Töltött dagadó

A töltött dagadó recept hagymával, fokhagymával, tojással, zsemlével, majoránnával és petrezselyemmel, az elkészítés részletes leírásával.

Az elkészítése kíván némi gyakorlatot és kézügyességet, de attól még bárki belevághat.

Ehhez megnézzük azt, hogyan lehet könnyedén elkészíteni a töltött dagadót. S azt is megnézzük, mik azok az apró fogások, amire mindenképpen érdemes odafigyelni az elkészítés közben.

töltött dagadó

Töltött dagadó recept

A hagymát s a fokhagymát megpucoljuk, s kevés zsíron megpirítjuk. Hagyjuk kihűlni.
A tejbe beáztatott s kinyomkodott zsemlékhez leütjük a tojásokat. Sózzuk, borsozzuk és petrezselymet adunk hozzá. Majd az egészet alaposan összedolgozzuk.
A dagadót mind a két oldalán bedörzsöljük sóval (és majoránnával), hosszába felszúrjuk, s a zsemlés masszával megtöltjük.
A megtöltött dagadót kizsírozott tepsibe tesszük, majd másfél-2 órán át 160-180 fokon átsütjük.
A végén a csontokat még forrón kiszedjük, majd szeletelve főtt krumplival vagy rizzsel tálaljuk.
A töltött dagadó hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 30 perc
Sütési idő 2 óra
Összes idő 2 óra 30 perc
Fogás Főétel, szendvics receptek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • hosszú hegyes kés
  • fokhagymanyomó, vagy széles pengéjű kés
  • hústű
  • Nagyobb méretű tepsi
  • Alufólia
  • hosszabb nyelű kanál

A recept hozzávalói
  

  • 1,2 kg dagadó (lehet egy picit akár nagyobb is)
  • 1 teáskanál majoránna (elhagyható)
  • 5 db tojás
  • 5 db zsemle (nem baj, ha kicsit szikkadtabb)
  • 1 fej hagyma
  • 1 evőkanál zsír
  • kevés tej
  • 3 gerezd fokhagyma
  • bors
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • zsemlemorzsa (szükség esetén)
  • 25 dkg zsír
  • 4 dl húsleves alaplé

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

A töltelék elkészítése

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • A hagymát olajon megpirítjuk.
    Amikor a hagyma kezd üvegesedni, lehúzzuk a tűzről, s hozzáadjuk a megzúzott fokhagymát, hogy azt is kicsit megkapja a hő.
    Majd félretesszük az egészet, hogy kihűljön.
  • A száraz zsemléket tejbe beáztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk.
  • A tojásokat felütjük, s egy keverőtálban a kinyomkodott zsemlékhez adjuk.
  • A megpirult hagymát és fokhagymát is hozzátesszük
    Sózzuk, borsozzuk, s hozzáadjuk a petrezselyemzöldet is.
  • Majd az egészet jól összedolgozzuk.
    Fontos! Ne legyen túl híg a massza. Ha túl híg lenne, kevés zsemlemorzsát hozzátéve itassuk fel a túl sok folyadékot.

A dagadó megtöltése

  • Amikor a massza elkészült a dagadót alaposan megmossuk, kívülről megsózzuk.
    Ha szeretjük, be lehet dörzsölni kis majoránnával is, hogy a hús ízletesebb legyen.
  • Majd egy hosszú, hegyes késsel a hossziránya mentén a húsosabb oldalán, a vastagabb végén felszúrjuk a közepén.
    Hogy elegendő tölteléket tudjunk a húsba beletölteni, mind a két irányba hosszabbítsuk meg a vágást úgy, hogy a szélétől egy-másfél cm még megmaradjon.
    Fontos! A csont felett is maradjon egy húsréteg, s az oldalát lehetőleg ne szúrjuk ki.
  • Az elkészült masszát töltsük bele a dagadóba. Nem baj, ha kicsit megnyomkodjuk, a dagadó húsa elég szívós ahhoz, hogy némi nyomást kibírjon.
  • A töltelék betöltése után a dagadó végét zárjuk le 1-2 hústűvel.

A töltött dagadó megtöltése

  • Zsírozzunk ki egy akkora tepsit, amibe a dagadó kényelmesen elfér.
  • Helyezzük el a dagadót a tepsibe a csontos oldalával lefele, s adjunk mellé 4 dl húsleves alaplét. Az egészet pedig fedjük be alufóliával.
  • A töltött dagadó sütése kulcsfontosságú. Ahhoz, hogy alaposan átsüljön (és megpuhuljon) a dagadó legalább 1 ½ órán át kell sütni 160-180 fokon.
    Fontos! A sütés során ne használjunk légkeverést, mert az könnyen kiszáríthatja a dagadót.
  • A sütés végén vegyük le az alufóliát, és hagyjuk a zsírjára sülni a sütő lét.
    A végén a dagadó ress-sült íze az egész ételnek még egy plusz ízt fog kölcsönözni.
  • A sült hús akkor jó (puha és omlós), ha a beleszúrt villa könnyedén kihúzható, nem jön vele a hús is mindenestül.

A töltött dagadó tálalása

  • Amikor a hús megsült, fordítsuk meg óvatosan a dagadót, s a húst egy késsel bemetszve a csontok mentén emeljük ki a sült részből a csontokat
    Fontos: Ne várjuk meg, míg a hús kihűl, mert hidegen a csontokat kivenni sokkal nehezebb, s könnyen széteshet tőle az egész töltött dagadó.
  • Várjuk meg, míg a töltött dagadó kicsit kihűl, majd keresztbe vágva szeletenként tálaljuk rizzsel, petrezselymes krumplival vagy krumplipürével.
A recept jellemzői ebéd receptek, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a töltött dagadó elkészítéséhez

Ennek a klasszikus töltött dagadó receptnek a sava bors a töltelékben és a dagadó sütésében van. Érdemes rászánni az időt és az odafigyelést.

  • A töltelék ugyan elsőre nagyon zsírosnak tűnhet, de maga a dagadó nagyon száraz, s a sütés során a zsír nagy részét fel fogja venni.
  • A zsírt nem érdemes lecserélni olajra, mert az olaj íze nem passzol igazán a töltött dagadó ízéhez.
  • Ahhoz, hogy a hús igazán felpuhuljon, érdemes a sütés közben a tepsit lefedő alufóliát 20-30 percenként levéve a dagadót meglocsolni.

Ha nem szoktunk alaplével főzni, nyugodtan felforralhatunk fél liter vizet, s belefőzhetnünk 1 leveskockát. Avval is finom lesz a töltött dagadó.

Aminek kapcsán természetesen érdemes megjegyezni, hogy a felhasznált alaplé (illetve a leveskocka)  némileg befolyásolni fogja a töltött dagadó ízét. De az alaplé plusz íze érdemben fogja javítani az ízhatást.

Tipp1: A sertés dagadó vételekor kérjük meg a hentest, hogy csináljon rajta a töltéshez egy üreget. (Neki könnyedén fog menni, nekünk meg egy hatalmas kudarcélmény, ha nem sikerül.)

A dagadó töltelékének variációk

A töltött dagadó sokféle receptje ismert, itt egy viszonylag mindenki számára elfogyasztható verziót igyekeztem bemutatni.

Ha változatosan szeretnéd elfogyasztatni a töltött dagadót, itt van pár olyan tipp, amivel a töltelék ízét meg lehet egy picit bolondítani.

Tipp2: Aki nem szereti annyira a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

Tipp3: Ha szeretjük a zaftosabb ízeket, keverhetünk a töltelékbe kevés (10-15 dkg) zsírt.

De az is egy lehetőség, hogy semennyi zsiradékot nem teszünk bele, s a hagymát és a fokhagymát nyersen teszik a masszába.

Tipp4: Van, aki rozmaring helyett kakukkfüvet használ a hús bedörzsölésére, illetve a töltelékbe is tesz ezekből egy keveset (szigorúan csak az egyiket!!!)

Tipp5: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.

Ezen felül sokan szeretik az extrább töltött dagadó változatokat is. Ezért a töltelékbe tesznek darált húst, sertés- vagy csirkemájat vagy gombát.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a töltött dagadót, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a töltött dagadóhoz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése