Sertéspörkölt

A sertéspörkölt recept sertéscombból, sóval, borssal, paprikával, majoránnával és őrölt köménnyel, az elkészítés pontos lépéseivel.

A sertéscombot jól megfőzve, ízletes köretet készítve hozzá, csípősen vagy kevésbé fűszeresen, mindezt érthető stílusban megfogalmazva.

Először megnézzük, hogyan lehet egyszerűen és gyorsan elkészíteni a sertéspörköltet. Majd megnézzük azt is, hogyan lehet változatosabb, ízletesebb és tartalmasabb ételt varázsolni belőle.

sertéspörkölt

Sertéspörkölt recept

A hagymát, a fokhagymát, a paprikát, a paradicsomot és a sertéscombot felaprítjuk.
Zsíron megpirítjuk a hagymát, majd amikor a hagyma elkezd üvegesedni, hozzáadjuk az áttört fokhagymát is.
Hozzáadjuk a felkockázott sertéscombot is, és fehéredésik sütjük, rendszeres kevergetés mellett.
Amikor a hús kifehéredett, hozzáadjuk a paradicsomot és a paprikát és a fűszereket. Majd jól felöntjük vízzel, hogy hogy az összes alkotóelemet ellepje
Fedő alatt puhára főzzük a húst bő egy óra alatt.
Amikor a hús kezd megpuhulni, hagyjuk a levét besűrűsödni, levéve a fedőt a lábosról.
Az elkészült a pörkölt, nokedlivel, kifőtt tésztával, főtt krumplival vagy rizzsel tálaljuk.
A sertéspörkölt hozzávalóinak pontos mennyiségeihez, a recept részletes leírásához, és hozzá kapcsolódó gyakorlatias tippekhez görgess tovább!
Előkészítési idő 20 perc
Főzés idő 1 óra 30 perc
Összes idő 1 óra 50 perc
Fogás Főétel, pörkölt
Konyha Magyar
Tálalás 4 főre

Eszközök

  • fokhagymanyomó, vagy széles pengéjű kés
  • nagyobb lábos

A recept hozzávalói
  

  • 60 dkg sertéscomb
  • 1 fej vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 2 evőkanál zsír
  • 1 db TV paprika
  • 1 szem paradicsom
  • 1 kávéskanál őrölt bors
  • 1 teáskanál
  • 1 kávéskanál köménymag (őrölt)
  • 1 kávéskanál petrezselyemzöld (apróra vágott)
  • 1 teáskanál majoránna
  • 1 teáskanál fűszerpaprika
  • 6 dl víz

Az elkészítés lépései (részletesen)
 

  • A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk.
    A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát áttörjük fokhagymanyomón, vagy lereszeljük apró lyukú reszelőn.
  • A paradicsomot és a paprikát megmossuk, és apró darabokra felaprítjuk.
  • A sertéscombot 1-2 centis kockákra vágjuk fel.

A sertéspörkölt elkészítése

  • A felaprított hagymát üvegesre pirítjuk a zsíron folyamatos kevergetés közben.
  • Amikor már üveges a hagyma, hozzátesszük a megzúzott fokhagymát is, s jól elkeverjük, hogy egy picit az is megpiruljon.
  • Ezután hozzáadjuk a felkockázott sertéscombot, s fehéredésig pirítjuk.
    (A hagyma nem fog leégni, mert a hús vizet fog engedni a hő hatására.)
  • Amikor a hús kifehéredett, hozzáadjuk a paradicsomot és a paprikát, s jól összekeverjük az egészet.
  • Sózzuk, borsozzuk, petrezselymet, majoránnát, őrölt köménymagot és fűszerpaprikát adunk hozzá.
    Alaposan átkeverjük az egészet, hogy a fűszereket szétoszlassuk.
  • Végül a pörkölt alapot felöntjük vízzel úgy, hogy a víz ellepje a húst.
  • Fedőt teszünk a pörköltre, majd bő egy óráig főzzük, időnként megkeverve, s ellenőrizve, hogy van-e elég lé a húson.
  • Amikor a hús kezd megpuhulni, levéve a fedőt a lábosról, hagyjuk, hogy a levét elfője.
A recept jellemzői ebéd receptek, gluténmentes, laktózmentes ételek, tojásmentes, vacsoraötletek

Tippek és tanácsok a sertéspörkölt elkészítéséhez

A sertés pörkölt elkészítése kapcsán van pár dolog, amire érdemes odafigyelni.

A finom sertéshús titka, hogy a megfőzéséhez idő kell. Egy igazán porhanyós sertéspörkölt egy órán belül szinte soha nem készül el. Ha öreg volt az állat, akár másfél óránál is tovább kell főzni ahhoz, hogy rendesen megpuhuljon.

És ez nem csak a sertéscombra igaz. Készíthetünk pörköltöt akár karajból, lapockából vagy oldalasból is. Ahhoz, hogy finomat együnk, érdemes a sertéshúst rendesen megfőzni.

Tipp1: Ha szeretnénk a pörköltöt kicsit karakteresebbre elkészíteni, a hagymát 10-15 deka apróra vágott kisült szalonnára is rádobjuk.

Tipp2: Aki nem szereti a sült hagyma kesernyés ízét, az a zsiradékhoz kevés vizet adva meg is dinsztelheti a hagymát. Ugyan úgy ki fog sülni üvegesre, csak az íze nem lesz annyira intenzív.

Ha viszont szeretjük a sült hagyma ízért, nyugodtan tovább süthetjük a zsiradékban egy kicsit, hogy megbarnuljon.

Tipp3: Ha a fokhagyma ízét nem szeretjük, használhatunk fokhagymaport vagy őrült fokhagyma granulátumot is.

Amire figyelni érdemes, hogy nem szabad megpirítani a szárított fokhagymát. Ezért a többi fűszerrel együtt adjuk hozzá a pörkölthöz.

Tipp4: Ha nem szeretjük az intenzíven borsos ízeket, őrölt fekete bors helyett használhatunk őrölt fehér- vagy tarkaborsot is.

Ha viszont szeretjük az erőset, nyugodtan hozzáadhatunk a sertéspörkölthöz a vízzel felöntés után egy hegyes erős paprikát is. Vagy némi csípős paprikakrémet, chiliport esetleg Cayenne borsot.

A sertéspörköltöt tálalhatjuk kifőtt krumplival, sült krumplival, rizzsel, török rizzsel (bulgurral) vagy tarhonyával.

De ehetjük kifőtt tésztával is, ami lehet kagylótészta, szélesmetélt, csigatészta, szarvacska, fusilli, penne vagy akár farfalle is.

Másrészt a sertés pörkölt nagyszerű alapja lehet egy finom rizseshúsnak vagy tarhonyás húsnak épp úgy, mint a brassói aprópecsenyének.

Ha elkészítetted a fenti recept alapján a sertéspörköltöt, akkor kérlek gyere vissza az oldalra, s lentebb görgetve egy hozzászólásban oszd meg a tapasztalataidat.

  • Egyrészt azért, hogy tudjam, másoknak is ízlik-e az, ahogyan főzök.
  • Másrészt azért, hogy kiderüljön, ha valahol elírtam a mennyiségeket vagy nem világos (egyértelmű) a recept leírása.

Jó étvágyat a sertéspörkölthöz

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Recept értékelése