Csirkemell pörkölt recept hagymával, paprikával, paradicsommal, sóval, borssal és fűszerpaprikával, az elkészítés részletes leírásával.
Mely egy könnyű és ízletes egytálétel, s nem annyira zsíros, mint a sertésből vagy a marhából készített változata.
Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a csirkemell pörköltöt, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.
Csirkemell pörkölt recept
Eszközök
- 2 literes lábos
A recept hozzávalói
- 2 fej vöröshagyma
- 1 evőkanál zsír
- ½ kg csirkemellfilé
- 1 teáskanál fűszerpaprika
- 1 db paprika
- 1 db paradicsom
- 1 teáskanál só
- 1 kiskanál őrölt bors (elhagyható)
- 2 dl víz
Az elkészítés lépései (részletesen)
- A vöröshagymát megpucoljuk, és apró kockákra felvágjuk.
- A paradicsomot és a paprikát megmossuk, és apró darabokra felaprítjuk.
- A csirkemellet is feldaraboljuk apró kockákra.
- A lábosban az zsíron elkezdjük megpirítani a felaprított hagymát.
- Amikor a hagyma kezd üvegesedni, hozzáadjuk a felkockázott csirkemellet.
- Amikor a csirkemell kezd kifehéredni, a pirospaprikát adunk hozzá, s picit hagyjuk, hogy megpiruljon.
- Ezután egy csöpp vizet adunk a húshoz, hogy a pirospaprika meg ne égjen, majd hozzátesszük a paprikát és paradicsomot, s hagyjuk, hogy a levét elfője.
- Amikor a paprika és a paradicsom már picit szétesett, az egészet felöntjük annyi vízzel, hogy az egészet ellepje.
- Sózzuk s borsozzuk., s bő fél órán keresztül pároljuk először fedő alatt közepes lángon, majd amikor a hús kezd megpuhulni, a fedőt levéve hagyjuk, hogy a levét elfője.
- Tésztával, rizzsel, főtt krumplival tálalhatjuk. Savanyúságként csalamádét, csemegeuborkát vagy káposztasalátát adhatunk hozzá.
Tippek s tanácsok a csirkemell pörkölt elkészítéséhez
A csirkemell pörkölt önmagában is finom, de pár dologgal finomabbá tehető.
A tálalás során tehetünk kevés tejfölt a tányérra, melynek révén még egy plusz krémes jellegű ízt adunk hozzá ehhez a finom ételhez.
A másik lehetőség, hogy a végén nem főzzük el a levét a csirkemell pörköltnek, hanem egy tejfölös-lisztes habarással tesszük laktatóbbá:
- Egy kisebb tálban a 2 dl tejfölben egy kanál lisztet csomómentesen elkeverünk.
- A pörkölt levéből egy merőkanállal hozzáadunk, s ezzel felhígítjuk a tejfölös habarást.
- Majd az egészet hozzáöntjük a csirkemell pörkölthöz, alaposan elkeverve benne.
Egy további lehetőség, ha 2 dl főzőtejszínt és kevés kaport hozzáadva tesszük tartalmasabbá pörköltöt (kicsit a végén átfőzve vele a pörköltöt.
De az sem elvetendő lehetőség, hogy nem sima csirkemell pörköltöt készítünk, hanem rizseshúst csirkemellből, a végén belefőzve a pörköltlébe a rizst.
Ha szeretjük, egy kevés zöldfűszerrel (majoránnával, bazsalikommal, tárkonnyal, oregánóval, esetleg őrölt köménymaggal) ízletesebbé tehetjük a csirkemell pörköltet.
Tipp1: Aki nem szereti a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.
Ellenben ha szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.
Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér vagy tarka borsot is.
Ha viszont szeretjük a csípőset, beletehetünk a pörkölt alapba egy kisebb csípős paprikát. Vagy némi csípős paprikakrémet, chilit vagy Cayenne borsot.
Ha tésztával ennénk a csirkemell pörköltöt, ehetjük akár kagylótésztával, szélesmetélttel, csigatésztával, szarvacskával, fusillivel, pennével vagy farfalléval is..
Ha elkészítetted a fenti recept alapján a csirkemell pörköltöt, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.
- Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
- Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.