Vissza Email link
töltött dagadó

Töltött dagadó recept

A hagymát s a fokhagymát megpucoljuk, s kevés zsíron megpirítjuk. Hagyjuk kihűlni.
A tejbe beáztatott s kinyomkodott zsemlékhez leütjük a tojásokat. Sózzuk, borsozzuk és petrezselymet adunk hozzá. Majd az egészet alaposan összedolgozzuk.
A dagadót mind a két oldalán bedörzsöljük sóval (és majoránnával), hosszába felszúrjuk, s a zsemlés masszával megtöltjük.
A megtöltött dagadót kizsírozott tepsibe tesszük, majd másfél-2 órán át 160-180 fokon átsütjük.
A végén a csontokat még forrón kiszedjük, majd szeletelve főtt krumplival vagy rizzsel tálaljuk.
A töltött dagadó hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 30 perc
Sütési idő 2 óra
Összes idő 2 óra 30 perc
Fogás Főétel, szendvics receptek
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • hosszú hegyes kés
  • fokhagymanyomó, vagy széles pengéjű kés
  • hústű
  • Nagyobb méretű tepsi
  • Alufólia
  • hosszabb nyelű kanál

A recept hozzávalói
  

  • 1,2 kg dagadó (lehet egy picit akár nagyobb is)
  • 1 teáskanál majoránna (elhagyható)
  • 5 db tojás
  • 5 db zsemle (nem baj, ha kicsit szikkadtabb)
  • 1 fej hagyma
  • 1 evőkanál zsír
  • kevés tej
  • 3 gerezd fokhagyma
  • bors
  • 1 csokor petrezselyemzöld
  • zsemlemorzsa (szükség esetén)
  • 25 dkg zsír
  • 4 dl húsleves alaplé

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

A töltelék elkészítése

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • A hagymát olajon megpirítjuk.
    Amikor a hagyma kezd üvegesedni, lehúzzuk a tűzről, s hozzáadjuk a megzúzott fokhagymát, hogy azt is kicsit megkapja a hő.
    Majd félretesszük az egészet, hogy kihűljön.
  • A száraz zsemléket tejbe beáztatjuk, majd alaposan kinyomkodjuk.
  • A tojásokat felütjük, s egy keverőtálban a kinyomkodott zsemlékhez adjuk.
  • A megpirult hagymát és fokhagymát is hozzátesszük
    Sózzuk, borsozzuk, s hozzáadjuk a petrezselyemzöldet is.
  • Majd az egészet jól összedolgozzuk.
    Fontos! Ne legyen túl híg a massza. Ha túl híg lenne, kevés zsemlemorzsát hozzátéve itassuk fel a túl sok folyadékot.

A dagadó megtöltése

  • Amikor a massza elkészült a dagadót alaposan megmossuk, kívülről megsózzuk.
    Ha szeretjük, be lehet dörzsölni kis majoránnával is, hogy a hús ízletesebb legyen.
  • Majd egy hosszú, hegyes késsel a hossziránya mentén a húsosabb oldalán, a vastagabb végén felszúrjuk a közepén.
    Hogy elegendő tölteléket tudjunk a húsba beletölteni, mind a két irányba hosszabbítsuk meg a vágást úgy, hogy a szélétől egy-másfél cm még megmaradjon.
    Fontos! A csont felett is maradjon egy húsréteg, s az oldalát lehetőleg ne szúrjuk ki.
  • Az elkészült masszát töltsük bele a dagadóba. Nem baj, ha kicsit megnyomkodjuk, a dagadó húsa elég szívós ahhoz, hogy némi nyomást kibírjon.
  • A töltelék betöltése után a dagadó végét zárjuk le 1-2 hústűvel.

A töltött dagadó megtöltése

  • Zsírozzunk ki egy akkora tepsit, amibe a dagadó kényelmesen elfér.
  • Helyezzük el a dagadót a tepsibe a csontos oldalával lefele, s adjunk mellé 4 dl húsleves alaplét. Az egészet pedig fedjük be alufóliával.
  • A töltött dagadó sütése kulcsfontosságú. Ahhoz, hogy alaposan átsüljön (és megpuhuljon) a dagadó legalább 1 ½ órán át kell sütni 160-180 fokon.
    Fontos! A sütés során ne használjunk légkeverést, mert az könnyen kiszáríthatja a dagadót.
  • A sütés végén vegyük le az alufóliát, és hagyjuk a zsírjára sülni a sütő lét.
    A végén a dagadó ress-sült íze az egész ételnek még egy plusz ízt fog kölcsönözni.
  • A sült hús akkor jó (puha és omlós), ha a beleszúrt villa könnyedén kihúzható, nem jön vele a hús is mindenestül.

A töltött dagadó tálalása

  • Amikor a hús megsült, fordítsuk meg óvatosan a dagadót, s a húst egy késsel bemetszve a csontok mentén emeljük ki a sült részből a csontokat
    Fontos: Ne várjuk meg, míg a hús kihűl, mert hidegen a csontokat kivenni sokkal nehezebb, s könnyen széteshet tőle az egész töltött dagadó.
  • Várjuk meg, míg a töltött dagadó kicsit kihűl, majd keresztbe vágva szeletenként tálaljuk rizzsel, petrezselymes krumplival vagy krumplipürével.
A recept jellemzői ebéd receptek, vacsoraötletek