Csirkemell pörkölt

Csirkemell pörkölt recept hagymával, paprikával, paradicsommal, sóval, borssal és fűszerpaprikával, az elkészítés részletes leírásával.

Mely egy könnyű és ízletes egytálétel, s nem annyira zsíros, mint a sertésből vagy a marhából készített változata.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a csirkemell pörköltöt, majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

csirkemell pörkölt

Csirkemell pörkölt recept

A csirkemell pörkölt elkészítéséhez a vöröshagymát zsíron kevés vízzel megdinszteljük.
Amikor a hagyma kezd üvegesedni, hozzáadjuk a felkockázott csirkemellet.
Amikor a csirkemell kezd kifehéredni, a pirospaprikát adunk hozzá, s picit hagyjuk, hogy megpiruljon.
Ezután egy csöpp vizet adunk a húshoz, hogy a pirospaprika meg ne égjen, majd hozzátesszük a paprikát és paradicsomot, s hagyjuk, hogy a levét elfője.
Amikor a paprika és a paradicsom már picit szétesett, az egészet felöntjük annyi vízzel, hogy az egészet ellepje.
Sózzuk s borsozzuk, s további fél óráig hagyjuk főni a csirkemell pörköltöt.
Tésztával, rizzsel, vagy főtt krumplival tálalhatjuk.
A csirkemell pörkölt hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 5 perc
Főzés idő 35 perc
Összes idő 40 perc
Fogás pörkölt
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • 2 literes lábos

A recept hozzávalói
  

  • 2 fej vöröshagyma
  • 1 evőkanál zsír
  • ½ kg csirkemellfilé
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 1 db paprika
  • 1 db paradicsom
  • 1 teáskanál
  • 1 kiskanál őrölt bors (elhagyható)
  • 2 dl víz

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A vöröshagymát megpucoljuk, és apró kockákra felvágjuk.
  • A paradicsomot és a paprikát megmossuk, és apró darabokra felaprítjuk.
  • A csirkemellet is feldaraboljuk apró kockákra.
  • A lábosban az zsíron elkezdjük megpirítani a felaprított hagymát.
  • Amikor a hagyma kezd üvegesedni, hozzáadjuk a felkockázott csirkemellet.
  • Amikor a csirkemell kezd kifehéredni, a pirospaprikát adunk hozzá, s picit hagyjuk, hogy megpiruljon.
  • Ezután egy csöpp vizet adunk a húshoz, hogy a pirospaprika meg ne égjen, majd hozzátesszük a paprikát és paradicsomot, s hagyjuk, hogy a levét elfője.
  • Amikor a paprika és a paradicsom már picit szétesett, az egészet felöntjük annyi vízzel, hogy az egészet ellepje.
  • Sózzuk s borsozzuk., s bő fél órán keresztül pároljuk először fedő alatt közepes lángon, majd amikor a hús kezd megpuhulni, a fedőt levéve hagyjuk, hogy a levét elfője.
  • Tésztával, rizzsel, főtt krumplival tálalhatjuk. Savanyúságként csalamádét, csemegeuborkát vagy káposztasalátát adhatunk hozzá.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek s tanácsok a csirkemell pörkölt elkészítéséhez

A csirkemell pörkölt önmagában is finom, de pár dologgal finomabbá tehető.

A tálalás során tehetünk kevés tejfölt a tányérra, melynek révén még egy plusz krémes jellegű ízt adunk hozzá ehhez a finom ételhez.

A másik lehetőség, hogy a végén nem főzzük el a levét a csirkemell pörköltnek, hanem egy tejfölös-lisztes habarással tesszük laktatóbbá:

  • Egy kisebb tálban a 2 dl tejfölben egy kanál lisztet csomómentesen elkeverünk.
  • A pörkölt levéből egy merőkanállal hozzáadunk, s ezzel felhígítjuk a tejfölös habarást.
  • Majd az egészet hozzáöntjük a csirkemell pörkölthöz, alaposan elkeverve benne.

Egy további lehetőség, ha 2 dl főzőtejszínt és kevés kaport hozzáadva tesszük tartalmasabbá pörköltöt (kicsit a végén átfőzve vele a pörköltöt.

De az sem elvetendő lehetőség, hogy nem sima csirkemell pörköltöt készítünk, hanem rizseshúst csirkemellből, a végén belefőzve a pörköltlébe a rizst.

Ha szeretjük, egy kevés zöldfűszerrel (majoránnával, bazsalikommal, tárkonnyal, oregánóval, esetleg őrölt köménymaggal) ízletesebbé tehetjük a csirkemell pörköltet.

Tipp1: Aki nem szereti a sült hagyma ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Ellenben ha szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

Tipp2: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér vagy tarka borsot is.

Ha viszont szeretjük a csípőset, beletehetünk a pörkölt alapba egy kisebb csípős paprikát. Vagy némi csípős paprikakrémet, chilit vagy Cayenne borsot.

Ha tésztával ennénk a csirkemell pörköltöt, ehetjük akár kagylótésztával, szélesmetélttel, csigatésztával, szarvacskával, fusillivel, pennével vagy farfalléval is..

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a csirkemell pörköltöt, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a csirkemell pörkölthöz!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése