gomba
  • 1 és ½ liter víz

A tejfölös habaráshoz

  • 1 evőkanál finomliszt
  • 2 dl tejföl
  • 1 csokor kapor

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

A hozzávalók előkészítése

  • A füstölt szalonnát apróra vágjuk.
  • A hagymát megpucoljuk, s azt is apró kockákra vágjuk.
  • Megmossuk a paradicsomot, a paprikát, s apróra felvágjuk azokat is.
  • A sertéscombot is centis kockákra vágjuk, eltávolítva a húsról a hártyát.
  • A sárgarépát és a fehérrépát is megpucoljuk, ujjnyi hosszúságú vékony darabokra vágjuk fel.
  • A gombákat is megmossuk, s vékony szeretekre vágjuk.
  • A kaport is apróra összevágjuk.

A betyárleves megfőzése

  • A zsírt és a szalonnát a lábosba tesszük, s nagy lángon a szalonna zsírját kisütjük.
  • Majd hozzáadjuk a hagymát, s üvegesre pirítjuk azt is.
  • Ezután hozzátesszük az apróra felkockázott húst is, és addig sütjük (kevergetés mellett), míg a hús rendesen meg nem pirul.
  • Majd hozzá tesszük a paprikát és paradicsomot, s megsütjük azt is, hogy egy picit levet eresszenek.
  • Amikor a levét elfőtte, a lábost lehúzzuk a tűzről, sózzuk, borsozzuk, megszórjuk pirospaprikával s jól átkeverjük, hogy a hőtől a paprika is megpiruljon picit.
  • Felengedjük annyi vízzel, hogy ellepje, s fedő alatt a húst elkezdjük főzni.
  • 30-40 perc után, amikor a sertéshús félig megpuhult, beletesszük a zöldségeket és a gombát is.

Tejfölös-lisztes habarás készítése

  • 20-25 elteltével, amikor a hús, a zöldségek s a gomba megpuhult, a tejfölt és a lisztet csomómentesen elkeverjük.
  • Hozzáadunk egy merőkanállal a forró levesből, és simára keverjük, hogy egyenletesen folyós legyen.
  • Ezután a habarást beleöntjük a levesbe folyamatos keverés mellett, s jó alaposan elkeverjük azt.
  • A habarás elkeverése után adjuk hozzá a kaprot (azt is elkeverve).
    Majd 5-6 percig tovább főzve a levest hagyjuk picit besűrűsödni.
A recept jellemzői ebéd receptek, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek s tanácsok a bakonyi betyárleves elkészítéséhez

A bakonyi betyárleves egy igazi magyaros étel. Ennek elengedhetetlen része a sült szalonna íze. Ami mellé nem érdemes növényi olajat használni a zsír helyett, mert az ízek nem igazán fognak passzolni (hasonlóan a bakonyi sertésszelethez).

Tipp1: Aki nem szereti a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

A betyárleves elkészítéséhez választhatunk a sertéscombon kívül akár tarját, lapockát, karajt is. Attól függően, hogy a szárazabb vagy a zaftosabb húsokat részesítjük előnyben.

Ha szeretjük a csípősebb, erősebb karakterű ételeket, nyugodtan tehetünk a levesbe kevés borsot (feketét, fehéret vagy tarkát) vagy csípős paprikakrémet, fűszerpaprikát.

Tipp2: A csípős íz hozzáadásakor inkább kétszer keveset adjunk hozzá, mint egyszerre túl sokat. A sokféle fűszer az erős, csípős íz hatását felerősítheti még kisebb mennyiség hozzáadása esetén is.

A felhasznált gomba lehet csiperke, laskagomba, vargánya vagy bármilyen más ehető gomba. Amiket akár keverhetünk is egymással, ha valami különleges alkalomra készítjük el a bakonyi betyárlevest.

Fontos: a természetben gyűjtött gombát mindig ellenőriztessünk le gombaszakértővel!

Ha gombakonzervet használunk, a konzerv levét szűrjük le, s a fűszerpaprika hozzáadása után adjuk hozzá a leves alapjához. Rengeteg ízanyag kerül így bele a végeredménybe, mivel a gomba ízét magába fogja szívni a hús.

Ha szeretjük a főt lángolt kolbászt, a gomba és a zöldségek hozzáadásakor 15-20 deka kolbászt felkarikázva hozzáadhatunk.

Tipp 3: A habarás elkészítéséhez, ha lisztérzékenyek vagyunk, használhatunk kukoricából vagy krumpliból készült keményítőt is. Avval is könnyedén be fog sűrűsödni a tokány.

A végén a leveshez hozzáadhatunk kifőtt tésztát is. Például csipetkét, orsótésztát vagy nokedlit.

Fontos: Ha a csipetkét vagy a nokedlit belefőzzük a levesbe (a habarás hozzáadása előtt), akkor minimum fél liter vizet adjunk pluszban a leveshez, mert a frissen készült tészták rengeteg vizet képesek magukba szívni.

Jó étvágyat a bakonyi betyárleveshez!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése